Intelligens világításvezérlés okos házakba és intelligens otthonokba

Egy okos otthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve a világítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel való bővítésig. A világításvezérlés nem csak energiamegtakarítás miatt fontos okos ház funkció de nagyon sokat ad a jobb közérzethez is.

Intelligens világítás vezérlés, energiatakarékos okos világítás automatizálás

Az okos házak leggyakrabban kért alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is fontos. Az intelligens otthonokban használt épületautomatika számos lehetőséget kínál az intelligens világítás kapcsolások területén kezdve a klasszikus fel/le kapcsolással a fényerőszabályzáson át egészen a LED szalagok RGBW szabályzásáig. Az okos otthonokba telepített rendszerek természetesen ennél sokkal többre képesek.
Egy okos ház esetén olyan központi rendszert telepítünk mely szabadon programozható, így a világításvezérlés egy magasabb színvonalra lépett. A programozás által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg vagy el sem tudtuk képzelni őket. A világításvezérlésben lévő lehetőségek tárháza valóban végtelen.
A kombinált kapcsolásoknak köszönhetően egy gomb megnyomásával egyszerre aktiválhatjuk a riasztó rendszert és kapcsolhatjuk ki az épület összes világítótestét, azonban illetéktelen behatolás esetén a rendszer magától felkapcsolja az összes világítás, ezzel segítve elő azt hogy a betörő ne maradhasson láthatatlan. Ha a kintről beáramló fény már nem elég a tiszta látáshoz viszont még nem kellene teljes fényerővel világítanunk, egy intelligens világításvezérlési rendszer képes csak annyi fényt ad a világító testen keresztül melyre az adott élethelyzetben valóban szükségünk van. Ezeket a világítás korszerűsítési funkciókat mind-mind a központi egység vezérli és irányítja az alapján, hogy mit programozunk bele. Ez a csodálatos az intelligens épületautomatikában.

shadow

Miért jó az intelligens világításvezérlés és mitől lehet okos a világítás egy házban?

LED, intelligens világítás, energiatakarékos okos világítás

LED világítás

Az intelligens világítás nem a LED technológiát jelenti, azonban az épületautomatizálás általi energiamegtakarítás részét képezi a legtöbb okos otthonnak. Energiamegtakarítás szempontjából a legkézenfekvőbb világítástechnikai, világítás vezérlési és korszerűsítési megoldás, ha otthonunk hagyományos világítótesteit energiatakarékos LED izzókra cseréljük. És még egy indok a hagyományos világítótestek LED világítótestekre történő cseréjére: Óvjuk közösen környezetünket!

időzített kapcsolás, intelligens világítás

Időzített világítás kapcsolás

Időzített kapcsolások által meg tudjuk adni a világítótestek számára, hogy mennyi idő elteltével kapcsolják ki a világítótesteket. Ez az intelligens világítás funkció rendkívül hasznos lehet lépcsőházakban, folyosókon de akár egy szobában is! Ha feleségünk, gyerekeink vagy esetleg mi magunk hajlamosak vagyunk adott helységet elhagyva nem lekapcsolni a világítást akkor az intelligens világítás vezérlés számunkra igazán jó megoldást kínál és éves szinten sok-sok pénzt takarít meg nekünk!

fényérzékelés, intelligens világítás

Fényérzékelés

Az intelligens világítás egyik fontos része a fényérzékelő aktorok technológiájának bevezetése. Az intelligens épületautomatizált rendszerek aktorai folyamatosan figyelemmel kísérik a helységbe beérkező fény mennyiségét és ez által szabályozzák a világítás intenzitását vagy kapcsolják ki a teljes világítást. Ha megfelelő mennyiségű a természetes fény, miért kellene világítanunk a helységben? Ezzel az intelligens világítás ismét pénzt takarít meg nekünk.

mozgásérzékelő, intelligens világítás

Mozgásérzékelés

A mozgásérzékelők technológiáját már hosszú évek óta használjuk az épületautomatikában. A mozgás hatására felkapcsoló világító testek nem csak energiatakarékossági okokból de biztonságtechnikai megfontolásból is hasznosak lehetnek. Az intelligens világítási rendszerek biztosítják a lehetőségét annak, hogy csak meghatározott aktivitás esetén hozzák működésben a világítást, majd időzítő relék segítségével adott idő elteltével lekapcsolják azokat.

