Automatizált motoros redőny, reluxa, roló és napellenző okos vezérlése

A redőnyvezérlést vagy zsaluziavezérlés sokan az okos otthonok kényelmi funkciói között említik, azonban intelligens ház vezérlő rendszerekkel összekapcsolva ennél sokkal többre képesek redőnyeink, zsaluziáink. Jól beállított programozás alapján nagy segítségünkre lehetnek okos házunk energiamegtakarításában és akár még biztonsági rendszer részeként is szerepet kaphatnak.
Gyakori sőt mondhatni alap kérés megrendelőink részéről a redőnyök, zsaluziák, napellenzők vagy egyszerű rolók okos otthon rendszer által történő vezérlése. Árnyékolástechnikai szempontból az okosházakban is úgynevezett csőmotorok segítségével mozgatjuk a motoros árnyékolókat, azonban itt a redőnymotorok közvetlen az épületautomatika rendszer vezérlő egységével vannak kapcsolatba és ez hozza működésbe az árnyékolókat. Vezérlési oldalról az árnyékolók irányítása történhet egy fali nyomógomb, egy okos eszköz (okostelefon, tablet, laptop, PC, stb.), érintőképernyős fali vezérlő vagy akár egy távirányító által, de egy intelligens otthonban lehetőségünk van árnyékolóink számára akár önműködő folyamatokra is beállítani. Képes a rendszer GPS alapon betájolni otthonunkat és a nap követésével mindig a megfelelő árnyékolókat húzza le. Reggel mintegy ébresztőóra funkció is üzemelhet az árnyékolásvezérlés, így beállított időpontban automatikusan az árnyékolók fokozatos felhúzásával segítheti reggeli ébredésünket. Különböző érzékelőkkel tovább bővíthetjük az automatikus árnyékolásvezérlést. Zsaluziák esetében a szélérzékelő használata nem csak praktikus, de fontos is mivel ezáltal okos otthonunk nagyobb szél esetn automatikusan lehúzza az árnyékolókat így megóvva azokat az esetleges káreseménytől. Kültéri fényérzékelő használatával megadott fényérték mellett történik meg az automatikus vezérlés, de ha szeretnénk akár beltéri fényérzékelőket is csatlakoztathatunk az intelligens ház rendszerhez, ami által kültéri és beltéri fényértékek különbsége alapján is történhet a vezérlés. Hasznos funkció lehet ha a zsaluziák mozgatását összekapcsoljuk okos otthonunk fűtési vagy hűtési rendszerével, így a központ olyan mértékben mozgatja az árnyékolókat, hogy azok elősegítsék a fűtési / hűtési rendszer energiatakarékos működését. Ha kint nagyon süt a nap és beltéren hűtési igény van, akkor az okos otthon rendszer bedönti a zsaluziákat vagy lejjebb húzza a redőnyöket annak érdekében hogy meggátolja a napsugarak beérkezését az adott helységbe de a mondhatni alap kérésről sem szabad elfelejtkezni amikor is a riasztó élesítéssel egyidejűleg húzza le a redőnyöket vagy árnyékolókat az épületautomatika rendszer. És ezek csak a legegyszerűbbnek mondható alap elképzelések, itt is igaz az ami az okos otthonok egyéb vezérlési mechanizusai esetébe, csak a képzelő erő szab határt.

shadow

Miért jó az intelligens redőnyvezérlés és zsaluzia vezérlés, mitől lehet okos egy zsaluzia vagy redőnyvezérlés?

intelligens redőnyvezérlés, redőnymozgatás, zsaluziavezérlés

Fel-le mozgatás

A klasszikus redőnyvezérlés alapvetően nem különbözik sokban az intelligens redőnyvezérléstől, azonban az árnyékolók irányítása sokkal több módon történhet. Otthonunk intelligens ház rendszer által vezérelt árnyékolóit irányíthatjuk a helységekben a falon elhelyezett nyomógombról, bármilyen okos eszközről (pl: okostelefon), távirányító vagy automatikus programok (pl: nap mozgás követés) által vagy akár más folyamatok elindítása (pl: riasztó élesítés) vagy érzékelők értékei (pl: hőmérsékleti értékek) alapján is.

