Árnyékolástechnika, motoros redőnyök és reluxák intelligens vezérlése

A redőnyvezérlést vagy zsaluziavezérlés sokan az okos otthonok kényelmi funkciói között említik, azonban intelligens ház vezérlő rendszerekkel összekapcsolva ennél sokkal többre képesek redőnyeink, zsaluziáink. Nagy segítségünkre lehetnek okos házunk energiamegtakarításában és akár még biztonsági rendszer részeként is szerepet kaphatnak.

Automatizált motoros redőny, reluxa, roló és napellenző okos vezérlése

Gyakori kérés megrendelőink részéről a redőnyök vezérlése. Árnyékolástechnikai szempontból az okosházakban a motoros redőnyöket úgynevezett csőmotorok segítségével mozgatjuk. A redőnymotort egy kapcsoló egység, más néven redőnyvezérlő aktor hozza mozgásba vagy állítja meg. A telepített aktor egy fali nyomógombbal vagy egy érintőképernyős vezérlővel van kapcsolatban, így a jelet a vezérlő az aktornak továbbítja, majd az hozza mozgásba a redőnymozgató motort.

shadow

Miért jó az intelligens redőnyvezérlés és zsaluzia vezérlés, mitől lehet okos egy zsaluzia vagy redőnyvezérlés?

intelligens redőnyvezérlés, redőnymozgatás, zsaluziavezérlés

Fel-le mozgatás

A klasszikus redőnyvezérlés alapvetően nem különbözik sokban az intelligens redőnyvezérléstől, nyilvánvalóan kényelmi funkciónak számít, amivel még időt is megtakaríthatunk. A lényeg, hogy gombnyomás hatására fel vagy lehúzzuk redőnyeinket, rolóinkat. Lehetőségünk van beállítani a redőny mozgató motorok kifutási idejét így biztosan nem erőltetjük meg a motorokat.

lamella dőlésszög szabályzás, intelligens redőnyvezérlés, zsaluzia vezérlés, zsaluzia lamella szabályzás

Dőlésszög módosítás

Az intelligens redőnyvezérlés biztosítja a lehetőséget a redőnyök vagy rolók dőlésszögének módosítására is. Általában előre programozott értékeket javaslunk, így gombnyomás hatására előre beállított dőlésszögeket kapunk az árnyékolóktól. Délelőtt inkább lefelé célszerű állítani a redőnyök dőlésszögét, délután pedig felfelé, így minden esetben megfelelő mennyiségű fény juthat a helységbe.

intelligens automata redőny és zsaluzia mozgatás

Reggeli ébresztő

Az intelligens árnyékolástechnika segíti reggeli ébredésünket. Előre programozott időponttól kezdve lassan, fokozatosan húzza fel otthonunk a kiválasztott helységek redőnyeit és árnyékolóit, így biztosítva számunkra a még jobb ébredést. Mire felkelünk minden redőny felhúzott állapotban van és a beszűrődő fény nem hat zavaróan ébredésünkre.

csoportos redőnyvezérlés automatika és smart home redőnymozgatás által

Csoportos redőnyvezérlés

A csoportos redőnyvezérlés akkor hasznos, ha nem szeretnénk minden helység minden egyes redőnyét külön-külön felhúzni, hanem egy gombnyomással akarjuk ezt megtenni. A programozásnak köszönhetően meg tudjuk adni intelligens rendszerünknek, hogy melyik árnyékolókat hozza mozgásba adott gomb megnyomására.

időjárás figyelés redőny és zsaluziavezérlés, szélerősség mérés

Időjárás általi mozgatás

Az intelligens redőnyvezérlésnek köszönhetően fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg. Okos otthonunk érzékeli a rendszerbe integrált időjárás érzékelő állomást és hidegebb időjárás esetén vagy előre programozott értékekig zárja a redőnyöket, míg melegebb idő esetén jobban nyitja a redőnyöket, hogy segítse a beszűrődő napsugárzást, ezzel melegítve fel otthonunk belső tereit.

redőny automatika, árnyékoló vezérlés, zsaluzia automatika

Szél és vihar érzékelés

Okos otthonunk segít megelőzni az anyagi károkat. Ha épületünk heves vihart vagy széllökéseket érzékel, beindítja védelmi mechanizmusát és automatikusan lehúzza az épület redőnyeit. Ezáltal megelőzi a lehetséges veszélyhelyzeteket, hogy egy fagally vagy bármi más tárgy az ablakokon sérülést okozzon. Ez persze csakúgy mint a többi intelligens otthon funkció egy lehetőség, melyet igény esetén egy gombnyomással felülírhatunk.

automata redőnymozgatás,jelenlét szimuláció és biztonság technika

Jelenlét szimuláció

Az automata árnyékoló és redőnyvezérlés hasznos lehet otthonunk biztonság szempontjából is. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, a jelenlét szimuláció gomb megnyomásával az épület előre programozott aktivitásokat generál. Bizonyos időközönként felkapcsolja az egyes helységek világításait és életszerű helyzetet produkálva mozgatja a redőnyöket.

okos árnyékolásvezérlés, zsaluziák vezérlése, "redőnyvezérlés intelligensen

Egy kezelőfelületen keresztül

Az intelligens redőnyvezérléssel nem kell minden egyes redőnyünkhöz egyesével odamennünk annak érdekében, hogy fel vagy le húzzuk azokat. Ezt megtehetjük egy központi kezelőfelületen keresztül is. A hagyományos gombnyomás is megmaradhat, intelligens villanykapcsolók által, de okos eszközeinken keresztül is irányíthatjuk árnyékolóinkat.

távoli vezérlés, távoli elérés, intelligens árnyékolástechnika

Távoli redőnyvezérlés

Egy intelligens házban akárcsak a televíziónkat a redőnyöket is vezérelhetjük távolról. Ha a rendszer számára nincs előre beállított időpont, hogy mikor és milyen feltételek mellett húzza le az árnyékolókat a központi kezelőn keresztül megtehetjük mi magunk is anélkül, hogy fel kellene állnunk kényelmes karosszékünkből vagy fotelunkból.

redőnyvezérlés, árnyékolástechnika, biztonságtechnika

Távozás gomb

A “távozás gomb” funkció azok számára jó döntés, akik szeretik otthonunk árnyékolóit lehúzva tudni távollétünkben. Akár egy fali nyomógomb, akár valamelyik okos készülékünkön a parancsot kiadva otthonunk automatikusan lehúzza az összes redőnyt, ezzel óvva házunk biztonságát a behatolókkal és kíváncsi szemekkel szemben.