fényerőszabályzás, intelligens világítás

Fényerőszabályzás - Dimmelés

Az aktorok folyamatosan figyelemmel kísérik a helységbe beérkező fény mennyiségét és ez által szabályozzák (dimmelik) a világítás intenzitását. Az intelligens világítás vezérlés és világítástechnika biztosítja számunkra annak a lehetőségét is, hogy a rendszer ne teljesen kapcsolja le a világítást, hanem csak csökkentse a világítótestek fényerejét egy adott értékig. Ezzel amellett, hogy energiát takarítunk meg még komfortosabbá és hangulatosabbá is tehetjük helységeinket.

jelenlétérzékelés, intelligens világítás

Jelenlét érzékelés

A jelenlét érzékelés a mozgásérzékelésnél egy jóval kifinomultabb rendszer. Nem csak az érzékelő előtt elhaladó fizikai mozgás hatására hozza működésbe a világítótesteket, de hang vagy apró kis zörgés is elegendő ehhez. Ezzel biztonságtechnikailag sokkal magasabb szintet képvisel, míg kényelmi szempontból is jobb. Egy mellékhelységben vagy folyosón a jelenlét érzékelő felszerelése automatikusan hozza működésbe a világítást, majd inaktivitás hatására kapcsolja le azt.

RGBW szabályzás, színkeverés, intelligens világítás

Színváltoztatás - RGBW

Egyes LED izzók napjainkra képesek különböző színű fény kibocsájtására önmagukban is. Nem kell hozzá mást tennünk csak az okos eszköz vagy bármilyen általunk választott kezelőfelületen keresztül kiválasztjuk, hogy milyen színt szeretnénk és máris abban pompázik világítótestünk. Mivel minden esetben a hangulatunkhoz keverhetjük ki a kívánt színt és annak intenzitását, így a világítás színváltoztatása hasznos funkció lehet egy kerti partin vagy akár a hálószobában is.

LED szalag vezérlés, intelligens világítás, RGBW szabályzás

LED szalag vezérlés

Épületünk LED szalagjainak vezérlését is össze tudjuk kapcsolni intelligens épületautomatikai rendszerünkkel. Ez által a szabályozandó LED szalag kezelőfelülete megjelenik készülékünkön, így onnan tudjuk annak fényerejét, színezetét irányítani. Ugyan ez kényelmi funkció, de gondoljunk csak bele, nagyon kicsi befektetéssel mennyivel komfortosabbá tehetjük helységeinket. Nappalik vagy hálószobák hangulatvilágításához, konyhák vagy kültéri ereszek kivilágítására ideális.

jelenlét szimuláció, intelligens világítás

Jelenlét szimuláció

Vannak akik meglepődnek, hogy az intelligens világítás miért képezi a biztonsági rendszer részét is. Intelligens épületautomatika és világításvezérlés segítségével ha nem tartózkodunk otthon, házunk önmagától is képes jeleneteket szimulálni. Bizonyos előre programozott időpontokban felkapcsolja az egyes helységek világítótesteit, majd idő elteltével lekapcsolja azokat, ezzel megtévesztve az illetéktelen behatolókat és elhitetve velük, hogy otthon vagyunk.

okostelefon, tablet, smart TV, laptop, PC, vezérlés, intelligens világítás

Egy kezelőfelületen

Az intelligens házak egyik alapvető funkciója, hogy egy kezelőfelületen keresztül tudjuk vezérelni otthonunk intelligens világítási köreit. A kezelőfelület lehet okostelefon, táblagép, laptop, PC vagy akár az intelligens otthonokban már évek óta elterjedt falra szerelhető multifunkciós vezérlőegység. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hagyományos, mindenki által megszokott fali nyomógombok eltűnnek otthonainkból, csupán kapunk egy újabb lehetőséget is a világítás irányítására.