Intelligens fűtés vezérlés, fűtésszabályzás és fűtés automatika

A hűtésvezérlés az egyik leggyakoribb kérés okos otthon megrendelőnk részéről. Az intelligens fűtési rendszerek olyan öntanuló mechanizmussal rendelkeznek, ami által folyamatosan figyelik otthonunk hőtehetetlenségét és ez által szabályozzák a fűtést, hogy az automatikusan biztosítsa a lehető legnagyobb energiatakarékosságot.

Intelligens fűtési rendszerek vezérlése okos házak, intelligens otthonok számára

Mindenki számára megszokott az, hogy épületeinkben szobánként valamint hegységenként tudjuk ki-be kapcsolni, szabályozni világításunkat. Miért ne tennénk ugyanezt a fűtési rendszerünkkel is? A modern fűtés szerelési technológiáknak köszönhetően nem csak az okos házakba és intelligens otthonokba hanem bármilyen hagyományos családi házba is lehetőségünk van az intelligens és ezáltal energiatakarékos fűtés vezérlésre.

Épületeinkben így az okos házakban is a fűtés az, amely a legnagyobb energiát használja fel, ezáltal a legnagyobb kiadásokat generálhatja. Épületünkben lehet hagyományos gázfűtés, hőszivattyú, pelet kazán vagy bármilyen megújuló energiaforrást felhasználó fűtési rendszer nagyon sok múlik a megfelelő felhasználáson, megfelelő vezérlésen.

A kondenzációs kazánok működésének alapja a páralecsapódás és a füstgázok hőmérsékletéből ered. A hagyományos gázkazánok égésterméke magas hőmérsékleten távozik, míg a kondenzációs kazánok esetében a füstgázok hőjét az épületbe forgatja vissza. A hőszivattyúk fűtésszerelése esetében a hőszivattyú nem csak fűti, de hűti is az épületet légkondicionáló szerepet is betölt valamint használati meleg vizet is előállít. Hőszivattyús fűtés tervezés során akár 40 – 50 %-os fűtési energia megtakarítással is lehet számolni a hagyományos gázkazánokhoz képest.

shadow

Miért jó az intelligens fűtési rendszer vezérlés és az okos házak automatizált fűtésszabályzása?

intelligens fűtés szabályzás és okos fűtés vezérlés

Pontosabb fűtés

Az okos házak által használt intelligens fűtési rendszerek a helységek különböző pontjaiban elhelyezett villanykapcsolókba, termosztátokba, relékbe telepített hőérzékelők által mérik a hőmérsékletet és ezek alapján állítják be az egyes hőértékeket. Az okos otthonok így amellett, hogy pontosabban szabályozzák a teljes épület hőmérsékletét, intelligens fűtő központjaik által képesek a helységenkénti valamint az adott fűtőelemek közötti fűtés szabályzásra is.

helységenkénti fűtés szabályzás, zónázott fűtés, zónánkénti fűtés szabályzás

Kevesebb hűtés

Amikor azt az utasítást adjuk ki az okos házunknak, hogy a nappaliban szeretnénk 2 fokkal melegebbet nem biztos, hogy egyből a teljes padlófűtést kapcsolja be, csak azt a részt ahol a legtávolabb van a jelenlegi hőmérséklet a kívánt 2 fokkal melegebbtől. A fűtési rendszer a nap minden egyes percében felügyeli a hőfokokat, képes mérlegeli a beérkező értékeket és csak ez alapján cselekszik. A fűtési rendszer ilyen intelligens viselkedése éves szinten komoly fűtési energiát takaríthat meg számunkra.

intelligens fűtési programok, kazánok és hőszivattyúk intelligens vezérlése épületautomatikával

Fűtési programok

Az intelligens épületautomatizálás nagy előnye, hogy az épület önmagát képes irányítani, így fűtési költségeink tekintetében évi szinten akár 40-50%-os fűtés energia megtakarítás is elérhető. Automatizált fűtéssel meg tudjuk tanítani az épületnek hónapokra vagy akár évekre előre meg tudjuk tanítani az időpontokat és a kívánt hőfokokat, így minden esetben csak annyi fűtést biztosít nekünk, amennyire valóban szükségünk van a komfortérzet eléréséhez.

meglévő fűtési rendszerek felújítása korszerűsítése, okos otthon fűtési rendszer kialakítása

Meglévő fűtési rendszerhez is

Az intelligens fűtés hatalmas előnye, hogy már meglévő fűtési rendszerekhez is könnyedén csatlakoztatható. Bármely fűtési rendszerhez hozzá tudjuk kapcsolni, nem akadály a hagyományos fa tüzelés, gáz fűtés vagy elektromos fűtés sem. Egy épület fűtés korszerűsítése nem merül ki a külső belső szigetelésben. Ahhoz, hogy olcsó és korszerű fűtést tudjunk kiépíteni, elengedhetetlen a fali, mennyezeti, padlófűtési rendszerek összehangolt épületautomatizált fűtés vezérlése.

