Intelligens fűtési rendszerek vezérlése okos házak, intelligens otthonok számára

A fűtési rendszer automatizálása és vezérlése az egyik leggyakoribb kérés okos otthon megrendelőnk részéről. Épületeinkben a fűtés az, amely a legnagyobb kiadást generálhatja, így minden féle képen megéri ennek vezérlésén is elgondolkoznunk. A legfontosabb egy épületautomatika rendszerrel szemben hogy azt megértsük, általuk képesek vagyunk pontosan meghatározni hogy mikor, hol és pontosan mennyi ideig menjen a fűtés. Ez a három dolog az ami által sokkal komolyabb energiamegtakarítást tudunk elérni mint bármilyen más módszerrel.
Hogy konkrétumokat is említsünk, fűtésvezérlés szempontjából egy okos otthonban elsődleges kérés, hogy fűtési zónákat alakítsunk ki. A fűtési zónák csoportosítják a fűtési köröket és ez által az egy légteret lefedő fűtési köröket összevontan vezérlik. A fűtési zónák által nem szükséges a ház minden helységét egyszerre fűtenünk, hanem meg tudjuk adni a rendszer számára, hogy csak azokban a helységekben emelje a hőmérsékletet ahol az abban a pillanatban szükséges és csak annyi ideig ameddig az el nem éri a kívánt hőfokot. A rendszer a helységhőmérséklet érzékelők által folyamatosan figyeli a hőmérséklet változást, ami alapján akár tizedfok eltéréseket is képes észlelni, így mi dönthetjük el, hogy milyen hőmérséklet ingadozást engedélyezünk az adott helységben.
Az intelligens fűtésvezérlés lehetőséget biztosít akár arra is, hogy a fűtési rendszert összehangoljuk az árnyékolók vezérlésével is. Ha beltéren fűtési igény van de otthonunk azt érzékeli, hogy kültéren a nap sugárzása elegendő hőt ad ami segíthetné a hőmérséklet emelését, igény esetén akár a zsaluziák dőlésszögét is módosíthatja annak érdekében hogy elősegítse a napsugarak beáramlását.
Ha adott helységben elkezdünk fűteni, de az ablakok tegyük fel szellőztetés miatt nyitva vannak, okos ház rendszerünk képes ezt érzékelni és programozás függényében több módon is reagálhat erre. Kaphatunk értesítő üzenetet arra vonatkozóan, hogy csukjuk be a nyílászárókat vagy akár arra is képes hogy addig a pontig nem indítja el a fűtést az adott helységben amíg nem érzékeli a zár tállapotot.
Ha előre tudjuk hogy mikor nem tartózkodunk otthon, akkor lehetőségünk van fűtési programokat kialakítani, ami által előre meg tudjuk adni intelligens otthonunk számára hogy mikor kell és mikor nem kell fűteni a házban. Ha mondjuk síelni voltunk és szeretnénk kellemes meleget otthonunkba mire hazaérkezünk, internet segítségével okos telefononunkon kereszül akár távolról is el tudjuk indítani a fűtést, így mire hazaérkezünk kellemes hőmérséklet fogad minket. Ha a riasztó rendszer vezérlése is részét képezi intelligens ház rendszerünknek a távozás gomb megnyomásával egyidejűleg a riasztó élesítéssel együtt be tudjuk programozni a rendszer számára, hogy amíg nem vagyunk otthon csak egy komfort hőmérsékletet tartson otthonunkban.
Mindezeken felül a komolyabb épületautomatika rendszerek un. öntanuló fűtésmechanizmussal is rendelkeznek, ami által képesek teljesen automatikus módon folyamatosan figyelni az adott helység tehetetlenségét így önmagutól számolják ki hogy mi az a legkisebb energiabefektetés ami által fenntartható a kért hőmérséklet.
Az épületautomatika rendszerek tökéletesen képesek vezérelni a fűtési rendszerhez tartozó keverőszelepeket, szivattyúkat is, így nem szükséges külön fűtésvezérlést megvásárolnunk abban az esetben ha automatika rendszer is kivitelezésre kerül otthonunkba. Az automatika rendszerek által természetesen felügyelni tudjuk a használati melegvíz előállítást és keringetést is. Ha nem tartózkodunk otthon miért keringetné a rendszer a teljes házban a melegvizet, ami éves szinten komolyabb energiát generálna számunkra. Állítsuk be úgy, hogy ha a riasztó rendszerünk inaktív (otthon tartózkodunk) vagy ha valamelyik mozgásérzékelő mozgást érzékel csak akkor történjen meg a használati melegvíz cirkuláció a rendszerben. Okos otthon rendszerünk ismételten energiát takarított meg számunkra. A lehetőségek tárháza olyan szinten végtelen, hogy azt leírni szinte lehetetelen. A napjainkban használt épületautomatikai rendszerek által gyakorlatilag bármit meg tudunk valósítani, így az intelligens fűtés vezérlés által fűtési típustól függően akár 40 – 50 %-os fűtési energia megtakarítással is lehet számolni a hagyományos fűtési rendszerekhez képest.

