Intelligens riasztó rendszer és okos riasztó távoli eléréssel

A riasztó rendszereknek számos fajtája megtalálható a piacon, azonban ezek professzionális működéséhez elengedhetetlen az épületautomatika jelenléte is. Az intelligens házak biztonságtechnikai rendszerei a nap 24 órájában óvják otthonát az illetéktelen behatolókkal szemben. Az első számú cél természetesen minden esetben itt is az elrettentés. Nyilvánvaló hogy a kisebb betörések megelőzésére érdekében már egy kültéri sziréna vagy kamera szimpla jelenléte is elég az elrettentéshez, azonban ez nem minden helyzetben elegendő. A riasztó rendszer megpróbálja megakadályozni, hogy a nem kívánatos személyek bejussanak az épületbe vagy ha már bejutottak, arról azonnali értesítést kapjon a tulajdonos annak érdekében hogy meg tudja tenni a szükséges védelmi intézkedéseket. Az okos házak esetében így már nem csak a hagyományos riasztás intézkedésekről (kültéri vagy beltéri sziréna megszólalása, kivonuló szolgálat, stb.) beszélünk hanem arról, hogy okos otthon rendszerrel összekapcsolva okos eszközeinken (okostelefon, tablet, smart Tv, laptop, PC) keresztül internet kapcsolat által távolról élőben is felügyeljük otthonunkat. Egy intelligens otthonban is nagyon hasonló vagy akár teljesen megegyező érzékelőket tudunk felhelyezni a riasztó rendszer részeként. Ilyen érzékelők lehetnek a mozgásérzékelők, üvegtörésérzékelők, ajtó és ablak nyitás érzékelők, füstérzékelők, tűzérzékelő, CO érzékelők és így tovább. De magán a riasztáson kívül is számos hasznos funkciót biztosít számunkra ha riasztó rendszerünk össze van kapcsolva az épületautomatikai rendszerrel. Inkatív riasztó esetén például meg tudjuk adni az intelligens ház számára, hogy a mozgásérézkelők impulzusait világításkapcsolásra használjuk fel, de igény esetén akár a fűtési, hűtés, szellőztetési renszer részét is képezhetik. Okos otthonunk illetéktelen behatolás esetén a biztonsági rendszer szirénájának elindítása mellett a hangos riasztást meg tudja tenni akár a multimédia rendszer hangszóróin keresztül, képes akár a teljes lakásban felkapcsolni a világítást vagy villogtatni azokat mintegy figyelemfelkeltés érdekében, automatikusan felhúzni az árnyékolókat, sőt még akár figyelmeztetni is tudja a behatolót, hogy jogtalanul tartózkodik az épületben és a rendszer már értesítette a tulajdonost a kivonuó szolgálatot vagy esetleg a hatóságokat.

shadow

Miért jó az intelligens riasztó rendszer és mitől okos egy riasztó rendszer?

intelligens riasztórendszer, helységenkénti riasztó, riasztási zónák

Helységenkénti riasztás

Az intelligens riasztó rendszerekkel beállíthatunk különböző riasztási zónákat így eltérő riasztási területeket tudunk létrehozni oly módon ahogy csak szeretnénk. Igény esetén kijelölhetjük, hogy ha nem a teljes épületet hanem annak csak egyes részeit szeretnék a riasztó rendszer megfigyelése alatt tudni, ami hasznos lehet abban az esetben, ha ugyan otthon tartózkodunk, de a biztonságunk érdekében a ház udvarát vagy csak mondjuk a kerítéssel övezett részt szeretnénk beriasztani vagy esetleg éjszakára a teljes földszinti részt szeretnénk biztonságban tudni. Ezen felül a további érzékelők melyek nincsenek riasztási megfigyelés alatt, továbbra is szabadon használhatóak más okos ház funkciók vezérlésére (pl: mozgásérzékelő világításvezérléshez).

