Okos ház, intelligens otthon kezelőfelület, applikáció

Minden leendő okos ház tulajdonos egyik első kérdése hogy hogyan néz ki a rendszer kezelőfelülete. Sokan tartanak attól hogy nehéz megtanulni annak kezelését. A valóságban szerencsére ettől egy kicsit sem kell félni, mivel erre tökéletesen felkészültek a fejlesztők így egy könnyen áttekinthető applikációt készítettek számunkra. Ráadásul rendkívüli mértékben személyre szabható is. Az applikációba belépve alap beállításként helységenkénti (pl. nappali, konyha, hálószoba, stb.) és funkciónként szerinti (pl: árnyékolásvezérlés, világításvezérlés, fűtésvezérlés, stb.) bontásban lehet elérni otthonunk különböző funkcióit. Ezen felül lehetőségünk van megcsillagozni azaz kiemelni az általunk leggyakrabban használt ikonokat, így azokat közvetlen a kezdőképernyőn tudjuk elérni és nem kell kikeresniünk őket a teljes listából. A kezelőfelület természetesen reszponzív, azaz alkalmazkodik a kijelző méretéhez, elérhető Andoid és iOS alapon is okos eszközre legyen az egy okostelefon, táblagép (tablet), laptop vagy PC.

Kíváncsi a Loxone okos otthon kezelőfelületére számítógépen, PC-n? Próbálja ki most!

 • 1. lépés - A teszt szerver elérése: http://testminiserver.loxone.com:7778/
 • 2. lépés - Írja be a következő felhasználói nevet: web
 • 3. lépés - Végül írja be a következő jelszót: web
 • 4. lépés - Belépés után már használhatja is a demo szervert
loxone, kezelőfelület, kezelés, display, felület

Loxone rendszer letöltése okostelefonra, tabletre. Próbálja ki most iOS és Android alapon!

 • 1. lépés - Letöltés Android eszközre: Letöltés Google Play
 • 1. lépés - Letöltés iOS eszközre: Letöltés iTunes
 • 2. lépés - Megnyitás után "Új miniszerver"
 • 3. lépés - Válassza a "Kapcsolódás Demo miniszerverhez"
 • 4. lépés - Írja be a következő felhasználói nevet: web
 • 5. lépés - Végül írja be a következő jelszót: web
 • 6. lépés - Belépés után már használhatja is a demo szervert
loxone, kezelőfelület, kezelés, display, felület, smart phone, okos telefon, iOS, Android
shadow

Személyre szabható kezdőképernyő

A Loxone okos otthon rendszerének kezelőfelülete teljes mértékben személyre szabható, így lehetőségünk van az adott helységben található kezelőfelületre az intelligens ház rendszer megadott, csak az adott helységhez kapcsolódó funkciót kihelyezni a kezdőképernyőre, ami által minden helységben azon funkciók lesznek megjelenítve melyeket kifejezetten ott használunk.

Árnyékolásvezérlés

Otthona minden típusú árnyékolóját legyen az függöny, redőny, zsaluzia vagy napellenzői, vezérelheti teljesen automatikus működés által, így az okos ház rendszer időprogramok alapján, a nap mozgásának követése által vagy kültéri értékek alapján állítja be azokat de ha az sadott éltehelyzetben másra van szüksége, igény esetén az applikációról manuálisan is felülírhatja.

Fűtés / hűtés vezérlés

Felejtse el a fali termosztátok általi vezérlést, mivel a Loxone alkalmazás által előre beállíthat fűtési és hűtési ütemtervet vagy megadhat a komfort hőmérsékletet amit a rendszer minden körülmény között fenntart. Az okos ház rendszer automata fűtés / hűtés szabályzása által gondoskodik a többiről, hogy Önnek semmi dolga ne legyen.

Világítási képek beállítása

Az intelligens otthonokban alapvetően világítási képeket alkalmazunk, azonban ha az adott helyzetben azt érzi hogy az előre beállított kép nem megfelelő nem kell más tennie, lépjen be az applikációban, válassza ki az új világítási beállításokat (szín, fényerő, stb.) mentse el őket a különböző eseményekhez, hangulatokhoz és már kész is van.

Multimédia rendszer vezérlés

Az okos ház rendszerek által vezérelt multimédia rendszer egyik nagy előnye, hogy nem kell több applikációt használnia, mivel az összes zenei zónát, azok egyedi beállításait, az online rádiókat és streaming szolgáltatásokat vagy zenei forrásait egy központi kezelőfelületről áttekinthetően érheti el még akkor is ha Ön az ágyban fekszik vagy épp a fürdőkádban relaxál.

Riasztó rendszer

Amennyiben a riasztó rendszer elemek is részét képezik az okos ház rendszernek, úgy nem kell a riasztó rendszer kezelőfeületén távozás vagy érkezés esetén beütnie a megfelelő kódot, elegendő csak az intelligens otthon applikációjában egy gombot megnyomnia az élesítéshez vagy hatástalanításhoz. Ráadásul az esetleges értesítéseket is ide kapja!

