Okos hangrendszer és intelligens multimédia rendszer vezérlés

Az okos házak hangrendszerei az épületautomatizálás kényelmi funkcióinak részét képezik. Kiépítésében ugyan nem, de felhasználásban annál inkább különbözik a hagyományos hangrendszerektől. Számos olyan funkciót tudunk megvalósítani egy intelligens hangrendszerrel, ami évekkel ezelőtt csupán a televíziókban és mozikban látható Hollywoodi elképzelésnek tűnhetett csak, de mára elérhetővé és megfizethetővé vált. Az, hogy a hangrendszerünket okostelefonunkon vagy táblagépünkön keresztül vezérljük csak a legalapvetőbb szintű kérések közé tartozik.
Különböző zenei zónák kialakítására van lehetőségünk ami által más zeneszámot vagy online rádiót tudunk megszólaltani a konyhában főzéshez, mást a fürdőszobában a relaxálásunkhoz vagy a teraszon a kerti partihoz. A központi zeneszerver által 4, 8, 12, 16 zenei zóna kialakítására van lehetőségünk és zenei zónánként kolátlan számú hangfalat tudunk integrálni. A zeneszerever beépített merevlemezzel rendelkezik, így akár több mint 200.000 dal tárolására alkalmas. Ezen felül támogatja az Air Play alkalmazást, valamint a Windows és az iTunes-alapú zenei szolgáltatásokat is, aminek köszönhetően több mint 100.000 internetes rádióállomást érhetünk el világszerte (pl: Shoutcast, TuneIn, stb.), valamint olyan prémium streaming szolgáltatásokat is mint a Grooveshark, last.fm vagy a Spotify. Az ingyenes Casa Tunes Sync alkalmazásnak köszönhetően Mac és PC alapon ről is könnyen és kényelmesen szinkronizálhatóak meglévő dalaink és albumaink. Igény esetén IP videokaputelefonunk csöngetését is be tudjuk állítani megadott zenei zónába, de akár ébresztőóraként is üzemelhet, így megadott időpontban elindítja kedvenc rádiócsatornánkat.
A fejlesztésénél különös figyemet fordítottak a kiváló hangminőségre, így a hangszórók garantáltan professzionális hanghatást biztosítanak minden körülmény között. A kiemelkedő minőségű anyagfelhasználásnak köszönhetően az intelligens otthon rendszer hangszórói fokozotta vízállóak, így igény esetén teljesen alkalmasak akár kültéri használatra is. Esztétikus beszerelésükről a gondosan kialakított szerelődobozok gondoskodnak, melyek által fa, gipszakrton vagy akár beton közegekbe is elhelyezhetőek. Díszrácsai szögletes és kerek formában is elérhetőek, valamint különböző színekben rendelhetőek. Ha Önnek is fontos, hogy okos otthonában egy igazán professzionális multiroom rendszer legyen kialakítva, akkor bátran ajánljuk eszközeinket, mert garantáltan nem fog a rendszerben csalódni.

shadow

Miért jó az intelligens multimédia vezérlés és mitől lehet okos a hangrendszer és audio rendszer?

intelligens hangrendszer, multimédia, audio rendszer vezérlés, Loxone multiroom, audio

Okos eszközökön keresztül

Az intelligens otthonokban nem csak a hagyományos intelligens otthon funkciókat tudjuk okos eszközeinken keresztül vezérelni, de igény esetén a hangrendszereinket és multimédiás rendszereinket is. Hangrendszereink intelligens épületautomatikai rendszerünkbe való integrálásával pontosabban az által türtnő kiépítése esetén egy okostelefon, táblagép, laptop vagy számítógép kijelzőjén keresztül léphetünk a következő zeneszámra, indíthatjuk el kedvenc rádió állomásunkat, válthatunk csatornát vagy kereshetjük ki kedvenc zeneszámunkat a háttértárról! Nem kell hozzá másik távirányító, minden egy kezelőfelületen, az okos ház kezelőfelületén érhető el!

hangrendszerek zónázása, okos hangrendszer, helységenkénti zenelejátszás, multiroom, audio rendszer, okos otthon okos ház

Audio zónák kialakítása

A multimédia rendszer által különböző zenei zónákat alakíthatunk ki otthonunkban, ami által teljesen eltérő zenét hallgathatunk akár a nappaliban, fürdőszobában, teraszon vagy a szobákban. 4, 8, 12, 16 vagy 20 zónás zeneszerver érhető el. Az hogy hány darab hangfalat szeretnénk az adott zenei zónába a mi választásunk, így kisebb és nagyobb alapterület számára is egyaránt tökéletesen megfelelő a rendszer. Ha gyermekünk a saját szobájában valami fiatalos zenét szeretne hallgatni miközben mi a nappaliban valami klasszikusat, akkor a kezelőfelületen kiválasztjuk az adott zenei zónát és már élvezhetjük is a koncertet.

