OKOS OTTHON ENERGIAMANAGEMENT

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy egy épület megújuló erőforrások felhasználása által, önmaga számára termeli meg a szükséges áramot. Ekkor kerül előtérbe és kap meghatározó szerepet az energiamanagement. Célja, hogy szabályozza és kialakítsa azt a folyamatot, amivel a rendelkezésre álló energiát a lehető leghatékonyabb módon tudjuk felhasználni. A Loxone épületautomatika rendszer ennek megvalósításában nyúlt professzionális megoldást.

Okos otthon rendszerünk segítségével, a napelemes rendszerünk által megtermelt minden kW felett egyedileg rendelkezhetünk és mi határozhatjuk meg, hogy pontosan mikor és mely erőforrás számára használjuk fel azt. A maximális energiahatékonyság elérése érdekében egyedi mérőórák használatával, valamint napelemünk inverterének illesztésével amellett, hogy nyomon tudjuk követni az az energiaáramlást, felügyelni is tudjuk az értékeket. Ezáltal ha a napelemes rendszerünk több energiát termel, mint ami a háztartás számára szükséges, akkor az intelligens otthon rendszer képes a többletet célzottan felhasználni, és és alapján elosztani a különböző fogyasztók között, melyek működtetése az adott időpontban számunkra a legfontosabb.

Amennyiben épületünk fűtési és hűtési rendszerének a vezérlését is a Loxone végzi, úgy az okosház rendszer képes jelentősen csökkenteni az energiafelhasználásunkat is. Az intelligens szabályzásnak és az épületre szabható automatikus logikáknak köszönhetően, a Loxone minden esetben megpróbálja a lehető leghatékonyabb megoldás által elérni a kívánt hőmérsékletet. Prioritásként megpróbálja az árnyékolók vagy akár a szellőztető rendszer vezérlése által elérni az igényt, és csak akkor kapcsolja be a fűtő vagy hűtő berendezéseket, ha az valóban szükséges.
Ráadásul ha több típusú fűtési rendszer van kialakítva az épületben (hőszivattyú, gázkazán, klímaberendezés, stb.), a Loxone képes ezek között is eligazodni, és minden esetben azzal az erőforrással fűt, amelyik az adott élethelyzetben és időpontban leginkább megfelelő az energiahatékonyság érdekében.

Egyre nagyobb szerepet kap az épületek alap funkciói között az elektromos autótöltés is. Amennyiben rendelkezünk a smart home rendszerhez illesztett napelemmel, és az elektromos autótöltő is a rendszer részét képezi, úgy számtalan lehetőséget kínál a Loxone épületautomatizálási rendszere ezek vezérlése számára is. Beállíthatunk egyedi töltési időket, igény esetén akár szüneteltethetjük a töltési folyamatot, de akár fix töltési időszakokat is beállíthatunk annak érdekében, hogy minél jobban kihasználjuk az éjszakai tarifa lehetőségét vagy napelemes rendszerünk termelését. Ráadásul okosház rendszerünk képes figyelni a felhasznált teljes energiamennyiségére is, így meggátolhatja az esetleges túlterhelést a hálózatunkon.

Mindezeken felül, ha egy komplex és valós megoldásokat kínáló okos otthon rendszerben gondolkozunk, az előzőeken túl is számtalan energiamanagement lehetőséget rejt magában Loxone okos otthonunk. Szerintünk ilyen egy “Real Smart Home”.

TOVÁBBI LOXONE OKOS HÁZ ENERGIAMANAGEMENT FUNKCIÓK Loxone energiamanagement

Energiamanagement

Az energiamanagement és az energiafelügyeleti rendszerek célja, hogy az épület számára rendelkezésre álló energiát a lehető leghatékonyabb módon használja fel és optimalizálja a különböző erőforrások között.

Napelemes rendszer felügyelete

Napelem rendszerünk inverterének Loxone okos otthon rendszerbe történő illesztésével mi dönthetjük el, hogy a megtermelt energia mely erőforrások között kerüljön elosztásra a hatákonyság maximalizálása érdekében.

Fogyasztásmérés, smart metering

A Loxone rendszer intelligens energia fogyasztásmérőin keresztül pontosan láthatjuk az épület energiafogyasztását és bármikor megtekinthetjük az energiaáramlást is az épületen belül és kívül.

Túlterhelés elleni védelem

Egy komplex Loxone rendszer képes figyelni a teljes felhasznált energiamennyiséget is, így az automatikus algoritmusoknak köszönhetően meggátolhatja az épület hálózatának esetleges túlterhelését.

Nincs több elpazarolt energia

Loxone rendszerünk pontosan tudni fogja, hogy mikor kell kikapcsolni a különböző eszközöket az egyedi ütemezésnek, a jelenlétérzékelésnek vagy a készenléti időknek megfelelően. És mindezt teljesen automatikusan.

Figyelmeztetések

Az intelligens épületfelügyeletnek köszönhetően rendszerünk ha bármilyen rendellenes működést tapasztal, azonnal értesít minket. Az adatok segítenek a hiba beazonosításában és így meggyorsítják a hiba elhárítását is.

Elektromos autótöltés

Beállíthatjuk hogy a napelem rendszer saját termelésű áramának felhasználásával, esetleg egy rögzített töltési időpontban az olcsóbb éjszakai díjas hálózatból töltse fel elektromos autónkat a rendszer.

Statisztikák az alkalmazásban

Az applikációban grafikonokon keresztül tekinthetjük meg okos otthonunk termelését és energiafelhasználását, ami nagy segítség lehet a rendszer fejlesztésében a még magasabb megtakarítás eléréséhez.

Számos illesztési lehetőség

A Loxone rendszere nyitott és lehetőséget biztosít számunkra, hogy a piacon található számos gyártó termékét kommunikációs protokollon keresztül (KNX, ModBus, RS232, RS485, TCP/IP, LAN, stb.) integráljuk.

Gyorsan megtérülő beruházás

Az energiamagement funkcióik kiépítése a többi okos otthon területhez képes is gyorsan megtérül. Ráadásul nem igényel karbantartást, és megtérülés után is hosszú távon biztosítja a jelentős energiamegtakarítást.

Szoba ki & ház ki

A Loxone switch standard szerint a Touch kapcsolót duplán megérintve lekapcsolhatjuk a világítást és a csatlakoztatott eszközöket a helyiségben, háromszori gombnyomással pedig alvó módba helyezhetjük az egész épületet.

Fűtés és hűtés optimalizálás

Intelligens otthonukban a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget a HVAC (fűtés, hűtés, légkezelés) szabályozás biztosítja, amivel megfelelő beállítás mellett, akár 40%-kal is kevesebb lehet az energiaszámlánk.

Kevesebb CO2 kibocsájtás

Egy valóban intelligens rendszer amellett hogy segít jelentős energiaköltségeket megtakarítani, csökkenti a CO2 kibocsátásunkat, miközben magasabb komfort szintet biztosít mindennapi életünkhöz.

Maximális teljesítmény figyelés

A megengedett maximális teljesítmény túllépése esetén, bizonyos fogyasztók prioritástól függően blokkolásra kerülhetnek, ami által megbízhatóan védi épületünk hálózati csatlakozóját vagy tápvezetékét túlterhelés ellen.

És még sok más....

Mivel egy Loxone okos otthonban minden funkció vezérlését és szabályzását egy központi rendszer végzi, így lehetőségünk van egyedi módon beállítani az erőforrások működését termelésünk és fogyasztásunk föggvényében.