Szellőztető rendszer automatizálás és szellőző vezérlés

Régebben szellőztető rendszerekkel inkább csak az ipari létesítményekben találkozhattunk, azonban napjainkra ez megváltozott és a szellőző és szellőztető rendszerek már a családi házak és sok esetben a lakások esetében is elérhetővé váltak. A rendeltetésszerű működés és a magasabb hatásfok elérése érdekében értelem szerűen ezek vezérlése is fontos feladat, melyet az intelligens épületautomatika más néven okos ház rendszerek tökéletesen képesek ellátni. Szellőztető rendszerből, is mint minden más épületgépészeti rendszerből rengeteg gyártó rengeteg terméke megtalálható a piacon, így ezek vezérlése is számos módon történhet. Egyes berendezések alapból biztosítják a 0-10 V-os vezérlést, ami által fokozatokat tökéletesen tudunk változtatni minden fajta előre programozott érték vagy funkció függvényében. A 0-10 V-os vezérlés gyakorlatilag a szellőztető berendezés fordulatszámát módosítja, ami által leggyakrabban három szellőztetési fokozat kerül kialakításra (alap, közép, magas). A szellőztetési fokozatokat vezérelhetjük időprogramok alapján (pl: nappali / éjszakai szellőztetési mód), beltéri hőmérsékleti vagy páratartalom értékek alapján, a fűtési / hűtési rendszer alapján, de igény esetén akár jelenlétünk vagy távozásunk alapján is (pl: riasztó élesítés esetén alap szellőztetés, majd hazaérkezés esetén normál szellőztetési fokozat).
A napjainkban elérhető újabb és modernebb szellőztető berendezések az alapnak nevezhető 0-10 V vezérlés mellett számos egyéb kommunikációs átjárón keresztüli illesztést is támogatnak, így lehetőségünk van azokat KNX, Modbus, RS485 és még számos egyéb módon illeszteni az épületautomatika rendszerhez. A bővítő modulon keresztüli illesztés nagy előnye, hogy általa sok esetben nem csak szellőztetési fokozatokat tudjuk változtatni, de akár további információkat is ki tudunk nyerni a berendezésekből úgy mint duguláselhárítás szükséges, szűrőcsere, kötelező karbantartási idő, stb. egyszóval minden amit a termék gyártója engedélyez.
Automatika rendszerek általi szellőztetés esetén amennyiben a szellőztetési rendszer azt lehetővé teszi (pl: pillangószelepek használata által, stb.), természetesen tökéletesen lehet kezelni az egyedi helységenkénti szellőztetést is. Ugyan tapasztalataink alapján gépészeti oldalról a szellőztetési zónák kialakítása egyelőre meglehetősen költséges, azonban nagy előnye hogy hogy általa más fokozatú szellőztetést tudunk biztosítani egy fürdőszoba vagy egy nappali számára.
A legmodernebb szellőztető rendszerek az úgynevezett hővisszanyerős szellőztető rendszerek, melyek esetében a friss levegő nem közvetlenül kerül beáramoltatásra az épületbe, hanem egy hőcserélőn vagy más néven rekupátoron keresztül. Az ilyen rendszerek az elhasznált levegő elszívása illetve a friss levegő megszűrése és beáramoltatása mellett az elhasznált levegő hőtartalmát használja fel annak érdekében, hogy előfűtse a befúvott levegőt, ami által komoly energiamegtakarítást (hatásfoktól függően akár 90 %-ot is képes hasznosítani) és ezáltal költségcsökkentést eredményezhet számunkra. Ezen rendszerek esetében a páravisszanyerő vagy más néven entalpia hőmérő figyeli a levegő páratartalmát és az minden esetben egy előre beállított komfort szinten tartja azt. Téli időszakban az elszívott levegő nedvességtartalmát majd azt adja hozzá a friss levegőhöz, míg nyáron fordított elven működik és a friss levegő páratartalmát csökkentve működik. Fal hűtés esetén általában már alapból építenek be szellőztető rendszert is. Épületutomatika által a két rendszer működését teljes mértékben összhangba lehet hozni, így a klímatizálás szerepét is csökkenthetjük. Sőt akár az árnyékolók vezérlése is segítséget nyújthat a magasabb energiahatékonységban, mivel a rendszer képes figyelemmel kísérni a beszűrődő nap sugárzását és igény esetén módosítja az árnyékolók állapotát annak érdekében hogy ne kelljen extra munkát végezni a szellőztető rendszernek a hűtéssel vagy fűtéssel. Természetesen a hővisszanyerő szellőztető rendszerek közül is számos termék és gyártó támogatja az okos otthon rendszerek általi illesztést, azonban erre vonatkozóan is egyeztetés szükséges a kivitelezőkkel, tervezőkkel az optimális megoldás megtalálása érdekében.

