Intelligens hűtés, légkondicionálás és klíma automatizálás

Hűtésvezérlés szempontjából amellett, hogy komoly energiamegtakarítás érhető el egy okos otthonnal, kényelmesebbé is teszi életünket. Öntanuló mechanizumusának köszönhetően folyamatosan figyelemmel kíséri a ház tehetetlenségét és önállóan elvégzi helyettünk a szükséges változtatásokat, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítsa számunkra.

Automatizált hűtés, energiatakarékos hűtési rendszer vezérlése

A hűtés technikai rendszerek nagyban növelik az okos házak energiatakarékosságát. Számos esetben találkozunk olyan hűtő vagy légkondicionáló rendszerekkel melyek a megfelelő vezérlés hiánya miatt nem csak hogy nem energiatakarékosak, de rengeteg fölösleges energiát is felemésztenek. Az ok a legtöbb esetben a nem megfelelő felhasználás vagy a túl sok üzemidő. Az épületautomatizálás általi hűtésvezérlés és az intelligens hűtési rendszerek által nyújtott szabályozási mechanizmusnak köszönhetően azonban ezek a hibák elkerülhetők.
Felület hűtés vezérlése esetén a helységekben található helységhőmérséklet érzékelők előre megadott időpontokban küldik az aktuális hőmérsékleti értékeket a központi rendszer számára. Hűtési igény érzékelése esetén az automatika rendszer elindítja a hűtőberendezést, amivel egyidőben kinyitja az osztó-gyűjtőn az adott helységhez tartozó termoelektromos motorokat. A hűtőberendezés elindításával egyidejűleg beindítja a hűtési rendszerhez tartozó szivattyút, ami a megadott hőmérsékletű vizet benyomja az adott helység hűtési csöveibe így tényleg csak akkor, csak ott és csak annyi ideig hűt az okos otthon rendszer ameddig az valóban szükséges.
Hűtésvezérlés szempontjából a másik gyakori kérés megrendelőink részéről a klímaberendezések automatizálása és okos ház rendszerébe történő integrálása. A klímaberendezések vezérlése IR (infra) vezérlésen keresztül valósul meg, amikor is egy infra szemet helyezünk el magán a berendezésen ami egy infra fogadó eszköz számára küld infromációkat, majd az továbbítja az épületautomatika rendszer központi egysége számára. Gyakorlatilag az összes olyan funkciót meg tudjuk tanítani a rendszer számára, amit a klíma távirányítóján keresztül tudunk vezérlni.
Mindez nyilvánvalóan csak egy töredéke annak, hogy mit tudnak az intelligens otthon rendszerek. Találja ki, hogy mit szeretne vezérelni és mi megvalósítjuk Önnek elképzelését legyen az egy hőszivattyú vezérlés, klímaberendezés vezérlés vagy klasszikus hűtőberendezés vezérlés.

shadow

Miért jó az intelligens hűtési rendszer vagy az automatizált klíma rendszer?

intelligens hűtés vezérlés, hűtés szabályzás, klíma szabályzás, klíma automatizálás

Egy kezelőfelület

Az intelligens épületautomatikai rendszerek lehetőséget biztosítanak otthonunk összes erőforrásának egy központi kezelőfelületen keresztüli vezérlésére. Nem kell külön program ahhoz, hogy beprogramozzuk a klíma berendezés működésést vagy vezéreljük a hőszivattyút. Okos rendszerekkel Android és iOS alapú operációs rendszerekkel is az okos otthon szoftveren belül tudjuk ki-be kapcsolni és szabályozni otthonunk a hűtő rendszerekeit.

intelligens hűtésszabályzás, klímaszabályzás, hűtés automatizálás

Pontosabb hűtés

Az intelligens hűtési rendszerek által, jóval pontosabb hűtési értékeket tudunk beállítani, mint a hagyományos hűtési rendszerekkel. A helységekben elhelyezett hőmérséklet érzékelők mérik az aktális hőmérséklet és kizárólag hűtési igény esetén indítja be rendszerünk a berendezést, ami által nem lép fel a túlhűtés lehetősége. Hűtőberendezéseink minden esetben csak annyi ideig és akkora intenzitással működnek, amennyi valóban szükséges.

