Intelligens riasztórendszer és biztonságtechnikai távfelügyelet

Az intelligens riasztó rendszerek képezik az egyik elsőszámú védelmi vonalát az okos otthonoknak is. Mozgásérzékelőkkel, nyitás és törésérzékelőkkel intelligens otthonunk olyan szintű biztonságot tud adni számunkra, ahová az illetéktelen behatolók garantáltan nem fognak tudni bejutni. Sőt! Az érzékelőket akár más okos ház funkciók vezérlésére is használhatjuk.

Intelligens riasztó rendszer és okos riasztó távoli eléréssel

A riasztó rendszereknek számos fajtája megtalálható a piacon, azonban ezek professzionális működéséhez elengedhetetlen az épületautomatika jelenléte is.
Az intelligens házak biztonságtechnikai rendszerei a nap 24 órájában óvják otthonát az illetéktelen behatolókkal szemben. Az első számú cél természetesen minden esetben itt is az elrettentés. A riasztó rendszer megpróbálja megakadályozni, hogy a nem kívánatos személyek bejussanak az épületbe vagy ha már bejutottak, arról azonnali értesítést kapjon a tulajdonos annak érdekében hogy meg tudja tenni a szükséges védelmi intézkedéseket. Az okos házak esetében így már nem csak a hagyományos riasztás intézkedésekről (kültéri vagy beltéri sziréna megszólalása, kivonuló szolgálat, stb.) beszélünk hanem arról, hogy okos otthon rendszerrel összekapcsolva okos eszközeinken (okostelefon, tablet, smart Tv, laptop, PC) keresztül internet kapcsolat által távolról élőben is felügyeljük otthonunkat. Egy intelligens otthonban is nagyon hasonló vagy akár teljesen megegyező érzékelőket tudunk felhelyezni a riasztó rendszer részeként. Ilyen érzékelők lehetnek a mozgásérzékelők, üvegtörésérzékelők, ajtó és ablak nyitás érzékelők, füstérzékelők, tűzérzékelő, CO érzékelők és így tovább.
De magán a riasztáson kívül is számos hasznos funkciót biztosít számunkra ha riasztó rendszerünk össze van kapcsolva az épületautomatikai rendszerrel. Inkatív riasztó esetén például meg tudjuk adni az intelligens ház számára, hogy a mozgásérézkelők impulzusait világításkapcsolásra használjuk fel, de igény esetén akár a fűtési, hűtés, szellőztetési renszer részét is képezhetik.
Okos otthonunk illetéktelen behatolás esetén a biztonsági rendszer szirénájának elindítása mellett képes akár a teljes lakásban felkapcsolni a világítást, automatikusan felhúzni a redőnyöket, sőt még figyelmeztetni is a behatolót, hogy jogtalanul tartózkodik az épületben és értesítette a hatóságokat.

shadow

Miért jó az intelligens riasztó rendszer és mitől okos egy riasztó rendszer?

intelligens riasztórendszer, helységenkénti riasztó, riasztási zónák

Helységenkénti riasztás

Az intelligens riasztó rendszerekkel beállíthatunk riasztási zónákat azaz riasztási területeket. A kezelőfelület alaprajzára kattintva igény esetén kijelölhetjük, hogy ha nem a teljes épületet hanem annak csak egyes részeit szeretnék a riasztó rendszer megfigyelése alatt tudni. Hasznos lehet abban az esetben, ha ugyan otthon tartózkodunk, de a biztonságunk érdekében a ház udvarát vagy a kerítéssel övezett részt szeretnénk beriasztani.

intelligens riasztó rendszer, okos riasztó, riasztó berendezések

Egy kezelőfelület

Az okos otthonokban nem szükséges a riasztó rendszernek külön applikációt telepítenünk okos eszközünkre és kihelyeznünk egy vezérlő egységet falra. Az épületautomatika előnye, hogy minden az otthonunkban található intelligens funkciót így köztük a riasztórendszer és a kamera rendszer is bele tudjuk integrálni az okos otthon kezelőfelületébe. Az egy kezelőfelület könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a funkciókat.

