Intelligens kamera rendszer, okos kamerák, IP kamera rendszer

Az okos ház rendszerek egyik fontos alap területe a biztonságtechnika, aminek ugyanolyan fontos részét képezik a kamera rendszer, mint a riasztó rendszer. A biztonsági kamera rendszerek napjainkra olyan szintű fejlődésen mentek keresztül, hogy a lakossági szektor bármelyik szereplője számára is elérhetőek. Az épületautomatika rendszerek számára alapvetően IP kamerákat javaslunk. Az IP kamerák olyan digitális kamerák, melyek internetprotokollt (IP) használnak adatátvitelre, ami által egy IP hálózatra kapcsolódva képesek kommunikálni a külvilággal, szemben a hagyományos biztonsági (CCTV) kamerákkal. Ugyan kiépítési költségük valamivel magasabb mint a „hagyományos” pl. AHD kameráké, azonban tudni kell hogy sokkal több lehetőséget is biztosítanak. Az IP kamera rendszerek esetében a rögzítendő képek alapból digitális formátumban kerülnek kódolásra, amit a kialakított informatikai hálózat és internet segítségével képesek továbbítani a világ bármely pontjára. Ennek köszönhetően ha okos otthon rendszerünkbe is integrálásra kerül az IP kamerák képe, úgy nincs szükség külön telefonos applikáció, számítógépes szoftver vagy weboldalt megnyitására, mivel azok képét az okos ház központi kezelőfelületén felületén keresztül is látni lehet. Sőt, mindezt akár élő képben, videostream adatfolyam által is meg tudjuk tekinteni. Az IP kamerák választéka rendkívül széles skálán mozog, így elérhetőek belőlük beltéri és kültéri használatra cső, dome, speeddome, PT, PTZ, bullet és rejtett kivitelek is. Az IP kameráknak ezek mellett a képminősége is jóval magasabb. Míg az analóg kamerák esetében nagyjából 1 megapixelnél megáll a felbontási érték, addig az IP kamerák felbontása akár 29 megapixel is lehet. A magasabb megapixel érték nagyobb területek lefedését is biztosítja valamint elősegíti az utólagos visszakeresés eredményét is. A magasabb kategóriás IP kamera rendszerek esetében egyes típusok alkalmasak akár a két irányú hangátvitelre valamint az SD kártyás rögzítési lehetőségre is. Tápellátásuk leggyakrabban PoE-s, így számukra nem szükséges csak egy CAT kábel, amin keresztül megvalósítható a kommunikáció és a tápellátás is. Gyakori kérdés megrendelőink részéről, hogy a kamerákat az automatika rendszer gyártója forgalmazza vagy egy külső rendszert javasolt illeszteni az okos otthon rendszerhez. Véleményünk szerint a második megoldás a célravezetőbb, így az IP kamera rendszer kiépítése önállóan megvalósul ami által egy önálló működésre képes rendszert hozunk létre, majd azt integráljuk az ettől független intelligens ház rendszerbe.

shadow

Miért jó az intelligens IP kamera rendszer mitől okos egy kamera rendszer?

intelligens kamera rendszer, IP kamera, okos kamera

Kamera rendszer - IP

Az IP kamerák biztosítják jelen pillanatban a legjobb képminőséget így amikor intelligens kamera rendszerről beszélünk, ezekre gondolunk. Az IP kamerák valójában mini számítógépek, amiken operációs rendszer fut. A belső hálózaton a kamerák saját IP címmel rendelkeznek van, így számos extra lehetőséget is kínálnak, de a számunkra legfontosabb a távoli elérés akár élőképként is illetve az okos ház rendszerhez való illeszthetőség.

okos ház kamera rendszer, intelligens otthon kamerák

Egy kezelőfelület

Az igazán okos intelligens ház rendszerek nagy előnye, hogy minden az épületben található erőforrás egy központi kezelőfelületen keresztül érhető el, így nincs ez másként a kamera rendszerrel sem. Nem kell külön applikációt vagy weboldalt megnyitnunk annak érdekében hogy elérjük a kamerák képét, mivel az illesztve van az okos ház applikációhoz így arra belépve mi tudjuk kiválasztani hogy melyik kamerának a képét szeretnénk megtekinteni.

intelligens kamera rendszer, távoli betekintés, távoli elérés, megfigyelés

Távoli betekintés

Megrendelőink egyik gyakori kérése a távoli betekintés lehetősége, amit az intelligens IP kamera rendszerek tökéletesen biztosítanak számukra. IP kamerarendszer telepítése által nem kell fizikailag a videó rögzítő mellett lennünk hogy megnézzük mit történik a kamera látószögében, annak képét aktív internet kapcsolat segítségével bárhonnan a világból megtekinthetjük bármilyen előre programozott okos eszközön (okostelefon, tablet, laptop, PC) keresztül.

mozgásérzékelő intelligens kamera rendszer, kamera rögzítés mozgásra

Rögzítés mozgásra

Megrendelőink gyakran kérik, hogy az otthonukba felszerelt kamera rendszerek kizárólag aktivitás hatására, mozgásérzékelés esetén lépjenek működésbe, amit ma már számos IP kamera rendszer biztosít. A mozgásérzékelés rendkívül hasznos funkció lehet, mivel ez által amellett hogy hosszabb felvételt tudunk tárolni a merevlemezen, egy esetleges káresemény vagy behatolás esetén sem kell hosszú órákon át keresgélni a felvételt mivel könnyedén ki tudjuk keresni azt a tárolt anyagból.

