Intelligens fogyasztásmérés, smart metering

Az intelligens otthonok lehetőséget biztosítanak számunkra az okos fogyasztásmérésre. A smart metering által figyelemmel kísérhetjük otthonunk elektromos áram, víz valamint gáz fogyasztását és a kapott adatok alapján további műveleteket adhatunk meg intelligens rendszerünk számára, amivel további energiát és ez által pénzt takaríthatunk meg.

Fogyasztásmérés, smart metering okos otthon rendszerekkel

Ha fogyasztásmérésről beszélünk többnyire mindenkinek a szolgáltatók által felszerelt villanyóra jut eszébe, ez alapján kapjuk a csekket valamint ez alapján tudjuk nyomon követni, hogy mennyi energiát használtunk el. Viszont gondoljuk ezt egy kicsit tovább. Az okos házakban a kényelmes és energiatakarékos vezérlés mellett a fogyasztásmérés is nagy szerepet kap. Ennek oka nagyon egyszerű, hiszen autónkat sem tudnánk pontosan és hatékonyan vezetni, ha nem lenne benne kilométer óra, fordulatszám mérő, az újabb járművekben pedig átlagfogyasztás mérő. Sokszor könnyedén megfeledkezünk arról a tényről is, hogy maga a „villanyóra” is fogyasztó ként funkcionál, ezt nevezzük fiktív áramfelhasználásnak, viszont ezt sajnos kiküszöbölni nem lehet. Az intelligens házakban nem csak azt tudjuk, hogy az épület mennyi energiát fogyaszt, de pontos adatokat kaphatunk arról is, mennyi energiát fogyaszt a hűtőnk, mosógépünk, nappalink. Mindez a fogyasztás mérő szekcionált mérésének köszönhető, bekötése pedig a mért körre történik, így nem kell engedélyt kérni a szolgáltatótól sem.

Az okos házak legnagyobb előnye, hogy nem csak irányítani tudjuk az épületeinket, hanem folyamatos visszajelzést kapunk az épületről. Amellett, hogy távolról nyomon tudjuk követni, hogy le van e kapcsolva a világítás, bezártuk e az ajtót, lehúztuk e a redőnyöket pontos mért adatokat kaphatunk energiafogyasztásunkról. Pontos visszajelzést kaphatunk egyes villamos berendezéseink fogyasztásáról, valamint értesítést is kapunk amennyiben ezek nem kapják meg a nekik szükséges áramellátást.

Az intelligens házakban, külön egységekre bontva képesek vagyunk mérni a vízfogyasztást, gázfogyasztást, kiküszöbölve ezzel azt, hogy túlkésőn vegyük észre a gáz illetve vízszivárgást. A fogyasztásmérő állomás használható az intelligens ház főmérőjeként, valamint almérőjeként egyaránt. Ez társasházak esetében főként hasznos, hiszen könnyedén megkülönböztethető az egyes lakások energiafogyasztása, hiába tartoznak közös mérőórák alá. Az központ tárolja az adatokat, egyszerűen USB porton keresztül letölthetők belőle a mért adatok, ez egyenes út az intelligens költségmenedzsmenthez.

shadow

Miért jó az intelligens fogyasztásmérés és a smart metering?

intelligens fogyasztásmérés, smart metering, elektromos fogyasztásmérés, elektromos áram fogyasztás

Elektromos fogyasztásmérés

Energiamegtakarítás szempontjából a stand by üzemmód rendkívül fontos energiamegtakarítási lehetőség. Otthoni készülékeink napi 4-10 órát vannak stand by módban, azonban ezzel közel annyi energiát emésztenek fel, mintha az egyik helységben égve hagytuk volna a világítást. Intelligens fogyasztásmérőkkel akár a fiktív áramfelhasználást is mérni tudjuk, amivel rengeteg energiát takaríthatunk meg otthonunkban.

vízfogyasztás mérés, smart metering, vízmennyiség mérés

Víz fogyasztásmérés

A vízfogyasztás mérése hasznos lehetőség nem csak az intelligens otthonokban de a hagyományos házakban is. Intelligens fogyasztásmérő berendezések használatával figyelemmel tudjuk kísérni otthonunk vízfelhasználását. Smart metering rendszerekkel meg tudjuk előzni a nagyobb meghibásodásokat, így egy csőtörés esetén azonnali értesítést kapunk okos eszközeinkre és meg tudjuk előzni a komolyabb beázást.

smart metering, intelligens fogyasztásmérés, fogyasztás optimalizálás, gázfogyasztás, gáz felhasználás mérés

Gáz fogyasztásmérés

Gázhálózat szempontjából a szolgáltatók által felszerelt órákon keresztül van lehetőségünk a teljes lakás gáz felhasználását mérni. Házunk egyes helységeinek hálózati csöveire elhelyezett nyomás valamint áramlás figyelő szelepekkel riasztást küld, amennyiben ott a normál értéktől eltérő víz-gáz mennyiség van jelen. Intelligens fogyasztásméréssel azonnal tudjuk, hogy melyik részen ereszt a gáz-víz, amivel megelőzhetőek a további anyagi károk.