lamella dőlésszög szabályzás, intelligens redőnyvezérlés, zsaluzia vezérlés, zsaluzia lamella szabályzás

Dőlésszög módosítás

Az intelligens redőnyvezérlés ugyanúgy biztosítja a vezérlési lehetőséget a zsaluziák, redőnyök, napellenzők vagy rolók fel/le irányú mozgatása mellett akár a dőlésszögek módosítására is. Lehetőségünk van előre megadott dőlésszögek beállítására is, de nyilván valóan a nyomások általi dőlésszögek beállításának lehetősége is adott. Így módon minden esetben meg tudjuk találni azt a beállítást ami számunkra megfelelő, így akár a legtöbb fényt vagy pont fordítva a legkevesebb napsugárzást beengedő állást is be tudjuk állítanni az adott helységbe.

intelligens automata redőny és zsaluzia mozgatás

Reggeli ébresztő

Az intelligens árnyékolástechnika akár a reggeli ébredésünket is segítheti, és úgy szolgál mint egy intelligens ébresztőóra. Az okos otthon rendszer egy előre programozott időponttól kezdve lassan, fokozatosan húzza fel otthonunk a kiválasztott helységek árnyékolóit, ami által egyre nagyobb mennyiségű fényt enged be az adott helységbe, ami által biztosítja számunkra a még komfortosabb ébredést. Mire felkelünk minden redőny vagy zsaluzia olyan szinten kerül felhúzott vagy döntött állapotba ami pont elegendő számunkra és a beszűrődő fény nem hat zavaróan ébredésünkre.

csoportos redőnyvezérlés automatika és smart home redőnymozgatás által

Csoportos redőnyvezérlés

A csoportos redőnyvezérlés akkor hasznos, ha nem minden esetben szeretnénk minden helység minden egyes redőnyét vagy zsaluziáját külön-külön mozgatni, hanem csak bizonyos esetekben. A programozhatóságnak köszönhetően meg tudjuk adni hogy adott jelenet kiválasztása esetén vagy adott nyomógomb megnyomása hatására melyik árnyékolókat hozza mozgásba. Ha éjjel az emeletre megyünk aludni és egy gombnyomásra szeretnénk az összes földszinti árnyékolót lehúzni de egyéb esetekben külön is szeretnénk azokat vezérelni akkor például nagyon hasznos ez a funkció.

időjárás figyelés redőny és zsaluziavezérlés, szélerősség mérés

Időjárás általi mozgatás

Az intelligens redőnyvezérlésnek köszönhetően az árnyékoló vezérlés képezheti a fűtési és hűtési rendszer részét is, ami által akár energiát is megtakaríthatunk. Okos otthonunk érzékeli a rendszerbe integrált időjárás érzékelő állomás által a kültéri változásokat és hidegebb időjárás esetén értékekig zárja a redőnyöket vagy módosytja a zsaluziák dőlésszögét ezzel gátolva meg a hőveszteséget, míg melegebb idő esetén jobban nyitja a azokat, hogy segítse a beszűrődő napsugárzást, ezzel melegítve fel otthonunk belső tereit és segítve hozzá a fűtési és hűtési rendszer működéséhez.

redőny automatika, árnyékoló vezérlés, zsaluzia automatika

Szél és vihar érzékelés

Okos otthonunk segít megelőzni az anyagi károkat is. Ha épületünk heves vihart vagy széllökéseket érzékel, beindítja védelmi mechanizmusát és automatikusan lehúzza az épület redőnyeit, zsaluziáit és behúzza a napellenzőket. Ezáltal képes megelőzi hogy egy fagally vagy bármilyen más tárgy az ablakokon sérülést okozzon esetleg a széllökés megrongálja az árnyékolóket. Ez persze csakúgy mint a többi intelligens otthon funkció egy lehetőség, melyet igény esetén egy gombnyomással felülírhatunk így ha mégis felhúzott árnyékolót szeretnénk akkor maunálisan ezt is felülírhatjuk.