Szauna vezérlés

Az applikáció tökélesen alkalmazható szauna vezérlés számára is. Kapcsolja be vagy ki a szaunát, válogasson a programok között, hozzon létre új egyedi szauna programokat hőmérsékleti és páratartalom értékek által, jelölje ki a világítási hangulatokat, állítsa be a megfelelő háttérzenét és így tovább. Ráadásul amikor a szauna használatra kész, erről is ide kap értesítést.

Időjárási értékek

Az applikációba pontos időjárási adatokat és előrejelzési információkat kaphat otthonára vonatkozóan olyan értékekkel mint hőmérséklet, szél hőmérséklet, harmatpont, csapadék, páratartalom, sugárzás, szélsebesség vagy szélirány ráadásul az értékek bármire felhasználhatjuk legyen szó öntöző rendszerről vagy gépészeti vezérlésről.

Kaputelefon csengés

Az IP videokaputelefonok egyik legnagyobb előnye, hogy ha nem tartózkodunk otthon internet segítségével a nálunk lévő okos eszköz és applikáció által értesülünk a csengetésről. Általuk nem csak hallani de kommunikálni is tudunk a vendégekkel és igény esetén akár azon keresztül be is tudjuk engedni őket a kapunyitó gomb megnyomása által.

Távolléti módok ütemezése

Ha tudjuk előre hogy néhány napot nem tartózkodunk otthon, ezt előre meg tudjuk adni az okos otthon számára, így az távollétünkben általunk megadott cselekvéseket végezhet. Visszaveszi a fűtés vagy hűtés intenzitását, élesen tartja a riasztó rendszer sőt akár jelenlét szimulációt is beállíthaunk számára, majd amikor hazaérkezünk minden mehet a régi módon.

Töltöttség kijelzés

Amennyiben a rendszerben szerepet kapnak Air (rádiófrekvenciás) eszközök is úgy azok töltöttségére vonatkozóan az intelligens otthon kezelőfelületen keresztül folyamatos tájékoztatást kaphatunk. A rendszer jelzi számunkra hogy mikor szükséges elemet cserélnünk az egyes eszközökben annak érdekében hogy zavartalanuk működhessenek tovább a funkciók.

Tűz és víz érzékelés

Az intelligens ház biztonságtechnikai rendszerének részét képezhetik az automatika oldali vízkiömlés és tűzérzékelők is. Általuk azonnali értesítéseket kaphatunk az eseteleges veszélyhelyzetekre vonatkozóan legyen szó egy tűzről vagy egy víz túlfolyásról, nem kell hozzájuk más csak az okos otthon rendszer központja, internet és egy okos telefon ami nálunk van.

Ébresztőóra funkció

Egy okos ház által magunknak állíthatjuk be hogy a rendszer milyen funkciókat aktiváljon reggel annak érdekében hogy még kellemesebb legyen az ébredésünk. Fokozatosan felhúzza az árnyékokat, felkapcsol bizonyos világítási köröket, a multimédia rendszeren keresztül elindítja kedvenc zenénket vagy reggeli rádiócsatornánkat. Minden csak rajtunk múlik.

Medence vezérlés

Az okos ház segít a medence karbantartásban és vezérlésben is. Az alkalmazás által állítson be egyedi szűrési időprogramokat, időzítse a szivattyúk működését, ellenőrizze vagy módosítsa a vízhőmérsékletet és a vízszintet, vezérelje a medencefedelet és még sok más fuhnkciót. De ha szeretné a rendszer mindezt teljesen automatikusan is elvégzi Ön helyett.

Garázsajtó garázskapu

Garázsajtóit és garázskapuit is vezérelheti az okos otthon rendszeren keresztül. Ha hazaérkezik nem kell előkeresnie azok távirányítóját, elegendő csak az applikáción megnyomni a nyitás gombot és máris szabad a bejutás. Sőt ha szeretne ezzel további műveleteket is automatikusan elindíthat, kikapcsolta a riasztót, elindította a fűtést/hűtést, bekapcsolta a multimédia rendszert és így tovább.

Push üzenetek

Egy intelligens ház által folyamatosan felügyeletünk alatt tarthatjuk otthonunkat, élőképben láthatjuk az érzékelők információit, ránézhetünk a kamerák képére stb. Az értesítések alapvetően un. “push-üzenet” formájában érkeznek okos eszközeinkre melyekhez csak internet szükséges, de egyedi igény esetén akár telefonhívás szolgáltatással is bővíthetjük.

Nyitásérzékelők

Az applikáció kezelőfelülete által bármikor ellenőrzini tudja hogy melyik ajtó vagy ablak van éppen nyitott vagy zárt állapotba akár távolról is. Sőt ha szeretné elhagyni otthonát és élesítené a riasztási funkcióblokkot de véletlen nyitva felejtett egy ajtót vagy ablakot, akkor a kezelőfelület azonnali értesítést küld Önnek, ezzel is segítve megelőzni egy esetleges káreseményt.

