Automatizált hűtés, energiatakarékos hűtési rendszer vezérlése

Hűtésvezérlés szempontjából amellett, hogy komoly energiamegtakarítás érhető el egy okos otthonnal, kényelmesebbé is teszi életünket. Öntanuló mechanizumusának köszönhetően folyamatosan figyelemmel kíséri a ház tehetetlenségét és gyakolratilag önállóan, teljesen automatikusan elvégzi helyettünk a szükséges változtatásokat, oly módon hogy a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítsa számunkra.
A hűtés technikai rendszerek nagyban növelik az okos házak energiatakarékosságát. Számos esetben találkozunk olyan hűtő vagy légkondicionáló rendszerekkel melyek a megfelelő vezérlés hiánya miatt nem csak hogy nem energiatakarékosak, de rengeteg fölösleges energiát is felemésztenek. Az ok a legtöbb esetben a nem megfelelő felhasználás vagy a túl sok üzemidő. Az épületautomatizálás általi hűtésvezérlés és az intelligens hűtési rendszerek által nyújtott szabályozási mechanizmusnak köszönhetően azonban ezek a hibák teljes mértékben elkerülhetőek. Felület hűtés vezérlése esetén a helységekben található helységhőmérséklet érzékelők előre megadott időpontokban küldik az aktuális hőmérsékleti értékeket a központi rendszer számára. Felülethűtés esetén az okos otthon rendszer hűtési igény érzékelésekor elindítja a hűtőberendezést, amivel egyidőben kinyitja az osztó-gyűjtőn az adott helységhez tartozó termoelektromos motorokat. A hűtőberendezés elindításával egyidejűleg beindítja a hűtési rendszerhez tartozó szivattyút, ami a megadott hőmérsékletű víztömeget eljuttatja az adott helység hűtési csöveibe így tényleg csak akkor, csak ott és csak annyi ideig hűt az okos otthon rendszer ameddig az valóban szükséges. Hűtésvezérlés szempontjából a másik gyakori kérés megrendelőink részéről a klímaberendezések automatizálása és okos ház rendszerébe történő integrálása. A klímaberendezések vezérlése IR (infra) vezérlésen keresztül valósul meg, amikor is egy infra szemet helyezünk el magán a berendezésen ami egy infra fogadó eszköz számára küld infromációkat, majd az továbbítja az épületautomatika rendszer központi egysége számára. Gyakorlatilag az összes olyan funkciót meg tudjuk tanítani a rendszer számára, amit a klíma távirányítóján keresztül tudunk vezérlni.
Mindez nyilvánvalóan csak egy töredéke annak, hogy mit tudnak az intelligens otthon rendszerek. Találja ki, hogy mit szeretne vezérelni és mi megvalósítjuk Önnek elképzelését legyen az egy hőszivattyú vezérlés, klímaberendezés vezérlés vagy klasszikus hűtőberendezés vezérlés.

shadow

Miért jó az intelligens hűtési rendszer vagy az automatizált klíma rendszer?

intelligens hűtésszabályzás, klímaszabályzás, hűtés automatizálás

Pontosabb hűtés

Az épületautomatika rendszerek által lehetőségünk van kialakítani a hűtési rendszerek rendkívül precíz vezérlését is. Egy intelligens otthon rendszerrel amellett hogy pontosabb hűtési értékeket tudunk beállítani mint a hagyományos hűtésvezérlés által sokkal energiatakarékosabb módon tudjuk mindezt megtenni. Ne feledjük, hogy egy okos otthon minden esetben csak abban a helységben, csak annyi ideig és csak akkor indítja el a hűtési rendszert amikor arra valóban szükség van.

energiamegtakarítás, hűtési rendszer, klíma berendezés, klíma automatika

Energiamegtakarítás

Ha úgy döntünk, hogy otthonunk hűtési rendszerének vezérlését intelligens épületautomatika rendszerre bízzuk, igény esetén percre pontos kimutatást kaphatunk az épületben felhasznált energia mennyiségéről akárcsak a különböző helységek hőmérsékleti értékeinek változásairól. Sőt ha szeretnénk akár különböző visszajelzéseket is kaphatunk a számunkr a fontos változásokról annak érdekében hogy még nagyobb energiahatékonyságot tudjunk kialaktani, amivel további költségeket tudunk megtakarítani.

helységenkénti hűtés szabályozás, automata fűtés, fűtés vezérlés

Hűtési zónák

Hűtésvezérlés szempontjából okos ház rendszer általi vezérlés esetén lehetőségünk van a helységenkénti hűtésvezérlésre is, ami energiamegtakarítási és kényelmi szempontok miatt is fontos. Ez rendkívül hasznos, hisz nyilvánvalóan a család tagjainak más-más igényei vannak a hőfokokra vonatkozóan, sőt az adott helységeknek akár a szigetelése is eltérhet. Ha eltérő hőmérsékleti értékeket szeretnénk az épületautomatika rendszer kezelőfelületén a kívánt hőfokot beállítva a rendszer teljesen önállóan végzi el a vezérlést.

