IP kaputelefon és intercom okos otthon videókaputelefon

A hagyományos otthonokban már régóta használunk beléptetéshez kaputelefonokat. Egy intelligens házban azonban ez már a múlté, mivel elérkezett az IP videokaputelefonok ideje. Már nem csak hallhatjuk a vendégeinket, de láthatjuk és kommunikálhatunk velük még akkor is ha mi nem tartózkodunk otthon, nem kell hozzá más csak internet elérés! A hagyományos audió kaputelefonok helyére egyre jobban törnek be az intelligens otthonok által használt IP intercom videó kaputelefonok. Nem is véletlen, mivel a hagyományos kaputelefonokhoz képest számos extra funkciót is biztosítanak. Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy az IP videokaputelefon egy valóban nagyon hasznos okos ház eszköz. A hagyományos kaputelefonok általánosságban a hozzánk érkező személyek üdvözlésére, beazonosítására szolgálnak de a kommunikációt csak hangalapon biztosítják. Az intelligens házakban használt IP kaputelefonok ezzel szemben a hang mellett már élő kép átvitelére is képesek. A videokaputelefon által közvetített kép anyagot meg tudjuk jeleníteni bármilyen okos eszközön (okos telefon, tablet, smart TV vagy PC) aktív internet kapcsolat segítségével. Az IP videó kaputelefonok nem csak kényelmi funkcióik miatt hasznosak, de rendkívül hatékonyak biztonsági szempontokból is, mivel az érkező személyek beazonosítása mellett azok beengedésére is tökéletesen alkalmasak. A kaputelefon által beazonosított vendégeket a központi egységre kötött elektromos ajtózár nyitása által úgy is be tudjuk engedni, hogy nem kell hozzájuk kimennünk. Gondoljunk bele, milyen kényelmes lehet ez egy nagyobb esőzés vagy havazás esetén, ha otthonunk melegéből egy gombnyomásra ki tudjuk számunkra nyitni a kaput vagy a bejárati ajtót. De mivel az okos otthonokban IP videokaputelefonról beszélünk, így még csak otthon sem kell tartózkodnunk annak érdekében hogy a csöngetést fogadjuk, mivel a zsebünkben lévő okostelefonunkon akkor is megszólal ha épp a munkahelyönkön vagyunk a gyerekért megyünk az óvodába vagy épp a heti a bevásárlunkat végezzük. A videokaputelefonok beltéri egysége számára az egyik leginkább “okos otthon”-os megoldás, ha a falra egy fix tabletet helyezünk el, ami által nem csak a video kaputelefon képét tudjuk megtekinteni de ugyanúgy vezérlhetjük intelligens házunk további automatizált funkcióit is.

shadow

Miért jó az intelligens kaputelefon, az okos IP intercom videokaputelefon?

intelligens kaputelefon, video kaputelefon, IP intercom

Video kaputelefon

Az okos otthonok világában az audio kaputelefonokat felváltották az intelligens IP video kaputelefonok. Egy videokaputelefonon keresztül már nem csak hallani tudjuk a hozzánk érkező vendégeket, de beépített kamerája által már látjuk is a hozzánk érkező vendéget, sőt kommunikálni is tudunk velük. A video kaputelefonok IP alapon továbbítják a jeleket, így azok képét és hangját bármilyen okos eszközünkön (okostelefon, tablet, laptop, PC, stb.) is megjeleníthetjük Android és iOS alapon egyaránt.

intelligens kaputelefon, video kaputelefon, távoli nyitás, kapunyitás, ajtónyitás

Kapunyitó gomb

Akár audio kaputelefonról akár intelligens video kaputelefonról beszélünk ha megbizonyosodtunk arról, hogy ki látogatott meg minket a kezelőfelületen található gomb megnyomásával engedhetjük be a hozzánk érkezőket. Egy intelligens kaputelefon által egy gombnyomáshoz több akciót is hozzárendelhetünk, így meg tudjuk adni hogy ne csak a kapu váljon nyithatóvá de azt is, hogy riasztó rendszer kapcsoljon ki a világítás pedig kapcsoljon fel mintegy jelzőfényként segítve a házba való bejutást.

intelligens kaputelefon, video kaputelefon, IP kaputelefon

Csoportos kapcsolások

A csoportos kapcsolásoknak köszönhetően egy gombnyomáshoz több funkciót is hozzárendelhetünk. Amikor megérkezik hozzánk valaki a kapunyitó gomb megnyomásával egyidejűleg aktiválhatjuk a kerti világítást, hogy a kaputól a bejárati ajtóig jelzőfényként segítse az épületbe való bejutást. Biztonsági szempontból hasznos lehet ha ezzel egyidejűleg kikapcsoljuk a kerti riasztó rendszert de aktiválva hagyjuk a dolgozó szoba riasztó rendszerét de beépített olvasó modult is tartalmaz a kulcs nélküli beléptetés számára.

intelligens kaputelefon, video kaputelefon, távoli elérés, távoli vezérlés

Távoli elérés

Ha nem tartózkodunk otthon, IP video kaputelefonunk képét egyenesen továbbíthatjuk a nálunk lévő okos eszközre. Ez kényelmes megoldás lehet ha nem tartózkodunk otthon de szeretnénk tudni ki jön hozzánk vagy ha nem szeretnénk kulcsot vagy belépési kódot adni annak a személynek akit be szeretnénk engedni. Megérkezik hozzánk, becsönget azt mi fogadjuk a telefonunkon vagy tableten és az ajtónyitás gomb megnyomása után már be is tudjuk engedni legyen szó takarítónőről vagy vízvezeték szerelőről.

vezeték nélküli kaputelefon, látószög, fókusz beállítás, IP video kaputelefon

Hatalmas látószög

Az IP video kaputelefonok hatalmas látószöget biztosítanak számunkra, így minden környezeti viszonyhoz megfelelőek. Fókuszuk 20 cm-től a végtelenig terjed, míg látószögük vízszintesen kb. 105°, míg függőlegesen 65°. A valódi üvegből készült lencséjüknek és széles látószögüknek köszönhetően egy intelligens video intercom kaputelefonunk segít, hogy minden esetben garantáltan mindent és mindenkit a lehető legjobb minőségű képen továbbítson számunkra még akkor is ha nem tartózkodunk otthon.

intelligens video kaputelefon, felvétel készítés, IP video kaputelefon távoli felvétel készítés

Felvétel készítés

IP video kaputelefonunk alapvetően arra szolgál hogy továbbítsa a hívást okos eszközünkre, de megadhatjuk azt is hogy ha nem érünk rá és nem tudjuk felvenni néhány csengetés után, automatikusan készítsen felvételt a várakozóról. Amikor hazaérkezünk vissza tudjuk nézni hogy ki próbált minket elérni de persze igény esetén azt is beállíthatjuk, hogy a video kaputelefon által készített képet rögtön továbbítsa számunkra így ha végeztünk a meetinggel már láthatjuk is azt.