Távoli vezérlés (iOS, Android)

Okos otthonok távoli vezérlése

A

z épületautomatizálás technológiái által kialakított épületek köznapi nyelvben okos házak, okos otthonok vagy intelligens házak, intelligens otthonok néven váltak ismertté, melyek aktív internet kapcsolat hasznnálatával lehetőséget biztosítanak a távoli vezérlésre és távoli elérésre a világ bármely pontjáról. Az épületautomatizált otthonok alap elképzelése, hogy intelligens rendszerek segítségével képesek vagyunk összekapcsolni az épületben található elektromos vagy elektromosan irányítható berendezéseket és egy felületről irányíthatjuk azokat.

A mobiltelefonok elterjedésével a GSM hálózatok által adta lehetőségek kihasználása kézenfekvővé vált. Megjelentek az okostelefonok az emberek mindennapi életének részeként minden pillanatban velük van így az internet és a smart home rendszerek összekapcsolásával lehetőségünk nyílik épületeinket távolról irányítani. Az okostelefonokon keresztüli lakásvezérlés szempontjából alapvetően fontos ismernünk az elérendő épület IP címét, amelyen keresztül el tudjuk érni a routert.
A napjainkban használt épületautomatizálási rendszerek beépített webserverrel rendelkeznek amit vagy modulárisan a webserver tartalmaz vagy külön egységként kell integrálni az intelligens rendszerbe.

Az intelligens rendszerek az egyes alrendszerek által válnak igazán kompletté. Ilyen alrendszerek lehetnek a háztartási berendezések rendszerei, az épületgépészeti rendszerek vagy az olyan irányításra alkalmas eszközök mint okostelefonok, táblagépek, laptopok vagy smart TV-k.

A mindennapos használattal és működéssel kapcsolatos teendők ellátása (főként a tulajdonosok számára fontos feladatok)

– szabályozás és működés ellenőrzése
– kapcsolások és vezérlések irányítása
– szabályzások paramétereinek módosítása

Távoli kapcsolat az intelligens rendszerrel (rendszergazdák számára fontos lehetőségek)

– rendszer programozás és programok módosítása
– hibák feltérképezése és javítása
– eszközök cseréje és további eszközökkel való bővítés biztosítása
– szükséges firmware programok frissítése
– szoftverkarbantartás

Az épületautomatizálás általi távoli vezérlésnek több célja van, de alapvetően olyan programokat használnak, melyek segítik az épületek energiatakarékosabb, biztonságosabb és kényelmesebb kezelhetőségéhez.

Gyakorlatilag bármilyen program kialakítható és a rendszer tovább bővíthető.
Az okos otthonok vagy intelligens házak alapvető céljai a következők lehetnek:

– vezérlés – készülékek vezérlése azaz ki és be kapcsolás
– szabályzás – az egyes funkciók indítása, leállítás vagy módosítása
– ellenőrzés – funkciók vezérlése és szabályozás távolról, állapotok lekérdezése
– programozás – az intelligens épületautomatizált rendszerek távoli programozás.

Egy okosház a benne kialakított intelligens rendszernek köszönhetően biztosítja, hogy a különböző részfunkciók többféle logikai kapcsolat formájában kombinálhatóak legyenek, így létrehozva egy olyan mesterséges intelligencia szintet amit már intelligens otthonnak nevezhetünk.

Távoli vezérlés

Az épületautomatizálás legfőbb előnye mindazok mellett, hogy energiatakarékos, költség hatékony az, hogy a világ bármely pontjáról bármikor vezérelni tudjuk házainkat, épületeinket. Az épületeknek az összes funkciója, köszönhetően a központi vezérlőegységen keresztül történő kommunikációnak, mind-mind ugyan azon a szoftveren belül érhető el. A távoli vezérlés, távoli elérést az okos eszközre telepített szoftveren keresztül hajtjuk végre, de erről a platformról a későbbiekben lesz szó. Tehát minden egyes elem vezérelhető, némelyik programozható is. Mit is értünk ez alatt? A programozáson nem a generális programozást értjük, hanem a különböző időzítők használatát, beállítását. A távoli vezérlés funkcióba pedig bele tartozik minden funkció mely hardveriálisan megtalálható az épületben. Legyen szó intelligens világításvezérlésről, automatafűtés vezérlésről, rendszer központú szellőztetésről. Távolról szintén tudjuk vezérelni a riasztórendszerünket.

Távirányítás és épületautomatika

A távirányítás, mint funkció kisebb távokon kisebb eszközökben már régóta a kényelmünket szolgálják. Gondoljuk a különböző távirányítóval működő eszközökre, mint például, televíziók, légkondicionálók. Az épületautomatizálás esetében viszont annyi a különbség, hogy nincs meghatározott távolság, tehát mint említettük bármikor, bárhonnan elérhető az egész épület. Többek között különbség még az is, hogy a kisebb rendszerek, mint például tévé távirányítók infravörös, mágneses vagy más hullámokkal teszik lehetővé a vezérlést, a távirányítást, ebből következik, hogy a távirányításuk hatótávolsága igen korlátozott. Ezzel szemben az épületautomatizált rendszer, az interneten keresztül kommunikál. Tehát mindenki számára nyilvánvalóvá válik, az interneten, a világhálón korlátlan kommunikáció, korlátlan távoli vezérlés jön létre. Az épületautomatizálás nagy előnye, hogy nem kell a közelében lenni házunknak mégis bármikor vezéreljük azt a világ bármely pontjáról.

Távoli hozzáférés

Jogosan merül fel a kérdés mindenkiben, hogy miért teszünk különbséget a távoli vezérlés, valamint a távoli hozzáférés közt. A távoli vezérlés, ahogy azt az előzetes részekben tárgyaltuk, minden esetben házunk távoli irányítását foglalja magában. A különböző funkciók, kapcsolók irányítását, ki-bekapcsolását. A távoli hozzáférést pedig a felügyeleti mód miatt szükséges megkülönböztetni a távoli vezérléstől. A távoli hozzáférés tehát távoli felügyeletet, jelentős szerepe van a riasztórendszer működésében, valamint a kamerarendszer működésében. A kamerarendszer képét úgynevezett live stream-ben kapjuk meg okos telefonunkra, táblagépünkre, számítógépünkre. Mit is jelent ez? Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ami a házban történik, mi azt látjuk távolról is valós időben. Természetesen némi csúszás fellép, de ezek csak pár másodperces csúszások, ami a kamerarendszer esetében melyet több ezer kilométer távolságból nézünk teljes mértékben elhanyagolható.