Jelenlét szimuláció az okos otthonokban

Az intelligens smart home rendszerek lehetőséget biztosítanak számunkra a jelenlét szimuláció által megóvni otthonunk biztonságát. A jelenlét szimuláció által házunk automatikus viselkedést produkál és ezzel segít megtéveszteni az illetéktelen behatolókat. Időként felkapcsolja a világítást le vagy felhúzza a redőnyöket, ki-be kapcsolja a TV-t és még sok mást.

jelenlét szimuláció, otthonlét szimuláció, automatikus viselkedés, okos otthon, intelligens ház

Jelenlét szimuláció intelligens otthon rendszerekkel

Mindenki számára fontos, hogy otthonát távollétében is biztonságban tudhassa, ennek érdekében okos otthon rendszerekkel lehetőségünk van egy új funkció, a jelenlét szimuláció kihasználására is. De mit is jelent pontosan a jelenlét szimuláció az okos otthonokban?

Egyes smart home rendszerek öntanuló mechanizmussal vannak ellátva, így képesek megtanulni a lakók cselekvéseit, szokásait és távollétünkben képesek ezt akár automatikusan, önmaguktól imitálni. Persze ha ezt nem szeretnénk akár mi is megadhatjuk azt hogy melyik funkciók képezzék a jelenlét szimuláció részét.

Ha elmegyünk egy hosszú hétvégére a családdal, nem kell mást tennünk csak megnyomjuk az okos otthon kezelőfelületén a „Távozás” gombot és mivel az épületautomatika rendszerek eszközei és berendezései tudnak egymásról és képesek összehangoltan együttműködni, a riasztó rendszer élesítésének pillanatában a rendszer máris automatikusan visszavált energiatakarékos módba, ezért visszaveszi a fűtés/hűtés/szellőztetés intenzitását, áramtalanítja a megadott dugaljakat vagy dugaljköröket, véletlenszerűen vagy előre megadott módon elkezdi vezérelni a lámpákat, árnyékolókat, öntöző rendszert, stb. így indítva el a jelenlét szimulációt. Sőt ha még a gombnyomást sem szeretnénk a rendszer a programozhatóság miatt képes ezt teljesen automatikusan is önmagától elindítani.

A legegyszerűbb jelenlét szimuláció funkció ha okos otthonunk bizonyos időközönként felkapcsol egyes világítási köröket bizonyos helységekben, majd lekapcsolja azokat. Ha szeretnénk, meg tudjuk adni számára, hogy ne véletlenszerűen történjenek ezek a világítás kapcsolások, hanem imitálja mintha valóban a házban lennénk. Először a nappaliban, majd a folyosón esetleg a lépcsőfeljárónál, ezután a fürdőszobában és végül a hálószobában, mintha egy rutinszerű műveletet végeznénk otthon. Minden csak beállítás kérdése.

Köszönhetően a jelelét szimulációnak lehetőségünk van az árnyékolók (redőnyök, zsaluziák, függönyök, stb.) automatikus mozgatására is. Intelligens házunk számára megadhatjuk, hogy távollétünkben a nap lenyugvásával egyidejűleg húzza le az árnyékolókat, de azt is beállíthatjuk okos otthon rendszerünk számára hogy a különböző helységekben egymás után fokozatosan eressze le azokat. Amíg az egyik szobában ég a világítás ott csak bizonyos szintig húzza le azokat, majd ha lekapcsolódik a villany, akkor eressze le teljesen az árnyékolókat, ezzel is szimulálva otthon tartózkodásunkat.

Ezen felül lehetőségünk van bizonyos fogyasztók (pl: TV, rádió, stb.) be illetve kikapcsolására is. Jelenlét szimulációval megtehetjük azt, hogy az okos ház rendszer este 8 órakor magától vegye vissza a világítás fényerejét a nappaliban és húzza lejjebb a redőnyöket úgy, hogy közben a TV készüléket, multiméida rendszert (akár a kültéri hangszórókat is) kapcsolja be. Persze megteheti ezt ezzel egyidejűleg az emelti gyerekszobában is. Bizonyos időközönként, mintha a filmet megszakító reklámok alatt egyszer felkapcsolja a világítást a konyhában, imitálva hogy kimentünk meginni valamit, majd a következő reklám alatt a mosdóba vezető útvonalat világítja meg.

Egy smart home rendszerrel csinálhatunk akár teljes party hangulatot is otthonunkban úgy, hogy közben nem is tartózkodunk otthon. A rendszer felhangosítja a zenét, folyamatosan váltogatja az RGBW LED szalagokon a színeket, néha felkapcsol egy-egy világítást a ház többi részében is és így tovább. A lehetőségek tárháza itt is végtelen, és mint minden más funkció esetében kizárólag a képzelőerőnk szab határt.

Habár a jelenlét szimuláció valóban úgy tűnhet, hogy képes teljes mértékben megtéveszteni az illetéktelen behatolókat, azonban megrendelőink számára minden esetben javasoljuk a hagyományosnak mondható biztonságtechnikai eszközök használatát is. Egy intelligens otthonból sem hiányozhat a riasztó rendszer vagy kamera rendszer megléte. Távollétünkben a kamerák képeire bármikor rá tudunk nézni, míg riasztó rendszerünk folyamatosan készen áll hogy őrizze otthonunkat.

Ugyan a „hétköznapi betöröket” a legtöbb esetben a kamerák és a riasztó rendszer látványa is elriasztja és inkább keresnek másik házat ahová betörhetnek, soha sem lehetünk teljes biztonságban. Ha megtörtént a behatolás a riasztó rendszer rögtön észleli ezt és amellett, hogy azonnali értesítést küld számunkra és igény esetén a kivonuló szolgálatot is értesíti, képes önállóan is cselekedetekre a betörők megzavarásának érdekében. Beindítja a beltéri és kültéri szirénákat, automatikusan felhúzza a redőnyöket, felkapcsolja az összes világítási kört a házban, a kültéri világításokat elkezdni fel/le kapcsolgatni, ezzel is felhívva a figyelmet hogy illetéktelen behatolás történt.

A jelenlét szimuláció természetesen csak egy lehetőség az okos otthonokban, nem kötelező ezzel élnünk, de ha már képes a technika erre, miért ne használnánk ki.