intelligens hűtési rendszer, hűtés vezérlés, klíma vezérlés, programozás, időzítés, hűtés automatika

Hűtési programok

Egy okos otthon rendszer által vezérelt hűtési rendszer esetében lehetőségünk van napokra, hetekre vagy akár hónapokra előre beállítani otthonunk hűtését. Meg tudjuk adni, hogy adott nap melyik időpontjában hány fokot szeretnénk, hogy mire hazaérkezünk kellemes hőmérséklet fogadjon otthonunkban. Az épületautomatika által vezérelt hűtési rendszer teljesen önálló működésre képes, így nekünk semmit sem kell tennünk mivel a rendszer képes önmagát vezérelni az általunk magadott igényeknek megfelelően.

hűtési rendszer keverőszelep szivattyú vezérlés

Keverőszelep, szivattyú vezérlés

Gyakori kérdés egy okos otthon kivitelezés során hogy maga a berendezés vagy az épületautomatika rendszer vezérelje a hűtési rendszerhez tartozó keverőszelepeket és a szivattyúkat. A komolyabb épületautomatika rendszerek tökéletesen képesek elvégezni ezen feladatokat, így ha otthonunkban okos otthon rendszer kiépítését tervezzők, a legtöbb esetben nem szükséges például egy hőszivattyú számára önálló vezérlés, mivel azt az automatika rendszer képes elvégezni.

harmatpont érzékelés, harmatpont kicsapódás, entalpia érzékelés, entalpia szabályzás

Harmatpont érzékelés

Hűtési rendszerek esetében rendkívül fontos kiemelt figyelemmel lenni a harmatpont kicsapódás meggátolására ami szélsőséges esetben akár penészedéshez is vezethet. Az intelligens hűtési rendszerekhez vakolatba illeszthető és beltéri párakicsapódás érzékelőket is illeszthetünk, így hűtési rendszerünk minden esetben az adott helység levegőjéhez képest szabályozza a maximális hőfokot ezzel megakadályozva az “entalpia” jelenséget és nem lesz párakicsapódás vagy penészesedés otthonában.

hűtési rendszer, időjárás állomás, időjárás mérő állomás, kültéri hőmérséklet alapján szabályzás

Időjárás állomás - Téli / nyári átváltás

Egy igazán intelligens épület hűtési rendszert kültéri hőmérséklet érzékelő mellet akár időjárás érzékelő állomással is összekapcsolhatunk. Mivel a kültéri hőmérsékleti változások is befolyásolhatják a belső hőmérsékletet és a közelgő időjárás is hatással lehet otthonunk hőfokára, rendszerünk képes akár ez alapján is szabályozni önmagát. A fűtési / hűtési rendszerek esetében temérszetesen egy okos otthon teljesen magától végzi a téli/nyári átváltást is, így nekünk nem kell ebbe sem beavatkoznunk.

klíma berendezés, ablaknyitás érzékelés, ablaknyitás hűtés leállítás

Nyitásérzékelés

Az nyitásérzékelők energiamegtakarítási szempontból is hasznosak egy intelligens otthonban, melyek rendszerbe történő csatlakoztatása esetén ablak vagy ajtó nyitás hatására (pl: szellőztetés esetén) szabályozhatjuk vagy igény esetén teljesen kikapcsolhatjuk a helység hűtését, így gátolva meg a felesleges energiafelhasználást. A rendszer képes érzékelni, hogy már az adott nyílászáró már zárt állapotban van és ezután képes teljesen önmagától beállítani a kért hőmérsékleti értéket.

hűtés szabályzás, hűtés vezérlés, hűtés automatizálás, hűtés automatika

Árnyékolásvezérlés

Ha otthonunkban intelligens épületautomatikai rendszerrel rendelkezünk, az képes önálló döntéseket hozni a hozzá beérkező értékek alapján. Ha önszabályzó hűtésvezérlést állítunk be és az okos ház időjárás központja azt jelzi hogy kint túl meleg van és süt a nap, otthonunk képes önállóan szabályozni a redőnyök, zsaluziák vagy rolók állását, dőlésszögét annak érdekében hogy csökkentse a helységbe beérkező napsugarakat, így gátolva meg hogy az felmelegítse a helységet és extra hűtést generáljon számunkra.

