OKOS OTTHON ÁRNYÉKOLÁSVEZÉRLÉS ÉS AUTOMATIZÁLÁS

Az árnyékolásvezérlés az okos otthonok alap funkció közé tartozik. Loxone okos rendszerünkkel képesek vagyunk bármilyen árnyékoló intelligens és automatikus vezérlésére, legyen az redőny, zsaluzia, motoros függöny, motoros pergola vagy akár napellenző.

A piacon gyakran találkozhatunk számtalan gyártó okos redőny elnevezésével. A valóságban azonban ezek ritkán biztosítanak többet, mint egy alap távirányító. Ezzel szemben a Loxone okos ház rendszer által, mi szabhatjuk meg, hogy milyen érték vagy beavatkozás alapján, milyen mozgást végezzenek árnyékolóink.

Árnyékolók vezérlése által intelligens otthonunk képes akár energiát is megtakarítani számunkra. Ha egy helyiség fűtés alatt van és az okos otthon rendszer úgy ítéli meg, hogy a beáramló napsugarak segíthetnek felmelegíteni a szobát, akkor a rendszer automatikusan más pozícióba mozdítja az árnyékolókat, segítve a beáramló napsugarak melegítő hatását. Természetesen ez fordítottan is igaz. Hűtés esetén ha túl nagy a nap besugárzása, akkor önmagától lejjebb húzhatja az árnyékolókat meggátolva ezzel, hogy a nap melege tovább melegítse a helyiséget.

Árnyékolóink mozgását akár a biztonsági eszközökkel vagy funkciókkal is kombinálhatjuk. Az ablakokban elhelyezett nyitásérzékelők értékei alapján, nyitás esetén otthonunk automatikusan felhúzza az árnyékolót, segítve ezzel a szabad kijutásunkat. Riasztás esetén a rendszer képes mindent magától felhúzni, míg távozáskor az összes árnyékolót képes egyben, a kért állapotba mozdítani. A jelenlétszimuláció által okos otthonunk azt a látszatot kelti, hogy otthon tartózkodunk, amivel megtévesztheti az illetéktelen behatolókat.

Nagyobb szél esetén időjárás állomásunk értéke alapján, okos otthonunk automatikusan felhúzza a zsaluziáinkat vagy bezárja a pergolánkat, megvédve azokat egy esetleges káreseménytől. Ha túl hideg van és esik az eső, bizonyos időnként megmozgathatja az árnyékolókat, elkerülve ezzel azok lefagyását.

Ha a kültéri fényértékek alacsonyak és beltéren a lámpát kapcsolunk, a Loxone rendszer az árnyékolók behúzásával segít megvédeni intim szféránkat az illetéktelen szemektől. Mivel a rendszerben lehetőségünk van okos házunkat GPS alapon tájolni, így a rendszer képes a nap követését is figyelembe venni és az árnyékolók mozgásával automatikusan lekövetni. Reggel mintegy ébresztőóra funkció is üzemelhet, így a beállított időpont előtt fokozatosan és automatikusa világosít ki, amivel segítheti reggeli ébredésünket, este pedig megadott időpontban vagy bármilyen érték alapján magától sötétít be helyettünk.

Az alapelv itt is az automatikus működés elérése. Hogy felhasználóként minél kevesebb beavatkozást kelljen tennünk és egy valóban automata házban élhessünk. Ennek ellenére természetesen a fali nyomógombok általi bavatkozás lehetőségét is javasolt meghagyni, így bármikor felülírhatjuk az állapototokat vagy folyamatokat.

Az előzőek csak a legegyszerűbb alap elképzelések. Árnyékolásvezérlés esetén is igaz az, ami az okos otthonok egyéb vezérléseire, hogy csak a képzelőerőnk szab határt. Minden mindennel összekapcsolható és programozható, így a lehetőségek végtelenek. Ilyen egy igazi okos árnyékolásvezérlés.