shadow

Miért jó az intelligens légcserélő szellőztető rendszer vagy a hővisszanyerős szellőztető rendszer automatizálás és vezérlés?

energiamegtakarítás, szellőző automatika, szellőztetéstechnika automatika

Energiamegtakarítás

A szellőztető rendszerek épületautomatika rendszerek által történő vezérlése segítségével komoly energiamegtakarítást érhetünk el, mivel az összehangolt vezérlések által lehetőségünk van otthonunk hőveszteségét minimalizálni. Ha nem csak a hővisszanyerős szellőztető rendszerekről beszélünk akkor is lehetőségünk nyílik vezérelni a szellőztető berendezést számos érték vagy cselekvés függvényében hogy minden élethelyzetben az adott igényeknek megfelelő szintű légcsere valósuljon meg.

intelligens hővisszanyerős szellőztető rendszer automatizálás vezérlés

Hővisszanyerős szellőztetés

Intelligens épületautomatika rendszerek által lehetőségünk nyílik a modernebb hővisszanyerős szellőztető berendezések vezérlésére is. Hővisszanyerő szellőztető rendszer vezérlés esetében a rendszer nem csak az épületben található elhasznált levegő elszívását illetve a friss levegő megszűrését valamint beáramoltatásét végzi, de emellett az elhasznált levegő hőtartalmát is felhasználja annak érdekében, hogy előfűtse a befúvott levegőt, így a hővisszanyerés által komoly energiát képes megtakarítani számunkra.

páratartalom, szellőztetés vezérlés, légcsere rendszer vezérlés, automatizálás

Páratartalom érzékelés

Ha a szellőztető rendszert az automatika rendszer vezérli, akkor a különböző helységekben elhelyezett páratartalom értékek alapján is lehetőségünk van vezérelni, így épületünk télen és nyáron egyaránt képes folyamatosan ugyanazt a páratartalom értéket fenntartani és beállítani. Ezen felül ha a fűtési/hűtési rendszert is az intelligens otthon vezérli, akkor nem szükséges külön érzékelőket elhelyeznünk a szellőztető rendszer számára, mivel ugyanabból az érzékelőből is lehetőségünk van kinyerni az értékeket.

légcsere berendezés, ablaknyitás érzékelés, ablaknyitás szellőztető leállítás

Nyitás érzékelés

Azokban az épületekben ahol szellőztető rendszer került kialakításra, nem szükséges szellőztetnünk, mivel ezt a légcsere rendszer automatikusan megteszi helyettünk. Ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy bizonyos esetekben mégis kinyissuk az ablakokat, így ezekre az esetekre felkészülve Megrendelőink gyakran kérik, hogy nyitott ablak esetén automatikusan állítsuk le vagy vegyük vissza a szellőztető rendszer intenzitását. Ehhez nem kell mást tennünk csupán nyitásérzékelőket kell telepíteni a rendszerbe ami mindemellett a riasztó rendszer részét is képezheti a többi pedig csak programozás kérdése.

szellőztető rendszer vezérlés, szellőztetés automatizálás, légcsere rendszer, penészgomba meggátolása, friss levegő, nyílászáró csere szellőztetés

Penészgomba ellen

Azokban a házakban és lakásokban ahol újakra cserélik a nyílászárókat a szigetelés miatt általában azonnal elkezdődik a penészedés, így könnyen ki lehet találni, hogy a megfelelő szellőztetés és így a szellőztető rendszer szerepe milyen fontos ami által meggátolható a különböző atkák illetve penészgombák kialakulása. A penészgombák kifejezetten mérgezőek is lehetnek, szélsőséges esetben asztmát, fulladást is okozhatnak, így nem szabad fél vállról venni őket. De szellőztető rendszer használata által hosszú távollét után sincs un. “áporodott levegő”, és persze nem jelenik meg a penész sem.

légtechnika automatika, szellőztető rendszer automatizálás, pollen szűrés, allergia ellen

Pollen és allergia ellen

Napjainkban sajnos rengetegen szenvednek a külöböző fajta belégzés alapján kialakuló betegségben. Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki. A modernebb szellőztető rendszerek sok esetben tartalmaznak beépített szűrőket, melyek által minimális értékre csökkenthető a különböző allergén anyagok, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok és a por bejutása otthonunkba, mivel ezek a rendszerek képesek megszűri az épületbe beáramló levegőt.