intelligens riasztó rendszer, okos riasztó, riasztó berendezések

Egy kezelőfelület

Az okos otthonokban nem szükséges a riasztó rendszernek külön applikációt telepítenünk és kihelyeznünk egy vezérlő egységet falra. Minden egy helyen található, így elegendő csak a fali tabletet használnunk vagy kivennünk a zsebünkből az okos telefonunkat. Az épületautomatika előnye, hogy minden az otthonunkban található intelligens funkciót így köztük a riasztórendszer és az IP kamera rendszer is bele tudjuk integrálni az okos otthon kezelőfelületébe. Az egy kezelőfelület könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a funkciókat. De nem csak ez a legfőbb előnye a centralizált rendszereknek, hanem az hogy egy funkció elindításával igény esetén akár további funkciók elindítása vagy leállításai is automatikusan vezérelhető.

intelligens riasztó rendszer, sziréna

Sziréna

Az intelligens riasztó rendszer esetében akárcsak a hagyományos riasztó rendszereknél a kültéri és beltéri szirénák nagy hasznot jelenthetnek egy behatolás esetén. Sok esetben már a kültéri sziréna puszta látványa is képes elrettenteni a besurranó tolvajokat, azonban ha mégis megtörténik a behatolás és annak a hangjai is megszólal úgy a szomszédok és járókelők figyelmét is felhívja hogy az adott épületben betörés történt. A beltéri szirénák használata egyre népszerűbbnek mondható, mivel általuk képesek vagyunk a betörőt ő hogy olyan szinten hangos és zavaró hangot tudunk előállítania beltéren, ami elveszi a betörő figyelmét a bűncselekmény elkövetésében. Az okos riasztó rendszerek esetében a sziréna funkciójára felhasználhatóak akár a multimédia rendszer különböző zenei zónáiban található hangszórók is.

riasztó rendszer, mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő

Mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő

Az intelligens otthonokban is használunk vezetékes és vezeték nélküli mozgásérzékelőket, melyek 360 fokos érzékelési tartománnyal, 110 fokos látószöggel rendelkeznek, 8 méteres sugarú körben. De mindezek mellett integrált fényérzékelőt is tartamaznak, így igény esetén nem csak a riasztó rendszer részét képezhetik, de hasznosak lehetnek akár világításvezérlésre, alkonykapcsolásra is. Sőt akár az árnyékolásvezérlés vagy a fűtési / hűtési rendszer működését is hatékonyan segíthetik.

füstérzékelő, füstérzékelés, füst jelzés, füst jelző rendszer

Füstérzékelés

A hagyományos riasztó rendszerek esetében a füstérzékelők integrálása nem számít újdonságnak, így ez egyetlen okos otthon vagy intelligens ház riasztó rendszeréből sem maradhat el. Okos otthonunk riasztás esetén az árnyékolókat automatikusan felhúzza, ezzel segítve hogy az ablakokon keresztül hagyhassuk el az épületet, felkapcsolja a fényeket hogy biztonságosan megtaláljuk a kivezető utat, telefonos, e-mailes, push üzenetes értesítést küld a riasztás tényéről. Sőt akár vezeték nélküli kivitelben is elérhető!

vízkiömlés érzékelő, vízkiömlés érzékelés, túlfolyás érzékelés

Vízkiömlés érzékelés

A vizes helységekbe Megrendelőink gyakran kérik vízkiömlés érzékelők elhelyezését. A vízkiömlés érzékelőket elhelyezve azonnali értesítést kapunk ha az adott helységben víz jelenik meg a talajon (pl: csőtörés, mosógép vagy kád túlfolyás detektálásához). Egy okos otthonban lehetőségünk van nem csak értesítést kapni erről, de akár el is zárhatjuk az adott helységben a vízellátást addig a pontig, amíg le nem ellenőriztük a jelzés okát és meg nem szüntettük a vészhelyzetet. A vízérzékelők vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is elérhetőek.