upnp, dlna, Digital Living Network Alliance, Digitális Élő Hálózat Szövetség, Universal Plug and Play

UPnP, DLNA támogatás

Ugyan a zeneszerver alapból 4, 8, 12, 16 vagy 20 vezetékes zenei zónát támogat, azonban igény esetén ezeket további 2, 4, 6, 8 vagy 10 vezeték nélküli hangszóróval is lehet bővíteni. Mivel a multiroom rendszer zeneszervere kompatibilis minden olyan eszközzel, amely támogatja az UPnP (Universal Plug and Play) vagy a DLNA (Digital Living Network Alliance) hálózati protokollt, így a vezeték nélküli módon illesztett további hangszórók által ha szeretnénk a teljes házat le tudjuk fedni zenei rendszerünkkel. A számos professzionális funkció és megbízhatósága miatt ár/érték arányban garantáltan a piacon elérhető egyik legjobb választás a Loxone zeneszervere.

airplay, multiroom, audio rendszer, multimédia rendszer, airplay funkció

AirPlay funkció

A Loxone zeneszervere alapból támogatja az Airplay streaming funkciót is, ami által iPhone, iPod Touch, iPad és Mac eszközeinken található zenéinket és albumainkat egy gombnyomásra le tudjuk játszani a multimédia rendszer különböző zenei zónáiban és mindezt vezeték nélküli módon tudjuk megtenni. A multiroom kiépítés által amellett hogy bármikor kedvenc zenéinket hallgathatjuk abban a helységben ahol csak szeretnénk még egy professzionális hangszóró rendszert is kapunk eszközeinkhez. Sőt az AirPlay által további számos zenei szolgáltatás is elérhetővé válik (pl: AirParrot).

wifi multimédia vezérlés, vezeték nélküli multimédia vezérlés, közösségi zenemegosztó oldalak, intelligens zenemegosztás, Spotify, TuneIn, Grooveshark, Last.fm, Shoutcast, iTunes, Google Play Music

Streaming oldalak - Online rádió állomások

A zeneszerver több mint 100 000 online rádióállomást (pl: Shoutcast, TuneIn, stb.) valamint prémium streaming szolgáltatást is támogat (pl: Spotify, Grooveshark, Last.fm, iTunes, Google Play Music, stb.). Az előre összeállított albumaink és a rádióállomások okos házunk multimédia rendszerén történő meghallgatásához nem kell mást tennünk csak integráljuk a központi egységbe a zenemodult, ahol megadjuk fiókadatainkat és máris csatlakoztatva vannak az alkalmazások. Ha munkából hazaérünk és nem akarjuk abbahagyni a zenehallgatást, csak átirányítjuk és folytatódik a szám.

text to speech funkció, szövegfelolvasás funkció, felolvasás funkció

Text to speech funkció

Az intelligens hangértesítéseknek köszönhetően meg tudjuk adni előre okos otthonunk számára, hogy bizonyos funkciók vagy események bekövetkezése esetén milyen megadott szöveget olvasson be az audio rendszeren keresztül. Beállíthatjuk hogy hangos értesítésként figyelmeztessen minket otthonunk ha kint sötétedik és mi elfelejtettük bezárni a garázsajtót vagy nyitva hagytuk az ablakokat, esetleg arra is hogy a moziszoba hőmérséklete elérte az előre beállított értéket és tökéletes arra hogy elfeküdjünk a kanapén és elkezdjük vetíteni kedvenc filmünket.

beépíthető hangszóró, süllyeszthető hangszóró, multiroom audio, mono, stereo hangszóró

Hangszórók

Hangszórók szempontjából két választási lehetőséget kínálunk, a süllyeszthető (60 W) valamint a falon kívüli (50 W) megoldást. A süllyesztett kivitelhez szerelődobozok is elérhetőek külön gipszkarton állmennyezethez és beton falakhoz. A szerelődobozra választható színekben dekoratív mégis diszkrét megjelenésű fedő borítást (szögletes/kerekített kivitelben) is biztosítunk. A hangszórókon mi választhatjuk ki hogy mono vagy stereo hangzást szeretnénk a helység adottságai függvényében. A beépíthető hangszóró gumimembránja miatt időjárás és fagyálló, így akár szabadtéri területeken (pl: terasz) is használható.

kaputelefon csengő, csöngő, csöngetés, zene rendszer, audio rendszer

Kaputelefon csengetés

Egy intelligens házban nem a régimódi csengőkön keresztül értesülünk a hozzánk érkező vendégek érkezéséről, mivel a videokaputelefon csengetését igény esetén meg tudjuk szólaltatni akár a multimédia rendszer hangszóróin keresztül is. Sőt, mivel ez is a zeneszerveren keresztül történik, így mi dönthetjük el hogy melyik zenei zónában vagy zónákban szólaljon meg a csengetés, valamint mi dönthetjük el, hogy milyen dallam szólaljon meg a csengetés számára. Ha a gyerekek szobáikban már este alszanak akkor ezt is tudjuk kezelni, így lehetőségünk van elnémítani a csengetést megadott időpontban vagy funkció függvényében azon zónákban.

