Melyik okos otthon rendszert válasszam?

Napjainkban számos gyártó használja eszközeire vagy rendszereire az oly divatos „okos’ vagy ‘intelligens” szavakat, de nem árt azért tisztában lennünk azzal, hogy valójában mitől is okos egy okos otthon rendszer és mit kell tudnia egy intelligens ház rendszernek annak érdekében hogy valóban automatizált otthonban élhessünk.

okos otthon, okos ház, intelligens otthon, intelligen sház, épületautomatika, épületautomatizálás, okos lakás, intelligens lakás, automatizált otthon, automatizált lakás

Melyik okos otthon rendszert válasszam? Melyik a legjobb okos ház rendszer?

Megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb jótanácsokat azok számára, akik okos ház kiépítés előtt állnak, reméljük rövid cikkünk segítséget tud nyújtani abban, hogy milyen okos otthon rendszert választásszunk. Rendszerfüggetlen okos otthon tervező és kivitelező cégként mivel több gyártó termékét forgalmazzuk, gyakorlatilag minden megrendelőnk felteszi számunkra ezt a kérdést. Az épületautomatika dinamikus fejlődésének köszönhetően jelenleg a piacon szinte megszámolhatatlan számú gyártó smart home rendszere elérhető, így ez valóban nehéz kérdés de azért nem lehetetlen feladat.

Első benyomás és szimpátia

Az igazat megvallva a személyes szimpátia az épületautomatika tervező és kivitelező cég kiválasztásánál is fontos. Ha úgy érezzük, hogy rutinosan és gördülökényen tudnak válaszolni a feltett kérdéseinkre akkor már az igényfelmérés első pillanatában, az elképzelések megismerése után meg tudják állapítani, hogy az adott projekthez melyik típusú rendszer a legjobb választás.

Ne dőljünk be mindennek ami "okos"!

A leghasznosabb jótanács, hogy ne dőljünk be mindennek amit “okos” vagy “intelligens” esetleg “smart” szóval illetnek. Válasszunk olyan okos otthon rendszert, ami nem csak a legfontosabb alap funkciók vezérlésére alkalmas, de a jelenleg elérhető legtöbb eszköz integrálására, szabályzására és vezérlésére is lehetőséget biztosít. A piacon számos olyan eszközt kínálnak, mint például “smart lock” vagy “okos dugalj” amik valójában soha nem képesek egy igazi épületautomatikai rendszer részeként üzemelni, mivel azok nem támogatják az integrálást. Ezekkel pont annyit érünk, hogy minden ilyen hangzatos nevű eszközünket a saját applikációján keresztül kell majd vezérleni, amiben legyünk őszinték nem túl kényelmes feladat. Ha különböző gyártók “okos”-nak nevezett eszközökeit vásároljuk össze, azok soha vagy maximum hihetetlen komoly összegek kifizetése után fognak tudni egymással együttműködni, ha szerencsénk van. Az intelligens épületautomatika rendszerek – melyeket mi is forgalmazunk és telepítünk – pont azt a célt szolgálják, hogy az épületben található összes erőforrást összehangoltan és egyetlen kezelőfelületen keresztül tudjuk vezérelni, legyen szól egy egyszerűnek mondható világításvezérlésről, egy összetett fűtésvezerérlésről esetleg riasztó vagy kamera rendszer kezeléséről.

Válasszunk az alapterülethez megfelelő okos ház rendszert!

Általános szabályként elsőként azt vegyünk figyelembe, hogy az alapterülethez leginkább megfelelő rendszert telepítsük. Kizárólag rádiófrekvenciás úton kommunikáló okos otthon rendszereket inkább a kisebb alapterületű lakások, házak számára javaslunk, nagyobbak esetében a kábeles megoldások jelentik a jobb választást.
A rádiófrekvenciás rendszerek komoly körültekintést igényelnek, mivel számos külső tényező befolyásolhatja az eszközök kommunikációját. Ilyen tényező lehet akár a falak vagy fődém vastagsága esetleg a környéken található más szolgáltató adótornya és így tovább. Azt hogy adott épületben melyik eszköz fog megfelelően működni, előzetesen nagyon nehéz megállapítani, azonban ha olyan kivitelező céget bíz meg, aki rendelkezik megfelelő tapasztalattal nem foghat mellé.
A jobb minőségű automatika rendszerek biztosítják a két típus kombinálását is, így ha eredetileg egy BUS kábeles rendszer került kiépítésre nem kell megijednünk, azt szabadon bővíthetjük tovább rádiófrekvenciás eszközökkel is. Ez nagy segítséget nyújthat számunkra abban az esetben ha a kiépítés időpontjában még nem ismerünk bizonyos jövőbeli funkciókat amiket szeretnénk ugyan kiépíteni de nem kábeleztük elő a rendszert, akkor is meg tudjuk oldani azok integrálását rádiófrekvenciás úton.