üvegtörés érzékelő, üvegtörés szenzor

Üvegtörés érzékelés

Az okos otthon rendszer rendelkezik önálló üvegtörés érzékelőkkel is, így egy plusz vagyonvédelmi védelmi vonalat alkothatunk otthonunk számára, ami által azonnali értesítést kaphatunk bármilyen üveg töréséről legyen szó ablakról vagy akár ajtóról. Az érzékelő felismeri az üvegtörés jellegzetes rezgéseit, így alkalmas bármilyen sík üvegfelületek esetében akár 2 méter sugarú érzékelésre is. Az értesíthés történhet helyi riasztás által is, de a nálunk található okos eszközre is azonnali értesítést kaphatunk az esetleges károkozás vagy behatolás pontos pozíciójával együtt hogy minél hamarabb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

riasztó rendszer, ablaknyitás érzékelő, ajtónyitás érzékelő

Ablaknyitás, ajtónyitás érzékelés

A riasztó rendszereket összekapcsolhatjuk ablaknyitás és ajtónyitás érzékelőkkel is. Abban az esetben ha a nyílászárók nyitott állapotba kerülnek a riasztó automatikusan bekapcsol és működésbe lép a sziréna valamint riasztási üzenetet küld az előre beállított eszközökre. Az értesítés történhet sms-ben, telefonhívás formájában vagy akár egyszerű felugró riasztó üzenetben az okos rendszer alkalmazáson keresztül a nyitás érzékelésének pontos meghatározásával együtt. A rendszer rendelkezik vezetékes és vezeték nélküli nyitásérzékelőkkel is, így akár egy felújítás esetén is tökéletesen integrálható a rendszerbe.

riasztó rendszer pánik gomb, helyi riasztás, pánik gomb, pánik funkció, vészhívás, vészjelző, SOS riasztás

Pánik gomb funkció

A pánik gomb funkció akkor lehet hasznos ha akár otthon tartózkodunk akár távol otthounktól, de a ház automatikus cselekvései által szeretnénk elilyeszteni az illetéktelen behatolót. Egy előre programozott gomb megnyomására az intelligens ház képes előre meghatározott cselekvéseket végrehajtani, így fel/le kapcsolgatja a világítást, fülsüketítő hangot ad ki az audio rendszer által vagy akár egy előre felprogramozott szöveget olvas be, lehúzza az árnyékolókat és még sorolhatnánk a további lehetsége lépéseket. De akár idősebb emberek, hozzátartozóink számára is rendkívül hasznos lehet a pánik gomb funkció létrehozása.

késleltetett riasztás, riasztó rendszer vészjelzés, vészkijárat

Késleltetett riasztás

A riasztás okos ház rendszerek esetében történhet akár két lépcsőben is. Először egy néma riasztást kapunk az okos eszközeinkre, de ekkor még ezen kívül nem történik más csak felhívja otthonunk a figyelmünket arra hogy betörés történt. Majd megadott idő elteltével élesíti a rendszer a vészjelzési funkciókat (pl: világításokat villogtat, távfelügyeletet értesíti, szirénát bekapcsolja, stb.), így ha esetlegesen otthon tartózkodunk van időnk elhagyni a házat mielőtt a betörő észrevenné hogy tudunk jelenlétéről. Hasznos lehet abban az esetben is ha a kivonuló szolgálatról tudjuk hogy elég gyorsan megérkezik, így a hangos riasztás csak akkor történik meg mire már a helyszínen tartózkodnak.

garázsajtó, garázskapu, riasztás, nyitás érzékelés, riasztó rendszer

Garázsajtó, garázskapu riasztás

A napjainkban használt garázsajtók és garázskapuk automatikus zárási lehetőséget is biztosítanak, azonban mégis vannak olyan esetek amikor valamilyen külső tényezők általi okból kifolyólag ez nem történik meg. Ilyen lehet ha egy tárgy a zárást megakadályozza vagy esetlegesen ha elromlott a mozgató motor. Okos otthonunk képest ezt is figyelemmel kísérni és értesítést küldeni abban az esteben ha a zárás hosszabb ideig nem történik meg vagy ha már sötétedik de a garázsajtó és garázskapu még mindig nyitva van. Arról is azonnali értesítést kaphatunk ha elhagyjuk a házat, a riasztási kérést kiadtuk de a garázsajtó vagy garázskapu nem megfelelően záródott be, így igény esetén vissza tudunk menni ellenőrizni mi lehet a hiba oka.