mozgásérzékelő hűtésvezérlés hűtés szabályzás

Hűtés mozgásra

Ha otthonunkban vannak olyan helységek melyek ugyan részét képezik a hűtési rendszernek de viszonylag ritkán használjuk azokat, akkor az intelligens épüetautomatika rendszerek által lehetőségünk van szabályozni azok hűtési intenzitását is. Ha a helységben elhelyezett mozgásérzékelő hosszú ideig nem érzékel aktivitást – tehát azt érzi hogy nem vagy csak nagyon ritkán használjuk – akkor képes bizonyos előre megadott idő elteltével komfort fokozatba kapcsolni a hűtést, ami által energiát takarít meg számunkra.

hűtésoptimalizálás, hűtési energia csökkentés, klíma automatizálás, klíma automatika

Hűtésoptimalizálás

Intelligens hűtési rendszer vezérlés által pontos adatokat kaphatunk otthonunk hűtési rendszerének működéséről a különböző helységek hűtési értékeiről vagy akár a rendszer által felhasznált energiafogyasztásról is. Hűtésoptimalizálás által meg tudjuk állapítani, hogy melyik helység hűtési igénye a legnagyobb, így további energiaracionalizáló döntéseket hozhatunk. A kapott értékeket grafikonokon és diagrammokon is szemlélteti intelligens rendszerünk, így mindenki számára könnyedén átlátható.

távoli klíma vezérlés, távoli hűtés szabályzás

Távoli hűtésvezérlés

Ugyan a komolyabb okos otthon rendszerek teljesen önállóan működnek, de igény esetén bizosítják a távoli vezérlés lehetőségét is. Nem kell más hozzá csak internet kapcsolat otthonunk központi egysége és okos eszközünk között. A távoli vezérlés iOS és Android alapon is működik legyen az egy okostelefon, tablet vagy PC. Kényelmes lehet egy például egy nyaralás esetén, ha elindulunk meg tudjuk adni hogy mikorra milyen hőmérsékletet érjen el a rendszer, így mire hazérkezünk már az fogad minket.

okos otthon okos ház, intelligens otthon, intelligens ház, megtérülés, olcsó, kedvező áron

Gyors megtérülés

Sokan félnek tőle, hogy az első látásra magasnak tűnő kiépítési és kivitelezési költségek csak hosszú idő elteltével térülnek meg számunkra, azonban azt tudjuk mondani hogy tapasztalataink alapján a valóság ettől teljesen eltér. Egy megfelelően telepített és jól átgondoltan beprogramozott épületautomatika rendszer számos területen takarít meg energiát számunkra. Ha jól utána számolunk, meg fogunk lepődni hogy az okos otthon rendszer akár 2-5 éven belül is megtérülhet számunkra a rendszer típusától függően.

okos otthon hűtés, hűtési rendszer automatizálás, intelligens hűtésvezérlés

Meglévő rendszerekhez is

Sokan attól tartanak, hogy intelligens otthont csak új építkezés esetén lehet kialakítani, de a jó hírünk hogy ez teljes téves elképzelés! Annyi igazság van benne hogy új építés esetén egyszerűbben kivitelezhető a vezetékes felépítés, azonban a jobb okos otthon rendszerek számos rádiófrekvenciás eszközzel is rendelkeznek, melyek által ugyanúgy megvalósítható akár egy hűtés vezérlés is így azok akár minimális bontási munka által is kivitelezhetőek.

klíma automatizálás, klíma automatika, klíma ir vezérlés, klíma knx vezérlés, okos klíma, intelligens klíma, klíma szabályzás

Klíma vezérlés (IR, KNX)

A piacon számos okos otthon rendszer megtalálható, amelyek kizárólag arra képesek, hogy ki/be kapcsolják a klíma berendezéseinket, ami nem a legjobb megoldás. A jobb rendszerek között megtalálhatóak azok is, melyek biztosítják a klíma berendezések teljeskörű vezérlését és szabályzását is. Egyes klímák esetében IR (infra) kommunikáció által, mások esetében közvetlen KNX csatlakozással tudjuk vezérelni azok funkcióit, így gyakorlatilag azt érjük el hogy a távirányítót integráljuk az okos otthon rendszerbe.

intelligens hűtés vezérlés, hűtés szabályzás, klíma szabályzás, klíma automatizálás

Minden egy kezelőfelületen

Az intelligens épületautomatikai rendszerek lehetőséget biztosítanak otthonunk összes erőforrásának egy központi kezelőfelületen keresztüli vezérlésére. Nem kell külön program ahhoz, hogy beprogramozzuk a klíma berendezés működésést vagy vezéreljük a hőszivattyút. Okos rendszerekkel Android és iOS alapú operációs rendszerek által is az okos otthon szoftveren belül tudjuk ki-be kapcsolni és szabályozni otthonunk a hűtő rendszerekeit igány esetén akár távolról is.