Kezelőfelületek és felhasználók

Nagyon gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyire összetett egy okos otthon kezelőfelülete. Itt is azt tudjuk mondani, hogy megéri a minőségi rendszert választani, mivel azok teljes mértékben konfigurálhatóak, személyre szabhatóak, már amennyiben van rá szükség. A nagyobb, megbízhatóbb gyártók olyan kezelőfelületeket biztosítanak már alapból, ami mindenki számára egyszerű és átlátható lesz, így nem lesz probléma a kezelésével.
Egy dolog azonban fontos, feltétlen tájákozódjuk a kivitelező cégnél hogy hány okos eszközt (okos telefon, tablet, laptop, PC, smart TV, stb…) és felhasználót képes kezelni a rendszer. Egyes gyártók alapból 1-2 felhasználót engedélyeznek csak a további felhasználókért már fizetni kell.

Okos otthon rendszer jövőbeli bővíthetőség lehetősége

Ha további jótanácsot szeretnénk adni, akkor biztosan a jövőbeli bővíthetőség fenntartásának szem előtt tartása volna az.
Cégünknél első lépésként a jelenlegi igényeket egyezetetjük a Megrendelővel, mit szeretne elérni az automatika rendszerrel, milyen funkciókat szeretne távolról vezérelni és így tovább, majd alaposan átbeszéljük azokat a funkciókat is melyek a jövőben kerülhetnek kivitelezésre legyen szó jacuzzi, szauna vezérlésről esetleg egy medence és kerti öntöző rendszer kiépítéséről.
A jövőbeli bővíthetőség lehetőségének fenntartása minden esetben fontos szempont mivel tapasztalataink azt mutatják, hogy megrendelőink kifejezetten megszeretik és újabbnál újabb igényekkel állnak elő okos otthonaikkal kapcsolatban.
Mivel a különböző eszközök vagy rendszerek okos otthon rendszerbe történő integrálása kommunikációs modulokon keresztül történik, jó ha minél több ilyen csatlakozási lehetőséget biztosít az intelligens otthon rendszer. Napjainkban számos gyártó (pl: Samsung, LG, stb.) dob piacra olyan eszközöket, melyek képezhetik az intelligens otthon rendszerek részét is, legyen szó egy mosógépről, hűtőről vagy kávéfőzőről. Ezek a nagyobb gyártók már felismerték az intelligens házakban rejlő lehetőségeket, így eleve KNX csatlakozási lehetőséggel vezetik be termékeiket. Amennyiben rendszerünk képes ezeknek a fogadására, nincs más dolgunk mint illeszteni a rendszerbe, leprogramozzuk azokat és már működnek is a berendezések. Ha minőségi smart home rendszerünk van otthonunkban, nem csak hogy elindulnak, hanem akár összehangolt működésre is képesek lesznek, így ha az okos otthon ébresztőóra funkcióját beállítom reggel 8:00-ra, a mosógép tudni fogja, hogy a mosási programot mikor kell elindítani annak érdekében hogy mire felébredek végezzen a mosással, míg a kávéfőzőm pont akkorra főzi le a reggeli kávémat, amikorra kiteregetek és kiérkezek a konyhába. Az igazán intelligens otthonokban, minden csak programozás kérdése.

A leggyakrabb kommunikációs modellek a következők RS232, RS485, Modbus, Dali, IR, DMX, Enocean, KNX, így ezeknek feltétlen kérdezzünk utána a kivitelező cégnél.

okos otthon, okos ház, kommunikációs model, kommunikációs típusok, smart home extensions, bővítés