intelligens kamera rendszer, éjszakai kamera, éjjellátó kamera, éjszakai kamera felvétel

Éjszakai felvétel - IR (infra red)

Sokan félnek attól, hogy milyen minőségű a biztonsági kamerák képe éjszaka, sötétségben. Szerencsére már nem kell többet ettől aggódnunk, mivel a kamerákba beépített infravörös (IR) egységnek köszönhetően akár teljes sötétségben is felismerhető és bizonyító erejű képet tudnak produkálni, még rosszabb időjárási viszonyok között is. Az alap infra megvilágítók 20 – 30m-es távolságra megfelelőek, ami akár 100 méterre is növelhető megfelelő inframegvilágítók segítségével.

intelligens kamera rendszer, távoli belehallgatás, távoli hallás, távoli hallgatás, hangátvitel

Távoli belehallgatás

Ha otthonunkban intelligens kamera rendszert telepítünk már nem csak a távoli betekintés lehetősége biztosított számunkra hanem a távoli belehallgatás is. Ez az új funkció rendkívül hasznos lehet ha valami történik otthonunkban és nem csak a képet szeretnénk látni de pontosan szeretnénk hallani is ami zajlik. Ehhez már nem az alap kamerákra lesz szükségünk hanem olyan kivitelre ami a mikrofont is támogatja, de a felső kategóriák IP kamerák már támogatják ezt a funkciót is.

intelligens forgatható kamerák, kamera rendszerek, PT, PZT kamerák

Forgatás

Az intelligens kamera rendszerek képébe már nem csak beleláthatunk távolról, de igény esetén akár módosítani is tudjuk azok látószögét. A PTZ (Pan Tilt Zoom) vagy speed dóm kamerák optikája forgatható és dönthető is, így az IP hálózaton keresztül a távolról is elérhetőek és irányíthatóak vagy igény esetén akár programozhatóak is, hogy mozgásérzékeléskor melyik területre forduljanak oda.

kamera rendszer, zoom, közelítés, távolítás, IP kamera

Zoom - közelítés/távolítás

A professzionális PTZ vagy speeddome IP kamerák által már nem csak a kamerák látószögébe tudunk beavatkozni, de igény esetén azokkal zoomolni, azaz közelíteni vagy távolítani is tudunk. Ez a funkció nagyon sokat segíthet, mivel általuk már nem kell várnunk arra hogy történjen bármi és közelebb jöjjön a kamerához a megfigyelt eset, hanem magunktól dönthetjük el, hogy ha rá szeretnénk közelíteni arra akár felvétel közben is.

vezeték nélküli kamera rendszer, okos kamerák, intelligens kamera rendszer, IP kamerák, wifi, Wi Fi kamerák, vezeték nélküli kamera

Vezeték nélküli kamerák

Már nem kell többet félnünk a kamera rendszer telepítésénél felmerülő akár több száz méter kábelezéstől, mivel bizonyos kamerák esetében már elérhetőek vezeték nélküli wifi kamerák is. Ugyan a vezeték nélküli kamerák költsége valamivel magasabb, mint a hagyományos vezetékes kameráké, de a telepítés költségen azonban visszahozhatja az árát, azonban körültekintően szükséges választani hogy az okos otthon rendszerbe is illeszthetőek legyenek.

arcfelismerés, beléptetés, kamera rendszer, arcfelismerő kamera rendszer, arcfelismerő kamerák

Arcfelismerés

Az arcfelismerő rendszerek működése az emberi arc jellegzetes jegyeinek geometriai elrendezésén alapul és bizonyos pontok távolságainak összehasonlítását végzi. A biometrikus arcfelismerő rendszer számára elegendő akár egyetlen kamera, de minden további ellenőrzési ponthoz szükséges egy másik kamera is, egy számítógép, megfelelő szoftver és a kamerát a rendszerhez illesztő interfész. Lakossági szektorban egyelőre nem költséghatékony megoldás, de idővel biztosan azzá válik.

rendszám felismerés, rendszám olvasó rendszer, kamera rendszer rendszám olvasás

Rendszám felismerés

Ugyan lakossági szektorban egyelőre nem megtérülő és gazdaságos megoldás, de létező rendszer a rendszámfelismerés és azonosítás lehetősége is, ami kapuvezérléssel összekötve akár beléptető rendszer részét is képezheti. Ezzel a területtel cégünk nem foglalkozik de szívesen működünk együtt más cégekkel ezen a területen is, amennyiben az adott rendszer biztosítja az átjárhatóságot az automatika rendszer számára, így létrehozva egy intelligens rendszám általi beléptetési módot.

Vonalátlépés érzékelés, virtuális kerítés, kamera rendszer, riasztás kamera rendszer

Vonalátlépés érzékelés

Egy professzionális kamera rendszer kezelő szoftverek akár arra is képes hogy virtuális vonalat húzzon a megfigyelendő terület egy szeletére, ami által egy adott területet képesek figyelni. A vonal persze egybe eshet a kerítéssel is, de igény esetén ettől eltérően is kijelölhetjük. Hasznos lehet egy parkolóházban, építkezésen vagy bármilyen gyártelepen. Ha illetéktelen átlépést érzékel úgy riasztási értesítést képes küldeni annak tényéről és automatika rendszer által akár további műveleteket is képes elindítani.