Intelligens tűzjelző, tűzérzékelő rendszer

A tűzérzékelő rendszerek nem csak egy okos otthonban vagy intelligens házban hasznosak a hagyományos otthonokban is elterjedtek. Segítségükkel már az első pillanattól kezdve értesítést kapunk a kialakult veszélyhelyzetről és rögtön megtehetjük a szükséges lépéseket otthonunk megóvása érdekében és ez csak töredéke annak amit az okos otthonok tudnak.

Tűzérzékelés és tűzjelzés intelligens otthon rendszerekkel

Mivel az okos otthonok egyik alap célkitűzése a biztonság, így a legtöbb okosház rendelkezik tűzérzékelő, tűzjelző esetenként tűzoltó rendszerekkel is. Mivel egy kialakult tűzeset komoly anyagi károkat képes okozni oothonunkban, nem árt ha a tűzérzékelő rendszereket is integráljuk az intelligens otthon központi egységéhez. Egy megbízható tűzérzékelő rendszer képes azonnali értesítést küldeni a tulajdonosnak vagy az előre meghatározott személyeknek a kialakult vészhelyzetről. Intelligens viselkedésének köszönhetően automatikusan elindítja a vészjelző szirénát és megjelöli a kialakult tűzeset pontos helyét. Amennyiben a tűzérzékelő rendszert az automatikai rendszerhez is hozzá kapcsoljuk, lehetőségünk van távoli vezérlés útján beavatkozni. Kinyithatjuk vagy épp bezárhetjuk az ajtókat ezzel biztosítva a menekülési útvonalat vagy elvesszük az oxigén ellátást a tűztől.

shadow

Miért jó az intelligens tűzjelző rendszer és tűzérzékelő rendszer és mitől lehet okos a tűzérzékelés?

intelligens tűzérzékelés, okos tűzérzékelő rendszer, tűzérzékelő automatika

Helységenkénti tűzriasztás

Egy intelligens tűzérzékelő rendszer képes pontosan meghatározni számunkra a kialakult tűz helyét és mértékét, ami nagymértékben megkönnyíti a kivonuló tűzoltó egység dolgát. Nagyobb alapterület esetén ez az intelligens funkció rendkívül hasznos, mivel nem kell az egész épületet átvizsgálni, hogy merre található a tűz, hanem célirányosan oda tudjuk irányítani azokat, akik segítenek az oltásban.

intelligens tűzoltó rendszer, tűzoltás, tűzoltó sziréna

Tűz sziréna

Egy intelligens tűzérzékelő rendszer habár számos hasznos és modern funkcióval segíti a tűz esetén történő beavatkozást, nem szabad elfelejtkeznünk és kihasgynunk a rendszerből a hagyományosnak mondható szirénákat sem. A szirénák tűz érzékelése esetén hanghatással figyelmeztetik az épületben tartózkodókat a kialakult veszélyhelyzetre, így meg tudjuk előzni a beleseteket.

sms értesítés, tűz értesítés, tűzriasztás sms-ben

Sms értesítés

Az intelligens otthonok a legtöbb értesítést a saját applikációjukon keresztül küldik a felhasználók számára, azonban azok számára akik több készülékre is szeretnének értesítést küldeni egy kialakult tűz esetén egy bővítő modullal tudjuk ezt biztosítani. Az SMS akkor lehet hasznos funkció, ha olyan személyt, személyeket is szeretnénk értesíteni, akik készülékeire nincs telepítve otthonunk okos szoftvere.

tűz, menekülési útvonal, tűzértesítés, tűzeset, vészhelyzet, menekülési útvonal

Menekülési útvonal

Tűz esetén a rendszer az emberi biztonság érdekében kivilágítja az exit táblákat vagy felkapcoslj a világítást, szabaddá teszi a menekülési útvonalakat, így segítve az épületben tartózkodók biztonságban való kijutását. Beállíthatunk ezen felül olyan funkciókat is, amikor otthonunk lezárja azokat a helységeket ahol a tűzeset található, ezzel gátolva meg azt, hogy oxigén ellátást kapjon a tűz forrása.

szellőztető rendszer, tűz esetén, füst esetén

Szellőztető rendszer

Egy tűz esetén a füstöt rendkívül fontos a lehető legrövidebb idő alatt kijuttatni az épületből az átláthatóság valamint a füst belélegzése elkerülésének érdekében. Az intelligens otthonokat vezérlő rendszerek képesek mérni a helységekben található füst mennyiségét és határérték átlépése esetén aktiválják a szellőztető rendszerek ezzel segítve az emberi biztonságot valamint meggyorsítva a tűzoltást.