Intelligens öntözőrendszer, öntözéstechnika, automata öntöző

Az intelligens otthonok öntözőrendszerei automatikus működést biztosítanak, így semmit sem kell tenni annak érdekében hogy a locsolás megtörténjen. Előre magadhatunk önzőzési programokat, különböző érzékelőkkel kombinálhatjuk a rendszert sőt időjárás előrejelzés szolgáltatással is bővíthetjük, így csak akkor történik meg a locsolás ha szükséges.

Intelligens öntözés és locsolás technika. Öntöző és locsoló rendszer automatizálás

A kerti öntöző rendszerek, locsolórendszerek napjainkban egyre elterjedtebbek és számos helyen találkozhatunk velük az ipari és mezőgazdasági létesítményektől kezdve egészen magán épületekig. Az öntözőrendszerek egyik nagy előnye abban rejlik, hogy nem kell fizikailag jelen lennünk és tartani a locsolórendszer csövét, hogy irányítsuk az öntözést, mert ezt az öntöző rendszer automatikusan elvégzi azt helyettünk. Az automata programozható kerti öntözőrendszer és locsolórendszer mint terület nem merül ki a kertöntözésben, épületautomatikai szempontból a szökőkútjaink automatizálását is jelenti. Az intelligens öntözőrendszerek vezérlése amellett, hogy megjelenik okos otthonunk központi kezelőfelületén, teljesen automatikusan működik. Különböző érzékelőkkel vagy akár időjárás szolgáltatással összekapcsolva pedig minden esetben a valós igényeknek megfelelő időben és időtartamig végzi el a locsolást.

shadow

Miért jó az intelligens öntözés, mitől lehet okos egy automata locsoló rendszer?

időzített öntözés, locsolás, intelligens öntözés, automata locsolás vezérlés

Időzített öntözés

Öntözéstechnikai szempontból a leggyakoribb kérés, hogy előre megadott időközönként hozzuk működésbe a kerti locsolórendszert. Célszerű egy időpontot megadni reggelre, mielőtt túl nagy lenne a napsugárzás és estére amikor az egész napos napsütés kiszárította a kerti növényeket. Automata öntözés segítségével soha nem felejtjük el meglocsolni növényeinket a rendszer ezt magától elvégzi helyettünk.

időjárás állomás, öntözőrendszer, locsolórendszer, intelligens

Időjárás állomás

Az intelligens öntözőrendszerek nagy előnye, hogy akár időjárás állomással is összekapcsolhatóak. Rendszerünk a beérkezett értékek alapján számolja ki, hogy pontosan mekkora mennyiségű vízre van szükség az adott időjárási körülmények között. Ha úgy érzékeli hamarosan esőre fordul az idő késlelteti a locsolást, ha azonban megbizonyosodott róla, hogy a közeljövőben nem fog érkezni csapadék az előre beállított időpontban elkezd öntözni.

intelligens öntözőrendszer, talajszonda, automata locsolás és öntözés

Talajszonda

A talajszonda és a levegőnedvesség mérők rendkívül pontos értékeket biztosítanak számunkra arról, hogy kertünkben mennyi nedvesség párolgott el a talajból, így megadja azt hogy szükséges az öntözés vagy sem. Amellett, hogy segít megelőzni a túllocsolás által keletkezhető talajgombák elszaporodását, intelligens kerti öntözőrendszerünkkel összekapcsolva további költségcsökkentést érünk el mivel nem locsolunk feleslegesen.

szökőkút vezérlés, automata szökőkút, szökőkút vezérlés

Szökőkút vezérlés

Az automatizált szökőkút szintén az épületautomatizálás részét képezi annak ellenére, hogy nem az épületben található. Az automatizált szökőkút képes az öntözőrendszer hálózatát használni, mivel az eszköz pontosan, amely a szökőkutat vezérli ugyan abban a kapcsoló szekrényben található, mint bármelyik másik aktor. Amennyiben a szökőkútba van beépített fénytechnika szintén egy gombnyomással tudjuk aktiválni azt.

intelligens locsolórendszer vezérlés és szabályzás

Jelenlét szimuláció

Egy intelligens épületben az öntöző rendszerek a biztonsági rendszer szervez részét is képezik. A kamera rendszerrel és a beléptető rendszerrel összekapcsolva ha hosszabb időre nem tartózkodunk otthon épületünk a jelenlét szimulációnak köszönhetően bizonyos időközönként be majd kikapcsolja a locsolást, ezzel is megtévesztve az illetéktelen behatolókat és azt a képet festi feléjük, hogy jelen vagyunk és elindítottuk a locsolást.

locsolórendszer és öntözőrendszer vezérlés

Egy kezelőfelületen keresztül

Kertünk összes eszközét egy központi kezelőfelületen keresztül vezérelhetjük legyen szó a locsolórendszerről a kerti szökőkútról vagy a kerti világításról. A hagyományos fali multifunkciós eszközökön túl az intelligens öntözéstechnika lehetőséget biztosít okostelefon, tablet, laptop vagy PC-n keresztüli vezérlésre. De ennél többet is tud, hisz internet eléréssel a világ bármely pontjáról felügyelhetjük és vezérelhetjük kerti öntözőrendszerünket.

távoli vezérlés, távoli elérés, intelligens öntözéstechnika

Távoli vezérlés

Ha nem vagyunk otthon, akkor is vezérelhetjük kertünk öntözőrendszerét. Az intelligens épületautomatika által okos eszközünkről internet segítségével elküldjük a parancsot otthonunk routerének, ami a kérést továbbítja az eLAN router felé, ami kiadja az utasítást a berendezéseknek. Ez persze nagyon le van egyszerűsítve, de lényeg hogy minden intelligensen vezérelhető kerti eszközünket irányíthatjuk interneten keresztül, így nem szükséges otthon lennünk.

öntözőrendszer víz fogyasztás mérés

Vízfogyasztás mérés

Intelligens öntözőrendszerekkel folyamatosan nyomon követhetjük, hogy a rendszer mennyi vizet használt fel az egyes locsolások alkalmával, ami mellett akár az öntözési körök külön vízfogyasztását is mérhetjük. Heti, havi és éves kimutatásokat készíthetünk ami hatalmas segítség lehet ha szeretnénk figyelemmel kísérni intelligens otthonunk vízfogyasztását és elemezni szeretnénk hogy hol tudunk nagyobb energiamegtakarítást elérni.