NFC olvasás

Az NFC technológia felhasználása által lehetőségünk van otthonunk különböző pontjain un. NFC címkéket vagy más néven tag-eket elhelyezni amik segítségével általunk beállított okos otthon funkciókat tudunk elindítani a telefononunk közelítésével legyen az egy világítási kör felkapcsolása, egy ajtó kinyitása vagy a multimédia rendszer elindítása.

QR kód olvasás

Azon készülékek számára melyek nem támogatják az NFC olvasást, lehetőségünk van QR kódokat elhelyezni otthonunk bizonyos helyein. A QR kódok okos telefonunk általi beolvasásával bármilyen általunk előre megadott parancsot elindíthatunk gombnyomás nélkül csupán beolvasással legyen az egy árnyékolásvezérlés vagy TV bekapcsolás esetleg ajtó nyitás.

Gyorsikonok

A gyors indítóikonok által könnyebben egy kezdő gombnyomás által futtathatunk bizonyos intelligens otthon funkciókat, vagy érhetjük el az okos ház kezelőfelületének egy adott funkcióját közvetlen a telefon kezdőképernyőjéről. Fontos hogy ez a lehetőség csak a 3D touch támogatással rendelkező Apple készülékeken érhető el.

Multimédia eszközök kezelése

A Loxone okos otthon rendszer számára lehetőségünk van megtanítani más multimédia eszközeink vezérlését is. Ez által például az automatika rendszer kezelőfelületéről tudjuk vezérélni akár a televízió készülékünket akár a házi mozi szettet. Nem kellenek tovább a távirányítók, mivel az okos telefonunkon található okos otthon kezelőfelület lesz azok helyettesítője.

Feladat rögzítő

Az un. Task Recorder funkcióval rögzíteni tudunk cselekvéseket, összetett folyamatokat melyeket az okos otthon rendszer által vezérlünk és esetleg újra meg szeretnénk ismételni. A folyamatot csak el kell menteni mintegy gyorsfuncióként majd újra vissza tudjuk azt játszani. Világítás lekapcsolás, redőny lehúzás, zene bekapcsolás, jelenet elnevezése majd mentés.

Időzítő

A Loxone Smart Home rendszer központja az időfunkciók által történő vezérlési lehetőségét is kínálja. Meghatározhatunk bizonyos műveletek számára, így időtartamokat vagy akár olyan tényezőket is melyek teljesülése (pl: hétköznapok, hétvége, stb.) esetén szeretnénk bizonyos funciókat elindítani, de ez az időzítő alkalmas lehet akár üzemmód változtatásra is.

Elektromos autótöltés

A Loxone rendszere támogatja az elektromos autótöltés területén egyik meghatározónak számító KEBA KeContract P20 autótöltő integrálását is az okos otthon rendszerbe. Használata által felügyelheti és módosíthatja az elektromos autó töltésének időpontját, időtartamát, áramfogyasztását hogy még hatékonyabbá tegye annak működését.

LED szalag vezérlés

A kezelőfelületre belépve szabadon változtathatja meg otthona LED szalagjainak a színét. Hozzon létre egy új színvilágot, majd mentse azt el hogy minden élethelyzetben a megfelelő színben pompázhasson otthona. Ráadásul a Loxone által nem csak hogy több száz szín közül válaszhatja ki az önnek leginkább megfelelőt, de akár a LED szalag fényerejét is módosíthatja.

Hangulatok mentése

Az okos házakban főként világítási képeket alkalmazunk, így megadott esemény vagy időpont alapján minden esetben az általunk előre megadott világítási jelenetet tudjuk aktiválni. Új világítási jeleneteket magunknak is hozzáadhatunk a kezelőfelületen keresztül, kiválasztjuk a színekek valamint a fényerőt, elnevezzük a jelenetet és elmentjük. Kész is van.

Energia management

A smart metering egy rendkívül dinamikusan fejlődő területe az épületautomatikának. Azok számára akik rendelkeznek napelemes rendszerrel, kiváló választás annak integrálása. Az okos rendszerek által egy gombnyomásra a kezelőfelületen keresztül tudja megtekinteni otthona energiafogyasztását, energiafelhasználását valamint energiatermelését.

Statisztikák, kimutatások

Az automatika rendszerek nem csak napra de perce pontos statisztikákat készítenek okos otthon rendszerek vonatkozásában. Egyértelmű és könnyedén értelmezhető felületen keresztül, átláthatóan tudja megtekinteni a különböző értékeket, melyek alapján akár további energia optimalizálási lépéseket is tud tenni a még nagyonn energiamegtakarítás érdekében.

Karbantartási értesítések

A HVAC a különböző épületgépészeti területek összefoglaló megnevezése így a fűtés, szellőzés valamint légkondicionálás területére utal. Az okos otthon rendszerek tökéletes lehetőséget biztosítanak hogy folyamatosan szemmel tartsák ezeket és értesítéseket küldjenek egy esetleges szűrő cserére vagy szivattyúk illetve egyéb berendezések karbantartására vonatkozóan.