Intelligens beléptetés, azonosító és beléptető rendszerek, okos ház automatizálás

Az okos házak biztonsági rendszerei az egyik alapvető fókuszcsoport az épületautomatikán belül. A beléptetés célja, hogy kivédjük azokat a bejutásokat melyek jogosulatlanok vagy az adott pillanatban nem engedélyezettek. Beléptető rendszereink egy okos otthonban is a biztonsági rendszer részeként üzemelnek és általában összehangoltan működnek a riasztó rendszerrel. Intelligens házak esetében az egyik leggyakoribb első számú beléptetési lehetőség a videokaputelefon használata. Mivel a videokaputelefonok IP alapon kommunikálnak, így ha nem tartózkodunk otthon internet segítségével akkor is értesülünk a hozzánk érkezőkről a nálunk található okos eszközökön (okostelefon, tablet, laptop, PC) keresztül.
Gyakori kérés szokott lenni beléptetési oldalról az iButton általi beléptetés is. Az iButton technológia által kulcs egységenként egy a világon egyedi azonosítót tudunk hozzáadni a rendszerhez, így érkezésünkkor az iButton kulcs modult az olvasó modulhoz érintve a rendszer képes eldönteni hogy adott eszközt használó személy rendelkezik-e belépési jogosultsággal. Amennyiben igen, úgy az elektromos ajtózár számára küld jelet arra vonatkozóan hogy engedélyezze a bejutást. De igény esetén akár további műveletek is hozzá adhatunk a programohoz, így sikeres azonosítás esetén kikapcsolhatja a riasztó rendszert, felkapcsolhat előre megadott világítási köröket esetleg elindíthatja kedvenc zenénket, rádióállomásunkat, stb. Sőt ennél többet is ki lehet hozni általuk a rendszerből. Igény esetén akár belépési szinteket és eltérő jogosultságokat is kialakíthatunk, így azt is meg tudjuk tenni hogy bizonyos személyek beléptetése esetén csak az épület megadott helységeiben kapcsoljuk ki a riasztó rendszert és engedélyezzük a funkciók használatát míg más területek riasztás alatt maradhatnak (pl: takarítónő a dolgozó szobába nem mehet be). Az ujjlenyomat olvasás általi beléptetés is egyre elterjedtebb beléptetési lehetőség. Ebben az esetben gyakorlatilag ugyanaz a folyamat mehet végbe mint az iButton általi beléptetés esetén azzal a különbséggel hogy itt nem szükséges a kulcs modul, mivel elegendő az érzékelőhöz az előre megadott ujjunkat hozzá érinteni, majd sikeres azonosítás által válnak használhatóvá az előre beállított funkciók. Viszonylag újdonságnak számítanak az okos telefonok általi beléptetés így az NFC vagy a QR kód olvasás általi beléptetés. Ebben az esetben az okos telefon beépített olvasójára van szükség. Előre megadott helyekre elhelyezzük az NFC tag elemeket vagy QR kódokat, melyeket a készülék által beolvasva igény esetén akár az alap elektromos ajtózár nyitási lehetőség mellett a már említett számos további lehetőséget is be tudunk programozni. Ezeken felül pedig azok számára akik nem szeretnének élni az előzőekben leírt eszközökkel de mégis szeretnék kihasználni azt a lehetőséget hogy okos eszközeik által vezérlehető otthonunk, még mindig ott a lehetőség arra hogy az okos ház kezelőfelületébe belépve megnyomják az elektromos ajtózár nyitási gombot.
Ugyan a lakossági szektorban nem számítanak igazán meghatározó kéréseknek de mint további beléptetési lehetőségként érdemes megemlíteni még a számkódos beléptetést, a hang alapú beléptetést vagy akár az arcfelismérst is. Ezekben az esetekben az automatika rendszer nem saját termékekkel dolgozik, hanem valamilyen un. kommunikációs átjárón keresztül (pl: RS232, KNX, LAN, egyedi programozás alapján történő illesztés, stb.) kerül illesztésre az okos otthon rendszerhez.

shadow

Miért jó az intelligens azonosító és beléptető rendszer mitől okos egy beléptető rendszer?

kaputelefon általi beléptetés, kaputelefon beléptetés, azonosítás

Kaputelefon általi beléptetés

Az első számú lehetőség ami szinte minden okos ház tulajdonos esetében alapvető elvárás a videokaputelefonok használata és az általuk történő beléptetés. Mivel az általunk használt videokaputelefonok IP alapon kommunikálnak, így ha nem tartózkodunk otthon akkor is tudunk arról hogy ki érkezett hozzánk amihez nem kell más csak egy okos eszköz (pl: a zsebünkben található okostelefon), az okos ház kezelőfelülete és internet. Ha megbizonyosodtunk arra vonatkozóan hogy ki az érkező, úgy igény esetén a kapunyitó gomb megnyomásával be is engedhetjük vagy akár további műveletek is elindíthatunk úgy mint riasztó hatástalanítás, világítási körök felkapcsolása, stb.

ibutton beléptetés, ibutton technológia, ibutton kulcs, ibutton olvasó

iButton általi beléptetés

Az iButton technológia egy gyakran használt megodás az okos házak esetében. Az egyedi azonosítóval rendelkező iButton kulcs modult az olvasó modulhoz érintve dönti el az intelligens otthon központja hogy rendelkezik-e az adott személy belépési jogosultsággal. Sikeres azonosítás esetén további műveleteket is hozzáadhatunk, így amellett hogy nyitható állapotba kerül az elektomos ajtózár hatástalaníthatjuk a riasztó rendszert vagy annak megadott zónáit, felkapcsolhatunk világítási köröket és így tovább de akár egyedi belépési jogosultságokat is kialakíthatunk használata által. Jó hír, hogy a videokaputelefon kültéri egysége alapból tartalmazza az ibutton olvasó modult is.

