Energiatakarékosság, energiamegtakarítás egy okos házzal

Energiatakarékosság okos házban, intelligens otthonban, épületautomatizálás által

A

z intelligens rendszerek használatának egyik legfontosabb tulajdonsága a kényelem és a biztonság mellett az energiatakarékosság. Az energiatakarékosság a jövő épületeiben az egyik olyan elvárt tulajdonság mely nélkülözhetetlen az energiagazdálkodás és a fenntartató fejlődés érdekében.

Az okos épületekben használt mozgásérzékelők összehangolt és automatikus viselkedésének köszönhetően minden olyan energiafelhasználás kiszűrhető, amely nem szükségleteinket szolgálják. Így akár 50-70%-os energia- és költségmegtakarítás érhető el a legtöbb területen.

A rendszer képes kikapcsolni az égve felejtett világítást, szabályozni a fűtést azokban a helységekben ahol nem tartózkodik senki, így meggátolva a felesleges fogyasztást. Az okos, önállóan működő épületek már nem csak a futurisztikus elképzelések, napjainkra elérhető technológiákká váltak. Miért ne használnánk, ha azt elérhető áron beszerelhetjük épületeinkbe és velük pénzt, időt és energiát tudunk megtakarítani.

Intelligens rendszer megtérülés

Gyakran fordulnak hozzánk megrendelőink azzal a kérdéssel, hogy a smart home rendszerekkel mennyi energiát tudnak megspórolni. Az intelligens épületek rendszereinek kiépítése minden bizonnyal nagy befektetésnek tűnhet azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy mennyi területen vagyunk képesek a költségek csökkentésére az épületautomatizálás segítségével.

A legnagyobb megtakarítást az elektromos áram és a fűtési költségek területén érhetjük el, így bátran állíthatjuk amellett hogy rövid időn belül – átlagosan 2-3 év alatt – visszahozzák a befektetett árat, kényelmesebbé teszik életünket, lakhatóbbá és biztonságosabbá teszik otthonainkat a mindennapokban.

Hogy megéri-e az épület automatizálást választani?

A válaszunk egyértelműen igen! Bízzon meg bennünk, nem azért ajánljuk a smart home rendszereket, mert mi forgalmazzuk azokat, hanem azért mert hisszük, hogy jobbá tesszük velük életét! Az épületautomatizálás által vezérelt intelligens otthonok legfőbb előnye pont az, hogy rengeteget energiát és ezzel pénzt lehet megtakarítani. Napjainkban nagy divatja van a LED fényforrásoknak. Egy lakásban könnyedén lecserélhető az összes világítótest LED technológiára, ami egy nagyon fontos része az épületautomatizálásnak ezért álljunk is itt meg egy kicsit.

Miért is javasoljuk a LED világítást az okos házakba? Nem csak korszerűbb és szabályozhatóbb de sokkal energiatakarékosabb a LED világítás mint a hagyományos halogén világítás. Míg egy hagyományos 60 wattos izzóval 900 lumen fénykibocsájtást tudunk elérni és élettartama körülbelül 1000 órára tehető, addig 900 lumen fénykibocsájtást egy 10 wattos LED izzóval el tudunk érni 15 000 órás élettartammal. A különbség magáért beszél, hogy az épület automatizálás során nem csak kényelmet kapunk, hanem rengeteg energiát és pénzt is megspórolunk. És pont ez a legfőbb ok amiért megrendelőink az épület automatizálás mellett döntenek.

Energiatakarékos funkciók egy okos otthonban és intelligens épületben

– világításvezérlés (fényérzékelés, mozgásérzékelés, időzített kapcsolás, stb.)
– fűtésvezérlés (időzített programok, gázszabályzás, stb.)
– hűtésvezérlés
– vízfogyasztás