Intelligens beléptetés, beléptető rendszerek okos otthonokba

Az intelligens otthonok a legbiztonságosabb épületek a világon. Az okos otthonok biztonsági rendszerét képezhetik az intelligens beléptető és azonosító rendszerek, melyek amellett hogy megnehezítik az arra nem jogosult látogatók bejutását, folyamatosan naplózzák a belépéseket és értesítéseket is képesek küldeni a tulajdonos számára.

Intelligens beléptetés, azonosító és beléptető rendszer automatizálás

Az okos házak biztonsági rendszerei az egyik alapvető fókuszcsoport. Általános esetben a beléptetést valahol a kaputelefonok és az azonosítás végtermékeként tudnánk tárgyalni. A beléptetés célja, hogy kivédjük azokat a bejutásokat melyek esetleg jogosulatlanok vagy az adott pillanatban nem engedélyezettek. Beléptető rendszereink a biztonsági rendszer részeként üzemelnek. A beléptető rendszerek által különböző belépési szinteket és jogosultságokat adhatunk hozzá különböző személyekhez. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk arról, hogy hány emberi és milyen gyakorisággal szeretnénk beléptetni az épületbe és így választani a beléptető rendszert.
Okos otthonok esetében a beléptető rendszerek mellet esetenként alkalmazhatunk azonosító rendszereket is. Míg a beléptető rendszerek inkább a belépési jogosultságokat vizsgálják, addig az azonosító rendszerek önállóan döntenek arról hoyg az érkező rendelkezik-e megfelelő jogosultsággal a belépéshez. Az azonosító rendszerek célja a személyazonosság vizsgálata. Az épület a beérkező információk alapján képes eldönteni, hogy az adott személy rendelkezik-e a megfelelő belépési jogosultsággal az épületbe.

shadow

Miért jó az intelligens azonosító és beléptető rendszer mitől okos egy beléptető rendszer?

intelligens beléptetés, beléptető rendszer, számkód

Számkódos beléptetés

A hagyományos számkódos beléptető rendszer is képezheti részét az intelligens rendszernek. Előre programozott kódokat oszthatunk ki adott személyeknek, amit a kódolvasóba beütve az ajtó nyitható állapotba kerül. A kódokat akár távolról is kioszthatjuk, nem kell fizikailag jelen lennünk. A kódokhoz időtartamot is hozzárendelhetünk, ami hasznos abban az esetben ha valakinek csak előre meghatározott időpontig szeretnénk bejutás engedélyezni. (pl. takarítónő, szerelő, stb.)

intelligens beléptetés, beléptető rendszer, bluetooth

Telefon - Bluetooth

Intelligens otthonunk ajtóit vagy kapuit okos eszközök (okos telefon, tablet, laptop) bluetooth kommunikációin keresztül is tudjuk nyitni. Ilyenkor az eszköz küld egy jelet a központi egységnek, ami sikeres azonosítás után kinyitja a mágneszárat így téve a bejáratot átjárhatóvá. Bluetooth kapcsolat esetén szükséges a bluetooth eszköz hatókörén belüli fizikai jelenlét, így ez a távoli kapcsolatot nem támogatja. További előny, hogy megadhatjuk hogy kérjen-e PIN kódot vagy közeledés érzékelésére automatikusan nyissa az ajtót.

intelligens beléptetés, beléptető rendszer automatizálás, internet alapon

Telefon - Internet, 3G, 4G

Egy intelligens otthonban nem szükséges jelen lennünk a beléptetésnél, távoli eléréssel is közreműködhetünk. Interneten keresztül is elküldhetjük a kérést a központi egységnek, ami sikeres azonosítás után engedélyezi a beléptetést. Az internet alapú beléptetés jól alkalmazható abban az esetben, ha távollétünkben szeretnénk valaki beengedni otthonunkba és csak adott időpontig szeretnénk számára engedélyt biztosítani. Ilyen lehet például a takarítónő vagy valamilyen szerelő.

proxy, RF ID, mágnes chip beléptetés, azonosítás

RFID - Proxy

Az RFID vagy ahogy sokan használják Proxy beléptetés napjaink egyik leggyakrabban használt módszere az azonosításnak és beléptetési jogosultság kiosztásának. Az egyszerűbb, mindennapos beléptetési feladatok ellátására tökéletesen alkalmas. Az RFID tartalmaz egy címkét, amit továbbítva a beléptetésre szolgáló eszközre engedélyezi a beléptetést. Hatótávolságuk változó, hisz a néhány centimétertől kezdve egészen a több száz méterig is terjedhet.