intelligens riasztó rendszer, sziréna

Sziréna

Akár intelligens riasztó rendszer akár hagyományos riasztó rendszer a kültéri és beltéri szirénák nagy hasznot jelenthetnek egy behatolás esetén. A sziréna a besurranó tolvajok elriasztása ellen jó alkalmazható módszer. Kisebb betörések esetén már a riasztó hangja is elrettentő erővel hat, míg a kültéri sziréna a szomszédok vagy járókelők figyelmét is felkelti és figyelmezteti őket, hogy az adott épületben betörés történik.

intelligens riasztó rendszer, vezetékes riasztó, vezeték nélküli riasztó rendszer

Akár vezeték nélkül is

Ha nem új építkezésről beszélünk, akkor lehet jó választás a vezeték nélküli riasztó rendszer kiépítése. Vezeték nélküli riasztó rendszerek kiépítése kiemelten fontos a gondos és körültekintő kiépítés, mivel a kommunikáció továbbítására szolgáló rádió frekvenciás jeleket az alap terület illetve a falak vastagsága nagymértékben befolyásolja. Csak abban az esetben javasoljuk ezt a megoldást, ha szakember véleménye alapján a riasztó rendszer garantáltan működni fog.

intelligens riasztó rendszer, távfelügyelet

Távfelügyelet

Ha otthonunkat még nagyobb biztonságban szeretnénk tudni, intelligens riasztó rendszerünket összekapcsolhatjuk távfelügyelettel is. Távfelügyelet esetén a riasztó rendszer értesítést küld a behatolás tényéről egy általunk előre kiválasztott és szerződéses távfelügyeleti szervnek, akik a riasztás beérkezését követően ki tudnak szállni a helyszínre és segíteni tudnak megőrizni otthonunk biztonságát fizikai jelenlétükkel is.

intelligens riasztó rendszerek, behatolás hely, helymeghatározás

Helymeghatározás

Az intelligens riasztó rendszerek egyik előnye, hogy mozgásérzékelőkkel és jelenlét érzékelőkkel összekapcsolva másodpercre pontosan meg tudja határozni a behatolás helyét. Ez nagy segítség lehet nagy alapterületű ingatlanok esetében. Ha a kivonuló szolgálat kiérkezik, nem kell keresniük hogy hol történt pontosan a behatolás, hanem a központi alaprajzon egyenesen oda tudnak érkezni, ahol a betörés történt.

vezeték nélküli riasztó rendszer, felhasználói jogosultságok

Felhasználói jogosultságok

Ahogy cégünk tulajdonosa szokta mondani “Minden csak programozás kérdése!”. Egy intelligens riasztó rendszer számára megadhatunk jogosultsági szinteket, hogy melyik területet riaszthatja be vagy inaktiválhatja annak megfigyelését kóddal, ujjlenyomattal vagy okos eszközzel. Ez a jogosultsági szintenkénti felosztás hasznos lehet, ha többen használják az épületet, így számukra külön zónákat is beállíthatunk.

legbiztonságosabb riasztó rendszer, legjobb riasztó rendszerek

Teljes zárolás

Az intelligens riasztók képesek igény esetén akár “rabul is ejteni” a behatolót. Programozhatóságának köszönhetően meg tudjuk számára adni, hogy ne adjon ki semmilyen riasztó hangot, hanem zárja be az épületet összes kifelé vezető útvonalát. Bezárhatjuk a kapukat, ajtókat, lehúzhatjuk a redőnyöket és igény esetén akár még az áramköröket is letilthatjuk addig a pontig, amíg a kivonuló szolgálat meg nem érkezik.