megtérülés, intelligens fűtés, okos fűtés, fűtés korszerűsítés, energiatakarékos fűtés szabályzás

Gyors megtérülés

Egy épület energetikai korszerűsítése nem merül ki a külső-belső szigetelésben. Fűtés szabályzással évente akár több tízezer forint megtakarítást is elérhetünk. Ezt támasztja alá az is, hogy azok az épületek melyek fűtés korszerűsítésen estek át és teljesen épületautomatizált fűtési rendszerrel működnek, az energia tanúsítványok szerint is magasabb kategóriába sorolhatóak. A kiépítés költség alapterülettől függően 2-5 éven belül megtérül a fűtési rendszer típusától függően.

használati melegvíz, melegvíz előállítás, HMV szabályzás, vezérlés előállítás

Használati melegvíz - HMV

Az intelligens otthonok épületautomatikai rendszerei lehetőséget nyújtanak a használati melegvíz előállítására is. Ezzel kivédhetjük, hogy állandóan működjön a szivattyú, ami komoly elektromos áram energiamegtakarítást eredményez számunkra. Az automatika rendszer intelligensen érzékeli, hogy mikor tartózkodunk valójában az adott vizes helységben és mikor szeretnénk használni a vizes blokkot majd csak ebben az esetben készíti a rendszer számunkra a használati melegvizet.

intelligens fűtés, időjárás állomás, kültéri hőmérséklet érzékelés általi fűtés szabályzás

Időjárás állomás

Az intelligens otthonok fűtési rendszerét lehetőségünk van összekapcsolni időjárás érzékelő állomásokkal. Ennek köszönhetően épületünk ki tudja számolni, hogy az adott környezeti értékek mellett mennyire növelje a fűtési értékeket vagy szükség esetén kapcsolja ki teljesen a fűtést. Ha kint melegebbre fordul az idő és az ablakokon keresztül beszűrődő napfény felmelegíti a helységeket a rendszer ezt érzékeli és az adott helységekben lekapcsolja a fűtési rendszert.

mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő, intelligens fűtés

Fűtés mozgásra

Egy intelligens otthonban lehetőségünk van a fűtési rendszerhez mozgásérzékelőket vagy jelenlét érzékelőket csatlakoztatnunk. Ez kifejezetten hasznos lehetőség a nem mindennap használt helységek vagy nyaralók esetében. Tegyük fel, hogy felfűtjük a teljes épületet, de nem használjuk annak egyes helységeit csak bizonyos időközönként, mozgás és jelenlét hiányában intelligens fűtési rendszerünk visszaveszi a fűtést, amivel pénzt takarít meg számunkra.

fűtés mérés, intelligens fűtés, fűtés energiafogyasztás mérés

Fűtésoptimalizálás

Mivel az intelligens fűtési rendszer adathalmazokkal dolgozik, pontos kimutatásokat kaphatunk az épület által felhasznált fűtési energiákról. A diagrammok és grafikonok alapján ki tudjuk szűrni, hogy mely helységekben, mely fűtési eszközök beállításának módosításával tudunk további költségcsökkentő megoldásokat alkalmazni. A fűtésoptimalizálás hasznos lehet ha meg akarjuk tudni, mely helységünkben fűt túl a rendszer például rossz hőszigetelés miatt.

ablaknyitás és ajtónyitás érzékelés fűtés leállítás intelligens épületautomatika által

Ajtó és ablak nyitás

Egy okos otthon számára megadhatjuk, hogy szellőztetésnél míg nyitottak az ablakok vagy ajtók az intelligens rendszer vegye vissza a fűtés intenzitását. Nem kell mást tennünk csupán ablaknyitás és ajtónyitás érzékelőket kell telepítenünk a rendszerbe. Ezek az érzékelők meggátolják, hogy feleslegesen fűtsünk míg szellőztetünk, majd zárt nyílászárók érzékelésére ismét visszaemeli a fűtést az előre programozott értékre így takarítva meg számunkra fűtési energiát és ez által pénzt.

fűtésvezérlés, fűtés automatizálás, távoli fűtés szabályzás

Távoli fűtésvezérlés

Az okos otthon rendszerek lehetőséget biztosítanak a fűtési rendszerek távoli vezérlésére és szabályzására is, így ha nem tartózkodunk otthon akkor is el tudjuk indítani vagy le tudjuk állítani az adott helység fűtését. Gondoljunk bele milyen kényelmes ha elindulunk valahonnan és a rendszer számára az indulás pillanatában megadjuk hogy mire hazaérkezünk hány fokot szeretnénk otthonunkban arról nem is beszélve hogy mennyi energiát tudunk ezzel megtakarítani.