vezeték nélküli riasztó rendszer, felhasználói jogosultságok

Felhasználói jogosultságok

Minden csak programozás kérdése egy okos otthonban. Egy intelligens riasztó rendszer számára megadhatunk különböző felhasználói jogosultsági szinteket, melyek alapján meg tudjuk adni hogy ki melyik területet tudja riasztási oldalról kezelni. A jogosultsági szintenkénti felosztás hasznos lehet abban az esetben ha többen használják az épületet, így számukra külön zónákat is beállíthatunk. Ha a takarítónőt nem szeretnénk beengedi a dolgozószobánkba akkor meg tudjuk tenni, hogy otthonunk többi helységének a riasztó rendszerét inaktiválhatja a fali tableten vagy akár okos eszközén keresztül de a dolgozó szobát addig a pontig riasztás alatt tartjuk amíg haza nem érkezünk, mivel annak a helységnek a felügyeletét csak a saját készülékünkről lehet kikapcsolni.

legbiztonságosabb riasztó rendszer, legjobb riasztó rendszerek

Teljes zárolás

Az intelligens riasztók képesek igény esetén akár „rabul is ejteni” a behatolót. Teljesen szabadon programozhatóságuknak köszönhetően meg tudjuk adni az okos ház központ számára, hogy betörés esetén milyen műveleteket végezzen el. Képes első lépésként egy néma riasztást küldeni a tulajdonosnak és a távfelügyeleti, kivonuló szolgálatnak és ezzel egyidejűleg elkezdni lezárni az épületből való kijutási útvonalakat is. Bezárhatjuk a kapukat, ajtókat, lehúzhatjuk a árnyékolókat, elindíthatjuk az öntöző rendszert,, a lámpákat abban a helységben villogtatjuk ahol épp tartózkodik a behatoló és igény esetén akár még a dugalj áramköröket is letilthatjuk, szóval gyakorlatilag bármit beprogramozhatunk amit csak szeretnénk és mindez addig a pontig tart, amíg a kivonuló szolgálat meg nem érkezik.

riasztó rendszer, jelenlét szimuláció, otthonlét szimuláció

Jelenlét szimuláció

A jelenlét szimuláció az okos házak egyik legfontosabb sajátossága és egyedi biztonságtechnikai tulajdonsága. Egy gomb megnyomásával (ami lehet alapból a riasztó élesítése gomb) a házunkat automatikusan beriasztjuk, de az képes távollétünkben olyan akciókat végezni mintha otthon lennénk, ami által megtéveszthetjük az illetéktelen behatolókat. Előre megadott időpontokban kapcsolja a világítási köröket mintha az egyes helységekből éppen átmennénk a másikba, fel-le húzza az árnyékolókat, ki-be kapcsolja az öntöző rendszerünket, multimédia rendszerünket, de mindezt úgy hogy közben ezen funkciók nem befolyásolják a riasztó rendszer zavartalan működését. Kívülről gyakorlatilag eldönthetetlen hogy valóban otthon tartózkodunk-e vagy sem, de mindemellett még a riasztó rendszer is aktívan felügyeli otthonunkat.

riasztó rendszer, sms, telefon hívás

Hívás és sms küldés

Egy okos otthon a riasztás tényéről elsőként az okos eszközeinkre (telefon, tablet, laptop, PC) küld az applikációból interneten keresztül egy felugró push üzenetet. Másodlagos biztonsági megoldásként azonban igény esetén képes értesítést küldeni akár sms akár hagyományos telefonhívás formájában is, több előre megadott telefonszámra. Ennek a fajta értesítésnek a legfőbb előnye, hogy nem szükséges hozzá internet kapcsolat, mert hagyományos formában juttatja el hozzánk otthonunk a figyelmeztető felhívást. Sms és telefonos híváson keresztül nem csak értesítéseket lehet fogadni, de hívás szolgáltatás esetén akár a telefon billentyűzetén keresztül, előre beállított cselekvésekre is utasítást adhatunk a rendszer számára vagy akár inaktiválni is tudjuk magát a riasztó rendszert ha meggyőződtünk arról hogy a veszélyhelyzet elmúlt.