intelligens hűtési rendszer, hűtés vezérlés, klíma vezérlés, programozás, időzítés, hűtés automatika

Hűtési programok

Lehetőségünk van napokra, hetekre vagy akár hónapokra előre beállítani otthonunk hűtési rendszereit. Meg tudjuk adni, hogy a nap melyik időpontjában kezdje el lehűteni az adott helységet vagy akár az egész épületet, hogy mire hazaérkezünk kellemes hőmérséklet fogadjon otthonunkban. Egy okos otthon hűtési rendszer teljesen önálló működésre képes, semmit sem kell tennünk a rendszer képes önmagát vezérelni általunk magadott igényeknek megfelelően.

energiamegtakarítás, hűtési rendszer, klíma berendezés, klíma automatika

Energiamegtakarítás

Hűtési rendszerek szempontjából kiemelkedő áttörést értek el az inverteres klímaberendezések. Ezeknél jobb energiamegtakarítási értékeket jelenleg csak az intelligens rendszerek által tudunk elérni. A hűtőberendezések számára még pontosabb értékekkel tudunk szolgálni, így meg tudjuk előzni a felesleges túlhűtést. Intelligens hűtésszabályzás által, berendezéseink képesek adott helységben akár +/- 0,5 fokot tartani önállóan a mi beavatkozásunk nélkül is.

klíma automatizálás, klíma automatika, klíma ir vezérlés, klíma knx vezérlés, okos klíma, intelligens klíma, klíma szabályzás

Klíma automatizálás

A piacon számos okos otthon rendszer megtalálható, amelyek kizárólag arra képesek, hogy ki/be kapcsolják a klíma berendezéseinket, ami nem a legjobb megoldás. A mi termékeink között megtalálhatóak azon rendszerek is, melyek biztosítják a klíma berendezések teljeskörű vezérlését és szabályzását is. Egyes klímák esetében IR (infra) kommunikáció által, mások esetében közvetlen KNX csatlakozással tudjuk vezérelni azok funkcióit.

harmatpont érzékelés, harmatpont kicsapódás, entalpia érzékelés, entalpia szabályzás

Harmatpont érzékelés

A harmatpont kicsapódás akkor következik be ha az alacsonyabb bejövő hőmérséklet miatt kicsapódik a víztartalom a levegőből, ami akár penészedéshez is vezethet. Az intelligens hűtési rendszerekhez párakicsapódás érzékelőket is kapcsolunk, így a hűtési rendszer minden esetben a helység levegőjéhez képest szabályozza a maximális hűtést ezzel megakadályozva az “entalpia” jelenséget és nem lesz párakicsapódás vagy penészesedés otthonában.

klíma berendezés, ablaknyitás érzékelés, ablaknyitás hűtés leállítás

Nyitásérzékelés

Az nyitásérzékelők energiamegtakarítási szempontból is hasznosak egy intelligens otthonban, melyek rendszerbe történő csatlakoztatása esetén ablak vagy ajtó nyitás hatására szabályozhatjuk vagy igény esetén teljesen kikapcsolhatjuk a helység hűtését, így gátolva meg a felesleges energiafelhasználást. A rendszer képes érzékelni, hogy már be van csukva az adott nyílászáró és képes teljesen önmagától visszaállítani az eredeti hűtést.

hűtési rendszer, időjárás állomás, időjárás mérő állomás, kültéri hőmérséklet alapján szabályzás

Időjárás állomás

Egy igazán intelligens épület hűtési rendszert időjárás érzékelő állomással is összekapcsolhatunk. Mivel a kültéri hőmérséklet is befolyásolja a belső hőmérsékletet és a közelgő időjárás is hatással lehet otthonunk hőfokára, rendszerünk ez alapján is képes szabályozni önmagát. Ha egy nyári nap kint nagyon meleg van, de az időjárás érzékelő állomás érzi, hogy hamarosan lehűl az idő fokozatosan visszaveszi a hűtés intenzitását.