szellőző ventillátor vezérlés, lakásszellőző vezérlés, szellőztető

Szellőző ventillátor vezérlés

Az okos otthon rendszerek által nem csak a komplex az épület minden helységére kiterjedő szellőztető berendezések vezérlésére nyílik lehetőségünk, de igény esetén akár a helység szellőztető ventillátorokat is tudjuk működtetni. Azok vezérlése történhet egy egyszerű világítási kör felkapcsolásával egyidejűleg, de igény esetén akár páratartalom értékek alapján is tudjuk azokat is vezérelni. Ezek használata abban az esetben lehet hasznos ha nem szeretnénk költséges szellőztető rendszert kiépíteni de a friss levegőt szeretnénk biztosítani különböző helységekbe (pl: WC, fürdőszoba, stb.) vagy ha szeretnénk a penészedést meggátolni.

szellőztető rendszer, légcsere rendszer, szellőző automatizálás, légcsere automatizálás

Távoli vezérlés

Ugyan a szellőztető rendszerek vezérlése leggyakrabban automata működés által (érzékelők értékei, időprogramok, funkciók elindítása esetén) valósul meg azonban bizonyos esetekben Megrendelők kérik, hogy azokat szabályzása igény esetén távoli elérés által is megvalósuljon. Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha nem szeretnénk beállítani szellőző rendszerünket automatikus működésre és mi szeretnénk mi eldönteni, hogy mikor és milyen fokozatban kezdje el a légcserét. Hasznos lehet abban az esetben ha egy hosszabb távollét után mire hazaérkezünk szeretnénk hogy friss levegő fogadjon minket, mi indíthatjuk el a szellőztetést okos telefonunk által.

központi kezelőfelület, szellőztető rendszer okos otthon vezérlése

Egy kezelőfelület

A szellőztető rendszerek okos otthon rendszerek által történő vezérlésének nem csak energiamegtakarítási oldalról van nagy jelentősége, de sokkal kényelmesebb is azok vezérlése. Nem kell másik applikáció vagy kezelőfelület, elegendő csak az intelligens ház rendszer programjába belépnünk és egy gombnyomással megjeleníthetjük a szellőztető rendszer vezérlési lehetőségeit. Magasabb vagy alacsonyabb fokozatba válthatunk, információkat kaphatunk a különböző értékekről vagy akár értesítési üzeneteket is kaphatunk a rendszer állapotáról és az esetleges szervízelési feladatokról. Minden egy kezelőfelületen keresztül összehangoltan!

hővisszanyerős szellőztető rendszer automatizálás, légcserélő rendszer automatika, téli nyári átváltás, téli működés

Téli működés

A modern hőcserélős szellőztető rendszerek esetében az elszívott levegő közvetetten találkozik a befújt levegővel, így lehetőségünk van nagymértékben megnövelni a légcserélés hatékonyságát. Ugyan az elszívott levegő hőmérséklete télen magasabb (mert melegebb van általában beltéren mint kültéren), mint a befújt levegőé közvetett kontaktusok segítségével elérhetjük azt, hogy a befújt levegőnek az elszívott levegő hőt adjon át így meggátolhatjuk, hogy a szobát ismét nagymértékben fel kelljen fűteni. A hőmérsékleti értékek (kültér és beltér egyaránt) érzékelését az automatika rendszer végzi így semmilyen teendőnk nincs ezzel sem, mindent az okos otthon rendszer végez automatikusan.

szellőztető rendszer vezérlés, légcsere rendszer vezérlés, téli nyári átváltás, nyári működés

Nyári működés

Nyári időszakban ugyanaz játszódik le a szellőztető rendszer esetében, mint télen csak pontosan fordítva. Ekkor a beltérről elszívott levegő hűvösebb mint a kültérről befújt levegő hőmérséklete. Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer intelligens automatika rendszer által vezérelve folyamatosan méri a beltéri illetve kültéri hőmérsékletet és figyel azok különbségére valamint változására és a központba beérkezett értékek alapján számolja ki, állítják be és módosítja az elszívott és a befújt levegő közti különbséget annak érdekében, hogy ezzel segítse a lehűtés folyamatát illetve segítse a lehető legkisebb mértékű veszteséget, és mindezt teljesen automatikusan teszi!

árnyékolásvezérlés, redőny és zsaluzia vezérlés, szellőztető rendszer optimalizálás

Árnyékolásvezérlés

Ha okos otthon rendszer által vezéreljük a szellőztető rendszerünket, megéri az árnyékolásvezérlést is integrálni a rendszerbe. Nyári időszakban ugyanis az automatika rendszer képes segítséget nyújtani a hővisszanyerős szellőztető rendszer számára oly módon, hogy az folyamatosan figyelemmel kíséri a nap mozgását, a kültéri és beltéri hőméréskleti értékek változását és a napsugárzás függvényében módosíthatja az zsaluziák dőlészögét vagy a redőnyök pozícióját, ezzel segítve meggátolni azt hogy a beszűrődő napsugárzás oly módon felmelegítse a helységeket hogy a szellőztető rendszernek plusz munkák és energiabeketetést kelljen végeznie, de téli időszakban fordítva is megvalósítható.