nfc, nfc beléptetés, nfc smart tag, nfc ikon

NFC smart tag

Az NFC (Near Field Communications) szabvány már 2004 óta létezik, melynek alapját a passzív chipek vagy más néven tagek vagy címkék jelentik. A chip alapvetően egy adathordozó részből és egy csatlakozó antennából áll. Maga technológia abban rejlik, hogy az NFC matrica valójában nem más, mint egy link ezért gyakorlatilag ugyanúgy működik mint a böngészőben lévő társai ha eltekintünk attól hogy offline térben kerülnek elhelyezésre. A telefon által az NFC taget beolvasva előre megadott parancsot indíthatunk, így igény esetén felhasználhatjuk akár beléptetés számára is. Mivel szabadon programozható a művelet így természetesen bármilyen egyéb okos ház funkciót is el tudunk rajta keresztül indítani.

qr kód, qr beléptetés, qr kód olvasás, smart home

QR kód olvasás

A QR-kód (Quick Response, azaz gyors válasz) egy kétdimenziós vonalkód mobil eszközökre, amit 1994-ben fejlesztettek ki. A Loxone Smart Home alkalmazás az NFC mellett támogatja a QR kódokat is. A QR-kódok segítségével előre programozott parancsokat állíthatunk be az okos ház számára így kérés esetén akár az elektromos ajtózár vezérlésére is megfelelő. A funkciók a betanítás után bármely okostelefonon keresztül elérhetőek, melyeken megtalálható a központi egység is. Fontos megjegyezni azonban hogy a Loxone rendszernek jelenleg nincs önálló QR olvasója, így más megadott gyártók termékeit javasolják, Android eszközökre QR & Barcode Scanner, míg iOS eszközökre a QR Scanner applikációt.

intelligens beléptetés, újjlenyomat scanner, újlenyomat leolvasó, eKey, eKey okos otthon, smart home ujjlenyomat olvasás

Ujjlenyomat olvasás

Az ujjlenyomat olvasás általi beléptető rendszerek az egyik legmagasabb biztonsági szintet nyújtják az intelligens otthonok és okos házak világában. Kiváló alternatívát nyújtanak, mivel ujjlenyomat olvasóval nincs szükség kulcsokra, kódokra, jelszavakra vagy beléptető kártyákra egyszetűen csak meg kell érintenünk az olvasó modult és amennyiben rendelkezünk belépési jogosultsággal máris nyitható állapotba helyezik az elektromos ajtózárat. A legtöbb okos ház rendszer nem rendelkezik önálló ujjlenyomat olvasó modullal, így ez külső illesztésként valósul meg (pl: LAN, RS232, RS485, KNX, stb.). Az általunk javasolt ulljenyomat olvasó márka az eKey, mely garantáltan stabilan működik minden körülmény között.

számkód, számkódos beléptetés, számkód általi azonosítás, beléptető rendszer, keyless in

Számkódos beléptetés

Nem számít ugyan mindennapos kérésnek a lakossági szektorban de igény esetén akár egy hagyományos számkódos beléptető rendszer is képezheti részét az intelligens ház rendszernek. A számkódok által előre programozott kódokat oszthatunk ki adott személyeknek vagy csoportoknak, amiket a kódolvasóba beütve az ajtó nyitható állapotba kerül az elektromos ajtózár. Igény esetén az egyedi kódokhoz egyedi funkciókat is hozzárendelhetünk, megadhatjuk hogy melyik helységbe vagy helységekbe tudja a megadott személy vezérelni az épületautomatika rendszer további funkcióit, így akár egy irodaház vagy akár szálloda vezérlését is meg lehet általuk valósítani.

okos telefon beléptetés, azonosítás, smart home, intelligens ház beléptetés

Okostelefon általi beléptetés

Azok számára akik nem szeretnének egyéb intelligens beléptetési technológiával élni, de mégis szeretnék kihasználni az intelligens ház adta lehetőségeket működő megoldás lehet az okos telefon használata. Nem kell mást tennünk csak az okos ház applikációjára belépni, majd megnyomni az elektromos ajtózár vezérlés gombot, amivel nyitható állapotba helyezzük az ajtót. Ugyan ez nem egy igazán okos otthonos megoldás a beléptetés számára, legnagyobb hátulütője ha lemerül a készülék. De erre az esetre még mindig ott van a klasszikus kulccsomó. Természetesen ez a lehetőség is internet által akár távolról is elérhető sőt igény esetén megadott gombnyomáshoz akár további funkciókat is hozzárendelhetünk.

garázsajtó, garázskapu, vezérlés, irányítás

Garázsajtó, garázskapu

Az intelligens otthon rendszerek által lehetőségünk van okos eszközeinken (okostelefon, tablet, laptop, PC) keresztül irányítanunk otthonunk garázsajtóját vagy akár garázskapuját is. Amikor haza érkezünk elegendő okos telefonunkon megnyomni az un. „érkezés gomb”-ot, és a rendszer máris nyitja számunkra a garázsajtót és garázskaput, felkapcsolja az ott található világításokat, elindítja a helységek felfűtését vagy lehűtését és kikapcsolja a riasztó rendszert. Az okos otthon rendszer által történő vezérlés nem azt jelenti, hogy a régen bevált garázskapu nyitó távirányítókat már nem is alkalmazzuk, csak annyit hogy azokat kiegészítjük egy további vezérlési lehetőséggel.