riasztó rendszer, sms, telefon hívás

Hívás és sms küldés

Egy okos otthon igény esetén képesek értesítést küldeni akár sms akár hagyományos telefonhívás formájában is több előre megadott számra. Ennek a fajta értesítésnek a legfőbb előnye, hogy nem szükséges hozzá internet kapcsolat, mert a hagyományos formában juttatja el hozzánk otthonunk a figyelmeztető felhívást. Sms és telefonos híváson keresztül nem csak értesítéseket lehet fogadni, de aktiválni is lehet riasztó rendszerünket.

riasztó rendszer, távoli vezérlés

Távoli vezérlés

Az intelligens otthonokban használt intelligens riasztórendszerek egyik nagy előnye, hogy aktív internet kapcsolat esetén távoli elérést biztosít a világ bármely pontjáról. Ha elfelejtettük bekapcsolni a riasztó rendszert ezt megtehetjük távolról is bármilyen okos eszközön keresztül legyen az okostelefon, tablet vagy számítógép. Természetesen az intelligens rendszerek iOS és Android alapú eszközökön keresztül is vezérelhető.

riasztó rendszer, ablaknyitás érzékelő, ajtónyitás érzékelő

Ablaknyitás, ajtónyitás

A riasztó rendszereket összekapcsolhatjuk ablaknyitás és ajtónyitás érzékelőkkel is. Abban az esetben ha a nyílászárók nyitott állapotba kerülnek a riasztó automatikusan bekapcsol és működésbe lép a sziréna valamint riasztó üzenetet küld az előre beállított eszközökre. Az értesítés történhet sms-ben, telefonhívás formájában vagy akár egyszerű riasztó üzenetben az okos rendszer alkalmazáson keresztül.

vízkiömlés érzékelő, vízkiömlés érzékelés, túlfolyás érzékelés

Vízkiömlés érzékelés

A vizes helységekbe Megrendelőink gyakran kérnek vízkiömlés érzékelők elhelyezését. A vízkiömlés érzékelőket elhelyezve azonnali értesítést kapunk ha az adott helységben víz jelenik meg a talajon. Egy okos otthonban lehetőségünk van nem csak értesítést kapni erről, de akár el is zárhatjuk az adott helységben a vízellátást addig a pontig, amíg le nem ellenőriztük a jelzés okát és meg nem szüntettük a vészhelyzetet.

füstérzékelő, füstérzékelés, füst jelzés, füst jelző rendszer

Füstérzékelés

A hagyományos riasztó rendszerek esetében a füstérzékelők rendszerbe történő integrálása nem számít újdonságnak, így ez a funkció nem maradhat el egyetlen okos otthon vagy intelligens ház riasztó rendszeréből sem. Amivel egy okos riasztó rendszer többet nyújt számunkra az a távoli riasztó, aminek köszönhetően bárhol is legyünk a világban okos otthonunk pontosan meghatározza hol észlelte a füstöt és a szükséges intézkedést is felajánlhatja.

riasztó rendszer, mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő

Mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő

A hagyomány riasztó rendszerek mozgásérzékelőkkel és jelenlét érzékelőkkel figyelik meg a számukra kijelölt területet. A mozgásérzékelők csak fizikai mozgás hatására lépnek működésbe, míg a jelenlét érzékelők jóval érzékenyebbek és a helységben a zajokat is figyelik. A jelenlét érzékelők napjaink legbiztonságosabb érzékelői, melyek teljes biztonságot kínálnak, átjutni rajtuk gyakorlatilag lehetetlen.

riasztó rendszer, jelenlét szimuláció, otthonlét szimuláció

Jelenlét szimuláció

A jelenlét szimuláció az okos házak egyik legfontosabb biztonságtechnikai tulajdonsága. Egy gomb megnyomásával a házunkat automatikusan beriasztjuk, ami távollétünkben olyan akciókat képes végezni mintha otthon lennénk. Előre megadott időpontokban felkapcsolja az egyes világítási köröket, fel-le húzza a redőnyöket vagy ki-be kapcsolja az öntöző rendszerünket, de mindez nem befolyásolja a riasztó rendszer működését.