shadow

Miért jó az intelligens fűtési rendszer vezérlés és az okos házak automatizált fűtésszabályzása?

intelligens fűtés szabályzás és okos fűtés vezérlés

Pontosabb fűtés

Az okos házak által használt intelligens fűtési rendszerek a helységek különböző pontjaiban elhelyezett érzékelők által mérik az adott helységek hőmérsékletet és ezek alapján állítják be az egyes hőértékeket. Egy intelligens fűtésvezérlés által így jóval pontosabban szabályoza a fűtési rendszert mint a hagyományos rendszerek és minden esetben csak abban a helységben indítja el a fűtést amelyikben arra valóban szükség van, ezáltal nem kevés energiát és pénzt takarítva meg számunkra.

helységenkénti fűtés szabályzás, zónázott fűtés, zónánkénti fűtés szabályzás

Kevesebb fűtés

Az intelligens otthon központ a nap 24 órájában, másodpercre pontosan figyelemmel kíséri a különböző helységek hőmérsékleti értékeinek változását. Amellett hogy pontos statisztikát láthatunk a hőmérsérséklet ingadozásokról, mi adhatjuk meg hogy mekkora hőmérséklet eltérést engedélyezünk. Ha a rendszer úgy érzékeli hogy fűteni kell, okos otthonunk teljesen automatikus módon számolja ki hogy mikor és mennyi ideig kell hogy elindítsa a fűtést annak érdekében hogy elérje a helység a kívánt hőfokot.

intelligens fűtési zónák, fűtés vezérlés, fűtés szabályzás

Fűtési zónák

Az egyik legfontosabb fűtésvezérlés szempontjából, hogy különböző fűtési zónákat alakítsunk ki. Ez által lehetőségünk van fűtési igény esetén nem a teljes épületet elkezdenünk fűteni hanem csak azokban a helységekbe indítjuk el a fűtési köröket ahol arra adott pillanatban valóban szükség van és annyi ideig működtetjük, mag el nem értük a kívánt hőmérsékletet. A fűtési zónák kialakítása osztó-gyűjtős fűtési rendszerek és radiátoros fűtési rendszerek esetén is megvalósítható.

intelligens fűtési programok, kazánok és hőszivattyúk intelligens vezérlése épületautomatikával

Fűtési programok

Az intelligens épületautomatizálás nagy előnye, hogy amellett hogy az épület önmagát is képes irányítani, általa akár fűtési programokat is beállíthatunk. Az automatizált fűtéssel napokra, hónapokra vagy akár évekre előre meg tudjuk tanítani okos otthonunk számára azokat az időpontokat amikorra szeretnénk hogy kellemes hőmérséklet legyen az adott helység(ek)ben, így minden esetben csak akkor és csak annyi ideig indul el a fűtési rendszer amikor arra valóban szükségünk van.