hűtés szabályzás, hűtés vezérlés, hűtés automatizálás, hűtés automatika

Redőnyvezérlés

Ha otthonunkban intelligens épületautomatikai rendszerrel rendelkezünk, az képes önálló döntéseket hozni a hozzá beérkező értékek alapján. Ha kiadjuk az utasítást, hogy gyorsan szeretnénk lehűteni a helységet, de a ház időjárás központja azt jelzi hogy kint túl meleg van és süt a nap, otthonunk szabályozhatja a redőnyök, zsaluziák vagy rolók dőlésszögét annak érdekében hogy csökkentse a helységbe beérkező meleget.

távoli klíma vezérlés, távoli hűtés szabályzás

Távoli vezérlés

Ugyan a jó okos ottthon rendszerek teljesen önállóan működnek, de igény esetén távolról is tudjuk vezérelni azokat. Nem kell más hozzá csak internet kapcsolat otthonunk központi egysége és okos eszközünk között. A távoli vezérlés iOS és Android alapon is működik legyen a kezelő egy okostelefon, tablet vagy PC. Kényelmes megoldás ha nem akarjuk programozni és automatizálni a hűtési rendszert hanem mi magunk szeretnénk eldönteni, mikor és milyen hőmérsékletre kapcsoljon be a hűtés.

hűtésoptimalizálás, hűtési energia csökkentés, klíma automatizálás, klíma automatika

Hűtésoptimalizálás

Intelligens hűtési rendszerekkel pontos adatokat kaphatunk otthonunk hűtőrendszerének működéséről és hűtési értékeiről vagy akár a rendszer által felhasznált energiafogyasztásról. Hűtésoptimalizálás által meg tudjuk állapítani, hogy melyik helység hűtési igénye a legnagyobb, így további energiaracionalizáló döntéseket hozhatunk. A kapott értékeket grafikonokon és diagrammokon is szemlélteti intelligens rendszerünk, így mindenki számára könnyedén átlátható.

mozgásérzékelő, jelenlét érzékelő, klímaberendezés, hűtés rendszer

Mozgás és jelenlét érzékelés

Lehetőségünk van a hűteni kívánt helységek hűtési programjainak felülírására akár mozgásérzékelők által is. Ezek a szenzorok abban segítenek, hogy inaktivitás hatására jelzést küldenek az okos otthon központ számára erről és automatikusan szabályozzák otthonunk hűtési rendszerét. Ha megadott időtartamig nem tartózkodik senki az adott szobában a rendszer képes automatikusan vissza szabályozni a hűtés intenzitását, míg mozgás vagy jelenlét hatására ismét fokozza a hűtőberendezés működését.

okos otthon hűtés, hűtési rendszer automatizálás, intelligens hűtésvezérlés

Meglévő rendszerekhez is

Sokan attól tartanak, hogy intelligens otthont csak új építkezés esetén lehet kialakítani, de a jó hírünk hogy ez teljes tévedés! Az okos épületautomatikai rendszerek bármilyen épületbe beszerelehetőek. Intelligens átalakítóink és csatolóink által már meglévő hűtési rendszereket vagy klímaberendezéseket is tudunk automatizálni. Ezzel kapcsolatban keresse bátran kollégáinkat, akik segítségére lesznek.

helységenkénti hűtés szabályozás, automata fűtés, fűtés vezérlés

Hűtési zónák

Hűtési rendszer szempontjából az egyik legnagyobb energiamegtakarítást eredményező szempont a helységenkénti hűtés vezérlés. Ez által meg tudjuk adni okos otthonunk számára, hogy hűtési igény esetén csak abban a helységben és csak annyi ideig hűtsön ameddig az valóban szükséges. Klímaberendezések esetében ez könnyen megvalósítható de mennyezet hűtési rendszereknél már a tervezésnél majd a kivitelezésnél is figyelni kell erre.