TOVÁBBI LOXONE OKOS HÁZ ÁRNYÉKOLÁS VEZÉRLÉSI FUNKCIÓK Loxone árnyékolás

Megtakarítás és kényelem

Árnyékolóink együttműködnek fűtési és hűtési rendszerünkkel, tudják hogy kevesebb vagy több napfényt engedjenek be annak érdekében, hogy fenntartsák a hőmérsékletet és csökkentsék az energiaköltségeket.

Napszakhoz igazodás

Ahogy a nap felkel vagy lemegy, úgy fogja okos otthon rendszerünk a redőnyöket is vezérelni. Automata árnyékolásvezérlés segítségével mindig természetes fény hatására ébredhet és magányosan mehet aludni.

Jelenlétszimuláció

Legyen vakáción vagy épp a munkahelyén, okos otthonának árnyékolórendszere akkor is tudja, hogyan működjön együtt a világítással, hogy kifelé azt a látszatot keltse, mintha valaki otthon tartózkodna.

Több típusú árnyékolóhoz megfelelő

Loxone rendszere képes számtalan gyártó, különböző típusú motorjait kezelni. Redőny, zsaluzia, motoros függöny, pergola, screen, napellenző és más termékeit illessze a rendszerhez, hogy szabadon vezérelje őket.

Rugalmas csoportosíthatóság

Minden szabadon beállítható, így a Loxone okos ház rendszere rugalmas csoportosíthatóságot biztosít árnyékolóink számára is. Határozza meg, hogy melyik árnyékolókat kívánja csoportosan és melyiket külön-külön vezérelni.

Viharvédelem

Időjárás állomásunk helyi értékeket szolgáltat az okosház központ számára. Használatával nem csak a kültéri fényértékeket ismejük, de szélérzékelője által segít megelőzni árnyékolóink viharkár okozta megrongálódását is.

Riasztás esetén

Riasztás esetén a rendszer képes akár megadott, akár az összes árnyékolót mozgatni. Ez által betörés esetén a lámpák felkapcsolásával és az árnyékolók felhúzásával a betörő helye biztosan nem marad láthatatlan.

Távozás funkció

Beállíthatjuk, hogy okos otthonunk elhagyásakor, vagy akár a riasztó élesítésével egyidejűleg, milyen folyamatokat indítson el a rendszer. Húzza le vagy fel az árnyékolókat, vagy esetleg állítsa vízszintes állapotba a lamellákat.

Ébresztés árnyékolókkal

Automata házunk fokozatosan húzza fel a kiválasztott helyiségek árnyékolóit, ami által egyre nagyobb mennyiségű fényt enged be az adott helyiségbe, így biztosítva számunkra a még komfortosabb ébredést.

Fényérzékelés

Rendszerünk az időjárás állomás fényértéke alapján tudja, hogy kint sötét van. Ha a helyiségben lámpát kapcsolunk, a rendszer automatikusan képes behúzni az árnyékolókat, hogy megakadályozza a kíváncsiskodó tekinteteket.

Időzített árnyékolás

Árnyékolóink számára nem csak napszakhoz vagy nap mozgáshoz való igazodást állíthatunk be, de lehetőségünk van megadott időpontra is kiválasztani az árnyékolók állapotát vagy mozgatását.

Jelenlétérzékelés

Egy okos otthonban akár az árnyékolásvezérlés is történhet jelenlétérzékelők értékei alapján. Mozgás hatására a rendszer dönti el, hogy szükséges-e lehúzni az árnyékolókat vagy esetleg hagyja azokat az aktuális állapotban.

Helyi vezérlés

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor bármi okból kifolyólag nem megfelelő az árnyékolók automatikus működése és beavatkozás szükséges. Erre a célra a falon elhelyezett kapcsolók által mindig van lehetőségünk.

Központi kezelés

A Loxone okos otthon applikációban egy központi kezelőfelületen keresztül érhetjük el épületünk összes árnyékolóját. Igény esetén egyedi automatika szabályokat állíthatunk be vagy vezérelhetjük azokat külön-külön is.

És még sok más....

Köszönhetően a Loxone szabadon programozhatóságának, előzőeken felül is számtalan intelligens árnyékolásvezérlési megoldást tudunk beállítani okos otthonunk számára.