intelligens riasztó rendszerek, behatolás hely, helymeghatározás

Helymeghatározás

Az intelligens riasztó rendszerek egyik előnye, hogy mozgásérzékelőkkel és jelenlét érzékelőkkel összekapcsolva másodpercre pontosan meg tudja határozni a behatolás helyét. Ez nagy segítség lehet nagy alapterületű ingatlanok esetében. Ha a kivonuló szolgálat kiérkezik, nem kell keresniük hogy hol történt pontosan a behatolás, hanem a központi alaprajzon egyenesen oda tudnak érkezni, ahol a betörés történt.

intelligens riasztó rendszer, távfelügyelet

Távfelügyelet

Ha otthonunkat még nagyobb biztonságban szeretnénk tudni, intelligens riasztó rendszerünket összekapcsolhatjuk távfelügyelettel is. Távfelügyelet esetén a riasztó rendszer értesítést küld a behatolás tényéről egy általunk előre kiválasztott és szerződéses távfelügyeleti szervnek, akik a riasztás beérkezését követően ki tudnak szállni a helyszínre és segíteni tudnak megőrizni otthonunk biztonságát fizikai jelenlétükkel is.

riasztó rendszer, távoli vezérlés

Távoli vezérlés

Az intelligens otthonokban használt intelligens riasztórendszerek egyik nagy előnye, hogy aktív internet kapcsolat esetén távoli elérést biztosít a világ bármely pontjáról. Ha elfelejtettük bekapcsolni a riasztó rendszert ezt megtehetjük távolról is bármilyen okos eszközön keresztül legyen az okostelefon, tablet vagy számítógép. Természetesen az intelligens rendszerek iOS és Android alapú eszközökön keresztül is vezérelhető.

intelligens riasztó rendszer, vezetékes riasztó, vezeték nélküli riasztó rendszer

Akár vezeték nélkül is

Ha nem új építkezésről beszélünk, akkor lehet jó választás a vezeték nélküli riasztó rendszer kiépítése. Vezeték nélküli riasztó rendszerek kiépítése kiemelten fontos a gondos és körültekintő kiépítés, mivel a kommunikáció továbbítására szolgáló rádió frekvenciás jeleket az alap terület illetve a falak vastagsága esetleg a környező jelek nagymértékben befolyásolhatják. Ugyan a jelek erősségét jelerősítők által lehet növelni, azonban csak abban az esetben javasoljuk ezt a megoldást, ha szakember véleménye alapján az eszközök közötti kommunikáció garantáltan működni fog. Ennek ellenére szinte a legtöbb érzékelő kiépíthető igény esetén akár vezeték nélkül is, ami remek választás felújítás előtt álló ingatlanok számára. Vezeték nélküli eszközök esetben azok tápellátása elemekkel történik, melyek élettartama hozzávetőlegesen 2 év, de azok töltöttségéről folyamatos jelzést ad a rendszer a kezelőfelületen keresztül.

audio rendszer, multimédia rendszer, riasztó, riasztási vészjelző, sziréna

Multimédia rendszer - sziréna

Otthonunk multimédia rendszerének hangszóróit nem csak zene hallgatásra, de akár a riasztó rendszer szirénájaként is használhatjuk. Meg tudjuk adni hogy melyik zenei zónán milyen vészjelzés hang szólaljon meg. Az audio rendszer által lehetőségünk van 4, 6, 8 vagy akár 12 zenei zóna kialakítására és természetesen ezek közül helyezhetünk el zenei zónákat akár kültéren is. Riasztás esetén a kültéri zónák alapvetően a figyelemfelkeltésre szolgálhatnak így ide klasszikus sziréna hangot javaslunk használni, míg a beltéri zónákra valami olyan idegesítő hangzást javasolt elhelyezni, ami képes megzavarni az illetéktelen behatolók tevékenységét. Amennyiben szeretnénk, a hangjelzés megszólalása előtt akár egy minta szöveget is képes okos otthon rendszerünk bemondani. Maga a vészjelzés hangját természetesen igény esetén szabadon módosíthatjunk.