arcfelismerés, intelligens arcfelismerés, beléptetés, azonosítás

Arcfelismerés

Az intelligens otthonok számára az egyik legmodernebb beléptető módszer az arcfelismerés. Az emberi arc jellegzetes jegyeinek elrendezését vizsgálja és azok távolságát veti össze. Biztonsági szintje valamivel alacsonyabb, mint az újjlenyomatos beléptetésé azonban nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá fizikai kontaktus a leolvasó készülékkel, így kültérben és beltérben egyaránt használható. A rendszer képes nyilvántartást vezetni a ki és be belépésekről akár hónapokra visszamenőleg is.

intelligens beléptetés, újjlenyomat scanner, újlenyomat leolvasó

Ujjlenyomat leolvasás

Az ujjlenyomat általi beléptető rendszerek az egyik legmagasabb biztonsági szintet nyújtják az intelligens otthonok és okos házak világában. Kiváló alternatívát nyújtanak, mivel ujjlenyomat elolvasóval nincs szükség kulcsokra, kódokra, jelszavakra vagy beléptető kártyákra. Az ujjlenyomat leolvasás általi beléptetés hővonal szenzor technológiával együtt garantáltan hamisíthatatlan. Az eszköz méri az ujjlenyomat barázdái közötti hőmérsékletet így másolt vagy levágott újjal nem működik.

intelligens beléptető rendszer, beléptetés, hangvezérlés

Hangvezérlés

Az intelligens épületautomatikában lehetőségünk van otthonunk funkcióit hang által is vezérelni. A hangvezérlést is hozzá tudjuk kapcsolni az azonosító vagy beléptető rendszerhez, ami komoly kényelmet jelenthet például boltból hazaérkezéskor, hisz nem kell a kulcscsomónkat keresgélni, elegendő kiadni otthonunknak a megfelelő hangparancsot és már nyílnak is az ajtók, majd másik hangparancssal már kapcsoljuk is fel a villanyt.

intelligens beléptető rendszer, beléptetés, rendszámfelismerés, autófelismerés

Rendszámfelismerés

Egy okos házban nem kell távirányítóval nyitnunk és zárnunk a garázsajtót és a garázskaput. A rendszer automatikusan felismeri az érkező személygépkocsi rendszámát és annak beazonosítása után magától nyitja a bejárati kapukat, ajtókat. A kamerarendszer számára meg tudunk adni olyan rendszámokat, melyek állandó jogosultsággal rendelkeznek a belépésre vagy olyanokat, melyek számára csak időszakos beléptetést biztosítunk.

távirányítós garázskapu, garázskapu vezérlés, elekromos ajtózár vezérlés

Távirányítós garázskapu

Sok házban találkozhatunk távirányítós garázskapuval. Az intelligens épületautomatika abban nyújt többet, hogy a hagyományos távirányító mellett, okos eszközökön (okostelefon, tablet, laptop, PC) keresztül is irányíthatjuk otthonunk kapuit vagy ajtóit. Ez nem azt jelenti, hogy a régen bevált garázskapu nyitó távirányítókat már nem is alkalmazzuk, csak annyit hogy azokat kiegészítjük egy további vezérlési lehetőséggel.

beléptetés, audio kaputelefon, video kaputelefon

Kaputelefon

Beléptetési szempontból az egyik legrégebbi technológia az audio kaputelefonok használata, az intelligens házak azonban már egy modernebb technológiát alkalmaznak a video kaputelefonokat. Ez vitathatatlanul az egyik legmegbízhatóbb beléptetési eljárás, hisz a video kaputelefon segítségével már nem csak halljuk a hozzánk érkezőket, de látjuk is így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy be szeretnénk engedni az érkezőt vagy sem.

azonosítás, beléptetés, kamera rendszer, távfelügyelet

Kamera rendszer

A beléptető rendszerek részét képezheti az intelligens kamerarendszer is. A kamerák képét okos eszközünkre továbbítva a világ bármely pontjáról felügyelhetjük otthonunkat. Mozgásérzékelőkkel összekapcsolva csak abban az esetben rögzítsenek, ha valóban aktivitás történik azok látószögében, míg ablaknyitás és ajtónyitás érzékelők által csak abban az esetben készítenek felvételt, ha az ablakok vagy ajtók nyitnak.