keverőszelep, szivattyú vezérlés, szabályzás

Keverőszelep, szivattyú vezérlés

Az intelligens épületautomatika rendszerek lehetőséget biztosítanak a fűtési rendszerek esetében használt keverőszelepek és szivattyúk precíz vezérlésére is. Ez által nem szükséges a fűtőberendezés hagyományos vezérlésére hagyatkoznunk, sőt sok esetben még csak meg sem kell vásárolunk drága pénzért azt, mivel az okos otthon rendszer központja tökéletesen elvégzi ezt a feladatot is. Ha még ezt is figyelembe vesszük a költségek szempontjából, ugye máris nem olyan költséges egy intelligens otthon kialakítása?

használati melegvíz, melegvíz előállítás, HMV szabályzás, vezérlés előállítás

Használati melegvíz - HMV

Az intelligens otthonok épületautomatikai rendszerei lehetőséget nyújtanak a használati melegvíz előállítás valamint keringetés vezérlésére is, ami által befolyásolhatjuk, hogy mikor és mennyi ideig működjön a használati melegvíz cirkulációs szivattyú vagy hogy mikor állítson elő HMV-t a berendezés. Szabályzása által komoly elektromos áram energiamegtakarítást érünk el. Indítsuk el a riasztó kikapcsolással vagy vezéreljük mozgásérzékelők által de ne hagyjuk hogy egész nap feleslegesen működjön a keringetés és előállítás.

intelligens fűtés, időjárás állomás, kültéri hőmérséklet érzékelés általi fűtés szabályzás

Időjárás állomás - Téli / nyári átváltás

Az intelligens otthonok fűtési rendszerét lehetőségünk van összekapcsolni időjárás érzékelő állomással is. Ennek köszönhetően épületünk figyelemmel kíséri a kültéri hőmérséklet változásokat és ki tudja számolni, hogy az adott környezeti értékek mellett mennyire növelje a fűtési értékeket vagy szükség esetén kapcsolja ki teljesen a fűtést. Természetesen ezen információk alapján a rendszer automatikusan el tudja végezni helyettünk a téli/nyári átváltás jelzést is a fűtőberendezés számára.

ablaknyitás és ajtónyitás érzékelés fűtés leállítás intelligens épületautomatika által

Ajtó és ablak nyitás

Egy okos otthon számára megadhatjuk, hogy szellőztetésnél míg nyitottak az ablakok vagy ajtók az intelligens rendszer konktrollálja a fűtési rendszert. Ha fűtési igény van adott helységben, de nyitásérzékelőktől azt az információt kapja a rendszer hogy nyitott állapotban vannak bizonyos nyílászárók, a rendszer képes automatikusan visszavenni a fűtés intenzitását, a nyitott ablakokról vagy ajtókról értesítést küld számunkra és addig késlelteti a fűtés megkezdését amíg be nem zárjuk a nyílászárókat.

redőny, zsaluzia, fűtésrásegítés, zsaluzia dőlésszög módosítás

Árnyékolásvezérlés

Ha az okos otthon rendszer úgy érzékeli hogy kültéren kisütött a nap és a napsugárzás miatt olyan gyorsan emelkedik a kültéri hőmérséklet és oly módon képes besütni otthonunkba ami segíthetné a beltéri hőmérséklet emelkedését is, a rendszer automatikusan képes ezt kihasználni. Néhány érzékelő és beállítás alapján képes oly módon módosítani az árnyékolók állapotát hogy azok elősegítségék a napsugarak helységbe történő beáramlását amivel gyorsabban felmelegszik otthonunk.

mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő, intelligens fűtés

Fűtés mozgásra

Egy intelligens otthonban lehetőségünk van a fűtési rendszerhez mozgásérzékelőket csatlakoztatnunk. Ez kifejezetten hasznos lehetőség a nem mindennap használt helységek vagy nyaralók esetében. Tegyük fel, hogy felfűtjük a teljes épületet, de nem használjuk annak egyes helységeit csak bizonyos időközönként. Mozgás hiányában intelligens fűtési rendszerünk visszaveszi a fűtés intenzitását és csak akkor engedélyezi a fűtést ha jelenlétet érzékel, amivel energiát takarít meg számunkra.

fűtés mérés, intelligens fűtés, fűtés energiafogyasztás mérés

Fűtésoptimalizálás

Mivel az intelligens fűtési rendszer adathalmazokkal dolgozik, pontos kimutatásokat kaphatunk az épület által felhasznált fűtési energiákról. A diagrammok és grafikonok alapján ki tudjuk szűrni hogy mely helységekben, mely fűtési eszközök beállításának módosításával tudunk további költségcsökkentő megoldásokat alkalmazni. A fűtésoptimalizálás hasznos lehet többek között ha meg akarjuk tudni, mely helységünkben fűt túl a rendszer például rossz hőszigetelés miatt.

fűtésvezérlés, fűtés automatizálás, távoli fűtés szabályzás

Távoli fűtésvezérlés

Az okos otthon rendszerek lehetőséget biztosítanak a fűtési rendszerek távoli vezérlésére is, így ha nem tartózkodunk otthon akkor is el tudjuk indítani vagy le tudjuk állítani az adott helység fűtését. Gondoljunk bele milyen kényelmes ha elindulunk valahonnan és a rendszer számára az indulás pillanatában megadjuk hogy mire hazaérkezünk hány fokot szeretnénk otthonunkban. Nem kell hozzá más csak az okos otthon rendszer, egy okoseszköz (okostelefon, tablet, stb.) és internet elérés.

megtérülés, intelligens fűtés, okos fűtés, fűtés korszerűsítés, energiatakarékos fűtés szabályzás

Gyors megtérülés

Egy épület energetikai korszerűsítése ma már nem merül ki a külső-belső szigetelésben. A maximális eredmény eléréséhez épületautomatika rendszer kiépítési is nélkülözhetetlen és így már komoly megtakarítást érhetünk el. Azok az épületek melyek fűtés korszerűsítésen estek át és teljesen épületautomatizált fűtési rendszerrel működnek, az energia tanúsítványok szerint is magasabb kategóriába sorolhatóak. A kiépítés költség alapterülettől függően 2-5 éven belül megtérül a fűtési rendszer típusától függően.

meglévő fűtési rendszerek felújítása korszerűsítése, okos otthon fűtési rendszer kialakítása

Meglévő fűtési rendszerhez is

Az intelligens fűtés hatalmas előnye, hogy nem csak új építések esetén kivitelezhető de már meglévő fűtési rendszerekhez is könnyedén csatlakoztatható. Szinte bármely fűtési rendszerhez hozzá tudjuk kapcsolni az okos ház rendszereket legyen szó egy hőszivattyúról vagy gázkazánról, osztó-gyűjtős vagy akár radiátoros fűtési rendszerről. Sőt kiépítésük történhet vezetékes módon és rádiófrekvenciás eszközökkel is, így minden esetben tudunk alkalmazkodni az épület egyéni paramétereihez és igényeihez.

smart home fűtés, okos otthon fűtés szabályzás

Minden egy kezelőfelületen

Az épületautomatika rendszer által vezérelt és szabályzott fűtési rendszer egyik legnagyobb előnye hogy mindent (helységek, grafikonok, hőmérsékleti értékek, stb.) egy központi kezelőfelületen keresztül tudunk elérni bármilyen okos eszközünkről. Ha egy komplex rendszer vezérli otthonunk más funkcióit is, akkor lehetőségünk van a bizonyos funkcióik elindításával egyidejűleg más folyamatot is elindítani/leállítani, pl. távozás gomb megnyomásával egyidejűleg vissza tudjuk venni a fűtés intenzitását is.