paradox, dsc, riasztó rendszer, rs232, illesztés, knx, soros port illesztés

Riasztó rendszer illesztés

Amennyiben nem vagy teljes mértékben épületautomatika rendszer érzékelők által szeretnénk megvalósítani a riasztó rendszer kiépítését úgy lehetőségünk van akár más gyártók komplex rendszereit is az okos ház rendszerbe illeszteni. Ebben az esetben az általunk javasolt riasztó rendszer márkák, megbízhatóságuknak közsönhetően a Paradox illetve a DSC, de egyedi igény esetén más márkák illesztése is megvalósítható amennyiben azok támogatnak az okos otthon rendszer által is támogatott bármilyen kommunikációs modulon keresztüli integrálásat. A leggyakoribb ilyen illesztő kommunikációs átjárók riasztó rendszerek esetében az RS232 illetve a KNX. Az ilyen különálló riasztó rendszer kiépítés azok számára jó választás, akiknek fontos a riasztó rendszerek MABISZ minősítése, mivel fontos megjegyeznünk hogy az automatika általi riasztó rendszerek napjainkban még nem rendelkeznek ezzel.

füstérzékelő, intelligens, okos, beépített hőmérséklet érzékelő

Hőérzékelés

Mivel vannak olyan anyagok, melyek komolyabb füst nélkül is képesek égni az intelligens füstérzékelőkbe beépített hőérzékelők pont erre nyújtanak megoldást. Ha nem elegendő a füst a jelzéshez a gyors hőváltozás hatására az intelligens füstérzékelő akkor is jelezni fog számunkra, így segít biztonságosabbá tenni és megóvni otthonunkat. Speciálisan tervezett burkolatuk ideális a füst áramlásához és a riasztó hang optimális terjedéséhez is, ami mellett tökéletesen ellenállnak a szennyeződéseknek és felderítik a belső szennyeződéseket is. Időszakosan átvizsgálja a füstkamrákat a még nagyobb biztonság és megbízhatóság érdekében. Néma funkció által, elnyomhatjuk 10 percre a riasztó hangját az EN14604 standardnak megfelelően és a teszt funkciók egyszerű aktiválása LED mechanizmus használatán keresztül megvalósítható. Integrált „piezo” riasztó a hangos riasztó hangért, mely nagyobb mint 85 dB.

füstérzékelő, szellőztető rendszer vezérlés

Szellőztető vezérlés

Egy tűz esetén a beltérben keletkezett füstöt rendkívül fontos a lehető legrövidebb idő alatt kijuttatni az épületből az átláthatóság valamint az emberi biztonság miatt, ami által meg tudjuk előzni a füst belélegzését. Az intelligens otthonokat vezérlő rendszerek képesek mérni a helységekben található füst mennyiségét és megadott határérték átlépése esetén ha a szellőztető rendszert is a központi épületautomatika rendszer vezérli, úgy képesek aktiválni a szellőztető maximális szellőztetési fokozatát ezzel segítve még jobban az emberi biztonságot valamint meggyorsítva a tűzoltást. Ha többet szeretne megtudni a szellőztető rendszerek okos ház rendszerbe történő integrálásáról, kérjük látogasson el weboldalunk ezzel fogalalkozó lapjára.

okos riasztó rendszer, riasztó értesítés, riasztási értesítés, okos riasztó rendszer

Értesítés okos telefonra

Riasztás esetén az okos otthon központi egysége internet segítségével azonnali értesítő üzenetet küld számunkra bármilyen nemű riasztás esetén, így ha éppen nem tartózkodunk otthon akkor is azonnal értesülhetünk mindenről. Egy esetleges behatolás esetén a rendszer pontosan meghatározza számunkra hogy a ház melyik helységének melyik érzékelője jelzett, legyen szó egy mozgásérzékelőről, füstérzékelőről vagy vízkiömlés érzékelőről. Ezen felül amellett hogy akár azonnali intézkedéseket tudunk tenni távolról is a rendszer önmagától is képes műveleteket végrehajtani, de számos egyéb hasznos értesítést is biztosít számunkra felugró un. push üzenetek formájában. Ha szeretnénk beriasztani otthonunkat de nem zártunk be minden ajtót vagy ablakot vagy akár ha már esteledik de nyitva hagytuk a garázsajtót vagy garázskaput ugyanúgy informál minket intelligens otthon rendszerünk.