intelligens ébresztés, intelligens ébresztőóra, intelligens multimédia, ébresztő óra funkció

Ébresztő óra funkció

Vége a bosszantó és hangos ébresztőórák idejének, eljött a kellemes ébredések kora! Egy intelligens ház képes arra, hogy amikor elérkezik az ébresztési időpont, okos otthonunk lassan elkezdi felhúzni a árnyékolókat, fokozatosan szépen lassan felhangosítja a hangszórókat amin a kedvenc zeneszámunk vagy reggeli rádóműsorunk indul el így figyelve ránk hogy ébredésünk a lehető legjobb hangulatban történjen. Igény esetén persze további funkciókat is elindíthat egy ilyen okos ébresztőóra, így mire kiérünk a konyhába lehet hogy már a reggeli kávénk is elkészül. Ugye mennyivel másabb egy okos ház által így ébredni?

merevlemez, HDD, tárhely, winchester, zeneszerver

Beépített merevlemez

A Loxone Zeneszerver alapból tartalmaz 1 TB (1024 GB) beépített merevlemezt. Ez a tárhely hozzávetőlegesen 200-250 000 audio zeneszám (fájl mérettől függően változó) lejátszását teszi lehetővé közvetlen a zeneszerverről. Nem kell hozzá mást tenni csak a zenei albumainkat vagy válogatásainkat felmásoljuk a zeneszerver tárhelyére és már kezdődhet a kedvenc számaink lejátszása prémium minőségű hangzás keretében abban a helységben ahol azt mi szeretnénk. Ezen felül támogatja az ingyenes Casa Tunes Sync alkalmazást is, aminek segítségével Mac-ről vagy PC-ről is könnyen és kényelmesen szinkronizálhatóak meglévő dalaink és albumaink a zeneszerver tárhelyére.

riasztó rendszer, sziréna, beltéri sziréna, multimédia rendszer, audio rendszer, zenerendszer

Riasztó rendszer sziréna

Egy okos otthonban mivel minden mindennel összefügg, így a multimédia rendszer lehetővé teszi számunkra akár azt is, hogy riasztási funkció blokkot állítsunk be a zeneszerver számára. Ha a riasztó rendszer behatolást vagy károkozást érzékel mozgás, nyitás, füst, vízkiömlés vagy üvegtörés érzékelői által, amellett hogy okos eszközeinkre küld értesítést erre vonatkozóan, a hangos riasztást a helyi figyelemfelkeltés érdekében akár az audio rendszer hangszóróin keresztül is el tudja indítani, így ekkor a hangszórók teljes hangerőn szólalnak mintegy szirénaként, ami garantáltan felhívja a mi és a szomszédok figyelmét és el fogja ijeszteni az illetéktelen behatolót. Sőt a megszólaló hangot is mi választhatjuk ki.

TV elrejtése padlóba, TV padlóban eltüntetése, TV mozgatás

TV süllyesztése padlóba

A televíziókat design szempontból akár a padlóban is elrejthetjük. Gombnyomás hatására kiemelkedik, majd elsüllyeszthetjük azt. A padlóban elsüllyesztett TV növeli a térhatást, betörés esetén elrejti a TV-t így a legmagasabb szintű luxus funkcióknak is eleget tesz. A TV-t mozgató motorokat a padlóban helyezhetjük el, így kívülről gyakorlatilag semmi sem látszik a takarófedélen kívül. Nem kell mást tennünk hozzá csak belépünk a szobába a mozgásérzékelő máris előhozza a TV készüléket, majd megadott idő elteltével eltűnteti azt a padlóban azt. Sőt igény esetén természetesen akár a TV funkciógombjait is meg tudjuk tanítani az okos otthon rendszer számára így mikor belépünk már kedvenc csatornánk indul alapból.

projektor vezérlés, vetítővászon vezérlés, intelligens, okos

Projektor vezérlés

Azok számára, akik szeretik kedvenc filmjeiket projektoron vagy vetítővásznon élvezni esetleg prezentációhoz van szükségük a projektorre, természetesen ennek vezérlését is képesek vagyunk integrálni az okos ház központi rendszerbe. A projektor és a vetítővászon leeresztése vagy felhúzása, plafonban történő elrejtése további mechanizmusokat is elindíthat, így a mozi funkció kiválasztásával egyidejűleg lehúzhatjuk a redőnyöket és csökkenthetjük a helység világításának intenzitását vagy akár élesíthetjük a ház riasztó rendszerét is. Igény esetén magának a projektor távirányítónak a vezérlését is meg tudjuk tanítani az okos otthon rendszer számára, így akár okos eszközeinken keresztül is vezérelhetjük a berendezést.