OKOS OTTHON VILÁGÍTÁSVEZÉRLÉS ÉS AUTOMATIZÁLÁS

Egy okos otthon számtalan lehetőséget kínál a világítási körök vezérlésére és automatizálása. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a hagyományos házakkal ellentétben, okos házunk világítás vezérlése, világítási képeken alapul, ami által minden élethelyzethez egyedi világítás hangulatot alakíthatunk ki (pl: este, éjjel, TV nézés, romantika, stb.).

Világítási képeink részét képezheti számtalan típusú világítás, az on/off kapcsolástól kezdve, a dimmelésen (fényerőszabályzás) keresztül, a Dali vagy DMX világítási technológián át, egészen a LED szalagok RGBW szabályzásáig.

A világítási képek felkapcsolásáért elsősorban a jelenlétérzékelő felel, ami aktivitás esetén a helyi fényviszonyoknak megfelelőn csak akkor, csak ott és csak annyi ideig kapcsol lámpát, amíg az valóban szükséges. Tehát az intelligens otthonok világításvezérlése nem csak a hangulatunk számára fontos, de energiamegtakarítás szempontjából is hasznos funkció. Ha bármi okból kifolyólag nem megfelelő az automatikus kapcsolás, úgy bármikor lehetőségünk van a falon elhelyezett kapcsolóról annak felülbírálása. Ha pedig teljesen át szeretnénk alakítani a kialakított világítási képeket, arra pár kattintással közvetlenül az okos otthon applikációból is van lehetőségünk.

Kültéri világításainkat az időjárás állomásunk fényértéke alapján, akár alkonykapcsolás által is vezérelhetjük, de egyedi hangulatot is ki tudunk alaktani a kert különböző területek számára. Sőt, akár a kültéri fényértékek alapján is megadhatjuk okos házunk számára, hogy a nap mozgásával egyidejűleg hogyan változtassa a világítási képeket vagy fényértékeket mind beltéren, mind kültéren.

Mivel egy központosított rendszerről beszélünk, így egy Loxone okos otthonban a világítási körök akár a biztonságtechnika részét is képezhetik. A jelenlétszimuláció funkció megtévesztheti az illetéktelen behatolókat a lámpák időszaki kapcsolása és árnyékolóink mozgatása által, de riasztás esetén fényjelzőként is működhetnek. Betörés esetén elkezdheti villogtatni a lámpákat, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy a betörő ne maradhasson láthatatlan.

Egy okos otthonban a szabadon programozhatóság által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg vagy el sem tudtuk képzelni. A világításvezérlésben lévő lehetőségek tárháza végtelen és ez a csodálatos az intelligens épületautomatikában.

TOVÁBBI LOXONE OKOS HÁZ VILÁGÍTÁS VEZÉRLÉSI FUNKCIÓK Loxone világítás

Jelenlétérzékelés

Egy okos otthonban a világításvezérlés, az esetek nagy részében teljesen automatikus. A mozgásra történő lámpakapcsolások a jelenlétérzékelők értékei alapján történnek, így csak akkor kapcsol lámpát, ha az valóban szükséges.

Közvetlen beavatkozás

Amennyiben nem megfelelő számunkra a jelenlétérzékelő által automatikusan elindított világítási kép, úgy bármikor lehetőségünk van azt felülírni a helyiségben elhelyezett Loxone Touch nyomógombról.

Fényérzékelés

Loxone okos otthon rendszerünk a jelenléten kívül a helyiségben lévő természetes fény mennyiségét is figyelembe veszi, és csak szükség esetén kapcsol lámpákat. Energiamegtakarítás szempontjából tökéletes megoldás.

Világítási átmenetek

A Fade In & Fade Out funkcióval a lámpa lassabban kapcsol be és ki. Ezáltal amellett, hogy kevesebb terhelés éri a szemet, finom átmeneteket teremt és még hangulatosabbá teszi a légkört okos otthonunkban.

Fényerőszabályzás

A fényerőszabályzott világítás nem csak a szemet kíméli, hanem sokkal hangulatosabbá is teszi a helyiséget. Ezenkívül energiát is megtakaríthat számunkra, amivel csökkentheti is az energiaszámlánkat.

LED szalagok

A LED szalagok vezérlései is fontos részét képezik a Loxone világítási képeknek, legyen szó egy fehér LED szalag on/off kapcsolásáról, vagy akár egy RGBW szalag fényerőszabályzásáról és színkeveréséről.

Riasztás világítással

Vízszivárgás, tűzriasztás vagy betörési kísérlet esetén okos otthonunk villogó fények segítségével figyelmeztethet minket. De akár villogással értesíthet arról is, ha valaki a kaputelefonunkon csengetett hozzánk.

Időzített kapcsolások

Időzített kapcsolások által meg tudjuk adni okos házunk számára, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon le bizonyos világítótesteket. Energiamegtakarítás szempontjából hasznos lehet bármilyen helyiségben vagy akár kültéren.

Ébresztőóra funkció

Miért ne ébredhetnénk hang helyett inkább fényre? Egy Loxone okos otthonban ezt is lehet, hisz a fényeink fokozatosan erősödhetnek, közvetlenül a kiválasztott ébredési idő előtt, ezzel segítve a könnyebb ébredésünket.

Éjszakai világítási mód

Ha éjszaka felkel mert WC-re menne, vagy esetleg nassolnivalóra van szüksége, okos otthonunk ebben is segíti Önt. Automatikusan csökkentett fényerő, vagy akár színes világítással is segíti, hogy könnyebb legyen a visszaalvás.

Jelenlétszimuláció

Amikor senki nincs otthon, az irodában vagy az étteremben, a rendszer úgy vezérli a lámpákat, mintha ott tartózkodnánk. A Loxone jelenlétszimuláció tökéletes megoldást biztosít, hogy elriassza az esetleges betörőket.

Energiamegtakarítás

Ha nem tartózkodik senki a helyiségben, a rendszer automatikusan kikapcsol, hogy energiát takarítson meg. De lehetőségünk van akár lekapcsolni minden lámpát egyszerre is, a Loxone kapcsoló érintésével.

Távozás funkció

A távozás funkció elindításával, vagy akár a riasztó élesítésével egyidejűleg, okos otthon rendszerünk automatikusan lekapcsolja az épület összes világítását és áramtalanítja a konnektorokat.

Gyerekzár funkció

A Loxone gyerekzár funkció által ideiglenesen letilthatjuk a kapcsolókat, nehogy a gyermekeink világítási képet váltsanak. Használatakor a világítási hangulat megváltoztatása alkalmazáson keresztül továbbra is lehetséges.

Minden egy kezelőfelületen

Egy intelligens házban minden funkció egy központi kezelőfelületen keresztül érhető el. Szabadon módosíthatjuk otthonunk világítási képeit, ellenőrizhetjük azok állapotát vagy akár új automatika szabályokat hozhatunk létre.

És még sok más....

A felsorolt lista nem teljeskörű. Ne feledjük, hogy egy Loxone okos házban csak a képzelőerőnk szab határt. Minden a rendszer részét képező érzékelő vagy beavatkozás, egyedi folyamatot vagy jelenetet indíthat el.