Intelligens kapuk és ajtók automatizálása, vezérlése

Az intelligens otthonokban garázsajtóinkat, garázskapuinkat és egyéb ajtóinkat is integrálni tudjuk az okos otthon kezelőfelületébe. Nem kell többé keresgélnünk a távirányítót, elegendő elővennünk telefonunkat és már nyithatjuk is elektromos kapuinkat, ajtóinkat. De az okos ház rendszerek ennél sokkal több lehetőséget is kínálnak kapuink vezérlésére.

Garázskapuk, elektromos ajtózárak, úszó és toló kapuk automatizálása

Az elektromos kapuk integrálása az okos ház rendszerébe lehetővé teszi azt, hogy elhagyjuk a különböző automata kapukhoz a különböző elektromos kapunyitókat. Amennyiben két-három kapun kell áthaladnunk nem szükséges három különböző elektromos távirányítót magunknál tartani, hiszen az intelligens otthonokban alkalmazott épületautomatizálási rendszerek használatával egy kezelőfelületen keresztül (okostelefon, tablet) segítségével bármikor egy gombnyomásra tudjuk nyitni illetve zárni automata kapuinkat és ajtóinkat.

Egy intelligens otthonban a beléptető rendszer sikeres beléptetés esetén további intelligens funkciókat is elindíthat. Megvilágítja a bejutáshoz vezető útvonalat, megemeli a házban a fűtés intenzitását vagy akár lehúzza a redőnyöket, így készülve fel érkezésünkre.

shadow

Miért jó az automatizált intelligens kapu és ajtó vezérlés?

távirányítós garázskapu, kapu távirányítás

Távirányítós kapuk

Habár nem intelligens otthon funkció a szó szoros értelmében a távirányítós garázskapu, ennek ellenére még mindig gyakran kérik megrendelőink a hagyományos távirányítós garázskapu vezérlőket. Általában biztonsági szempontok miatt cégünk mindig javasolja is, mivel ha lemerül a telefonunk, a kesztyűtartóban található távirányítóval gombnyomásra akkor is ki tudjuk nyitni a kapunkat.

intelligens kapuk, okos ajtók, telefon kapunyitás

Telefon - 3G, 4G

Otthonunk ajtóit és kapuit már internetes 3G vagy 4G alapon is nyithatjuk vagy zárhatjuk. Az okos készülékeink internet kapcsolatának segítségével a világhálón küldjük el a jelet otthonunk központi egységének, ami az érvényes utasítás hatására automatikusan kinyitja számunkra a kiválasztott kaput vagy ajtót. A 16 jegyű kód teljes biztonságot kínál.

bluetooth, kapu vezérlés, kapu automatika, ajtó vezérlés

Telefon - Bluetooth

Lehetőségünk van otthonunk kapuit és ajtóit a legtöbb okos eszközben mára már megtalálható bluetooth kapcsolaton keresztül is vezérleni. Az internet alaptól eltérően itt az eszköz hatótávolsága korlátozott, így csak bizonyos távolságból tudjuk nyitni vagy zárni otthonunk ajtóit, kapujait. A bluetooth hatótávolsága eszköztől függően 5m – 50m-ig terjedhet.

"proxy chip, proxy kártya, RF ID, badge

RFID - Proxy

A kapukat és ajtókat nyithatjuk proxy id kártyákkal és chippekkel is. A proxy egy előre generált kódot használ, ami gyakorlatilag hamisíthatatlanná teszi ezt a fajta beléptetést. Proxy Id használatával nem kell mást tennünk csak hozzáérintjük az olvasó eszközhöz a proxy kártyánkat és máris nyithatóvá válik az ajtó. Hatótávolsága változó, de alapvetően a követlen kapcsolatot igényel.

arcfelismerő kapuk, arcfelismerés ajtók nyitására

Arcfelismerés

Az intelligens otthonok számára már elérhető az arcfelismerés általi beléptetés is. A rendszer kamerák segítségével több pontot is megfigyel, így a tulajdonos érkezése esetén automatikusan nyitható állapotba helyezi a kapukat és ajtókat. Az arcfelismerés helyszíni beléptetést biztosít, így célszerű olyan helyen elhelyezni a kamerákat, ahol a beolvasást kényelmesen el tudjuk végezni.

intelligens beléptetés, újjlenyomat scanner, újlenyomat leolvasó

Ujjlenyomat leolvasás

Laptopon és telefonokon, már évek óta használják az ujjlenyomat leolvasókat, miért nem használnánk ezt a technológiát intelligens otthonainkban is? A bejáratoknál elhelyezett leolvasó eszköz segítségével ujjunkkat lehúzva azonnali belépési jogosultságot kapunk, aminek hatására már nyílnak is az ajtók és a kapuk. Modern, megbízható és rendkívül biztonságos az ujjlenyomat scanner.

intelligens rendszámfelismerő rendszer

Rendszámfelismerés

Egy intelligens épület képes automatikusan kinyitni a garázskaput és a kertkaput érkezésünkkor az autónk rendszáma alapján. Az okos ház központi egységének előre megadhatjuk, hogy mely rendszámok kapnak belépési jogosultságot az épületbe. Rendszámfelismerés által bármilyen távirányító gomb megnyomása vagy kód beírása nélkül tudunk behajtani otthonunkba.

kódbeolvasás, kódbeírás, számkódos beléptetés

Számkód

A számkódos beléptetés egy klasszikus beléptetési módszer, amit mára már nem csak az ipari felhasználásban használnak, de előszeretettel alkalmaznak lakossági szférában is. Több számkód is kiosztható, így a takarítónő és a kertész is rendelkezhet önálló kóddal, így nem kell ott tartózkodnunk ha be szeretnénk engedni valakit az épületbe, elég elküldenünk számára a napi belépőkódot.

intelligens hangfelismerés, hangfelismerő rendszer, hangazonosítás, hang általi beléptetés

Hangfelismerés

Az egyik legmodernebb beléptetési technika a hang általi vezérlés. Előre megadott személyek hangjainak beolvasása után hangparancs kiadására nyitható állapotba kerülnek a kapuk és ajtók, sőt igény esetén akár automatikusan ki nyílnak azok. Ugyan a hangfelismerést főként belső beléptetésnél használjuk, de nagy hasznunkra lehet bejárati ajtók esetében is és garázskapu nyitása esetében is.