automata redőnymozgatás,jelenlét szimuláció és biztonság technika

Jelenlét szimuláció

Az automata árnyékoló és redőnyvezérlés hasznos lehet otthonunk biztonsága szempontjából is. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, a jelenlét szimuláció gomb megnyomásával az épület előre programozott aktivitásokat generál. Bizonyos időközönként felkapcsolja az egyes helységek világításait és életszerű helyzeteket produkálva mozgatja okos otthonunk redőnyeit vagy dönti a zsaluziákat. Ezen mechanizmus által kívülre tökéleetsen azt a képet látszatjuk hogy a mindennapi rutinban megy az élet otthonunkban még akkor is ha mi nem vagyunk otthon.

okos árnyékolásvezérlés, zsaluziák vezérlése, "redőnyvezérlés intelligensen

Egy kezelőfelületen keresztül

Az intelligens redőnyvezérléssel nem kell minden egyes redőnyünkhöz egyesével odamennünk annak érdekében, hogy fel vagy le húzzuk azokat. Ezt megtehetjük egy központi kezelőfelületen keresztül is ami lehet a zsebünkben lévő okostelefon, egy központi helyen elhelyezett tablet vagy az asztalunkon lévő laptop vagy PC. Mivel egy központi rendszer vezérli otthonunk árnyékolót, így új felmerülő igény esetén bármilyen más automatikus működést is hozzárendelhetünk azokhoz, nem kell bontási munkát végeznünk minden csak programozás kérdése egy intelligens házban.

távoli vezérlés, távoli elérés, intelligens árnyékolástechnika

Távoli redőnyvezérlés

Egy intelligens házban ha az árnyékolásvezérlés is részét képezi okos otthon rendszerünknek, akkor redőnyeinket, zsaluziáinkat vagy napellenzőinket is vezérelhetjük távolról. Ha a rendszer számára nincs előre beállított időpont vagy bármilyen egyéb feltétel hogy mikor és milyen feltételek mellett vezérelje az árnyékolókat automatikus működés szerint a központi kezelőn keresztül mi magunk is megtehetjük anélkül, hogy haza kellene mennünk a munkahelyünkről vagy vissza kellene fordulnunk az autóval. Csak az applikációba kell belépnünk és megnyomnunk a gombot.

redőnyvezérlés, árnyékolástechnika, zsaluziavezérlés

GPS tájolás

A komolyabb épületautomatika rendszerek által lehetőségünk van okos otthonunkat akár GPS alapon is betájolni a világban, így árnyékolóink képesek lesznek teljesen automatikusan követni a nap mozgását. A tájolás által meg tudjuk adni az okos ház rendszer számára hogy adott ablak vagy ajtó esetleg napellenző melyik égtáj felé néz, így az előre megadott árnyékolók teljesen önállóan reggel a napkeltével együtt húzódnak fel vagy a zsaluziák dőlnek be bizonyos mértékig, éjszaka pedig pont fordítottan a napnyugtával együtt zárnak be.

redőnyvezérlés, árnyékolástechnika, biztonságtechnika

Távozás gomb

A “távozás gomb” funkció azok számára jó döntés, akik szeretik otthonuk árnyékolóit lehúzva tudni távollétünkben. Akár az ajtónál elhelyezett fali nyomógomb megnyomása által, akár valamelyik okos készülékünkön egy gombnyomásra vagy akár más funkciók elindításával (pl: riasztó élesítés) egyidejűleg az okos otthon központ olyan parancsot indít, ami automatikusan lehúzza otthonunk előre megadott vagy akár az összes redőnyét vagy zsalziáját, ezzel óvva házunk biztonságát a behatolókkal, anyagi károkkal vagy akár a kíváncsi szemekkel szemben.