Intelligens szellőztetéstechnika, légtechnika, szellőztető rendszer vezérlés

Az okos házak szellőztető rendszerei nem csak otthonunk jobb minőségű levegőjének biztosításában segítenek. Egy jól megtervezett, felépített és programozott szellőztető rendszer az épületautomatikai rendszerbe integrálása által a helységek fűtési és hűtési rendszereinek is megkönnyíti a munkáját, ezáltal pedig jelentős energiát takarít meg számunkra.

Szellőztető rendszer automatizálás és szellőző vezérlés

Napjainkra a szellőző rendszerek elszívási funkciója akárcsak az ipari létesítmények esetében az okos otthonok és intelligens házak életében is jelen van. Az okos házakban a megfelelő szellőztető rendszer és légtechnikai rendszer kialakítása és vezérlése ugyan olyan kulcsfontosságú mint az, hogy a fűtési és hűtési rendszereink megfelelően legyen beállítva. A szellőztetéstechnika egyik alap rendszere az automatikus hővisszanyerős szellőztető rendszerek fő célja az épület számára biztosítani a folyamatos friss és oxigénnel teli levegőt ezáltal biztosítva az épület használói számára a jobb közérzetet és magasabb teljesítőképességet. Az épületautomatizált szellőztető rendszerek hűtési, fűtési és légcserélési része egy ponton találkozik és egyesül, ami által elérhető a még hatékonyabb fűtés, hűtés és a kellemes levegő helységeinkben.

Egy épületet szellőztetése és légcserélése az egyik legfontosabb tényező ha az épület belső terének a fűtéséről illetve hűtéséről beszélünk. A fűtésünk illetve a hűtésünk nem lesz hatékony, ha nem hatékony a szellőztetésünk. Szellőztető rendszerből, is mint minden más épületgépészeti rendszerből rengeteg gyártó rengeteg terméke megtalálható a piacon. A szellőztetéstechnika kiépítése nem elhanyagolhatatlan és szerves részét képezi mind a fűtési mind a hűtési körnek.

shadow

Miért jó az intelligens légcserélő szellőztető rendszer automatizálás?

intelligens hővisszanyerős szellőztető rendszer automatizálás

Hővisszanyerős szellőztetés

Szellőztetés szempontjából akkor tekintjük rendszernek a légtechnikai rendszert, ha a szellőző csövek egy központi rendszerben végződnek ami által szabályozhatóan és tisztíthatóan történik a levegő kicserélése. Egy intelligens szellőztető rendszer esetében a kiáramló levegő felmelegíti vagy lehűti a beszívott levegőt így valósítja meg a hővisszanyerést és takarít meg számunkra energiát.

szellőztető rendszer vezérlés, szellőztetés automatizálás, légcsere rendszer

Penészgomba ellen

Légtechnikai szempontból az elszívás szerepe otthonainkban meghatározó, mivel általa meggátolható a különböző atkák illetve penészgombák kialakulása. A penészgombák kifejezetten mérgezőek is lehetnek, szélsőséges esetben asztmát, fulladást is okozhatnak, így nem szabad fél vállról venni őket. Ha fürdőszobánk falán illetve a csempe fúgái közt penész foltok jelentkeztek, ennek oka a nem megfelelő szellőzés.

energiamegtakarítás, szellőző automatika, szellőztetéstechnika automatika

Energiamegtakarítás

Egy intelligens szellőztető rendszer segítségével komoly energiamegtakarítást érhetünk el, mivel otthonunk hőveszteségét minimalizálni tudjuk. Nem kell szellőztetnünk az adott helységet, ezt a légcsere rendszer automatikusan megteszi helyettünk. A szellőztetéssel a helységből kiáramló már elhasznált levegő képes felmelegíteni vagy igény esetén lehűteni a beáramló levegőt, így takarítva meg számunkra energiát.

szellőztető rendszer, légcsere rendszer, szellőző automatizálás, légcsere automatizálás

Távoli vezérlés

Az általunk telepített intelligens rendszerek, központi egységükön keresztül mindegyike biztosítja a távoli vezérlés lehetőségét, nem kell más hozzá csak internet elérés. Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha nem szeretnénk beállítani szellőző rendszerünket automatikus működésre, és jobban szeretnénk mi eldönteni, hogy mikor kezdje el a légcserét. A szellőző rendszerek iOS és Android alapon is működnek.

légcsere berendezés, ablaknyitás érzékelés, ablaknyitás szellőztető leállítás

Ablaknyitás érzékelés

Megrendelőink gyakran kérik, hogy nyitott ablak esetén automatikusan állítsuk le a szellőztető rendszer működését. Ez valóban nagyon hasznos funkció, hisz nyitott ablak mellett nincs szükség a helységben található levegő cseréjére, ez automatikusan megtörténik az ablakon keresztül. Ehhez nem kell mást tennünk csupán ablaknyitás érzékelőket kell telepíteni a rendszerbe, így az érzékeli mikor álljon le!

légtechnika automatika, szellőztető rendszer automatizálás

Egészség

Ha egy házban újakra cserélik a nyílászárókat, a tökéletes zárás és a légcsere hiánya miatt megjelenhet a penészgomba. A penészgomba amellett, hogy kellemetlen szagú, úgynevezett áporodott levegőt kölcsönöz a helységeknek még az emberi egészségre is kifejezetten káros. Hosszabb idő alatt súlyos tüdőbajhoz is vezethet. Szellőztető rendszer beszereléssel teljes mértékben meggátolható a penészgombák elszaporodása.

hővisszanyerős szellőztető rendszer automatizálás, légcserélő rendszer automatika

Téli működés

A modern hőcserélős szellőztető rendszerek esetében az elszívott levegő közvetetten találkozik a befújt levegővel, így nagymértékben megnövelik a légcserélés hatékonyságát. Ugyan az elszívott levegő hőmérséklete télen magasabb, mint a befújt levegőé közvetett kontaktusok segítségével elérhetjük azt, hogy a befújt levegőnek az elszívott levegő hőt adjon át így meggátoljuk, hogy a szobát ismét nagymértékben fel kelljen fűteni.

szellőztető rendszer vezérlés, légcsere rendszer vezérlés

Nyári működés

Nyári időszakban ugyanaz játszódik le a szellőztető rendszer esetében, mint télen csak pontosan fordítva mivel az elszívott levegő hűvösebb, mint a befújt levegő. Az intelligens automatizált hővisszanyerős szellőztető rendszerek folyamatosan mérik a beltéri illetve kültéri hőmérsékletet, és a hozzájuk beérkezett értékek alapján állítják be az elszívott és a befújt levegő közti különbséget ezzel segítve a lehűtés folyamatát.

páratartalom, szellőztetés vezérlés, légcsere rendszer vezérlés, automatizálás

Páratartalom mérés

Amennyiben épületünk rendelkezik telepített szellőztető rendszerrel az épület számára a szellőztetés télen is és nyáron is segít a páratartalom beállításában. Egy épületautomatizálást használó okos házban a páratartalom szabályzása ugyan részben a légkondicionáló által történik, azonban ha van légcsere automatika telepítve télen a páratartalom szabályzást nem a légkondi hanem a fűtési és légcsere rendszer fogja szabályozni.